Νοεμβρίου 06, 2017

Βαλκανικές Ειδήσεις επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η διάβαση της Κρυσταλλοπηγής ξανάνοιξε μετά την άμεση παρέμβαση του υπουργού εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος πήγε στην Κακαβιά για να επιθεωρήσει την κατάσταση. και είχε «μια εντατική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, και τον Έλληνα Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Τόσκα».

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι ΜΚΟ του «Κράτους Δικαίου», ο Πρόεδρος Γιοχάνις και τα κόμματα της (φιλελεύθερης) αντιπολίτευσης οργάνωσαν χθες διαδήλωση διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί της δικαιοσύνης. Μερικές χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην «Πλατεία της Νίκης» , μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στις 18.00 και στις 19.00 , οι διαδηλωτές ‘άρχισαν πορεία προς το κοινοβούλιο όπου έφτασαν περίπου στις 20.30 . Κεντρικά συνθήματα ήταν: «Δεν θέλουμε να είμαστε ένα έθνος κλεφτών!» , «κάτω η κυβέρνηση!», «κλέβουν από όλους μας», «Δικαιοσύνη, όχι διαφθορά!» «Δεν θέλουμε κυβέρνηση κλεπτών!», «PSD, η κόκκινη πληγή!», «Έξω ο Ταριτσεάνου και ο Ντραγκνέα» , «το Συνταγματικό Δικαστήριο, είναι υπηρέτης του PSD!». Οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Υπουργού Εσωτερικών. Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές ήσαν 12.000. Οι οργανωτές τους ανέβασαν σε 35.000. Η αντιπολίτευση έκανε συγκεντρώσεις στο Σίμπιου , (με 1000-15000 διαδηλωτες), στο Κλούζ την Τιμισοάρα, το Ιασίο , στο Μπρασόβ, και την Κωνστάντζα, και σε 19 άλλες πόλεις. Μικροδιαδηλώσεις έγιναν και μπροστά από τις Ρουμανικές Πρεσβείες η Προξενεία στη Ζυρίχη, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Μπέρμιγχαμ, το Μιλάνο, τη Ρώμη, το Λονδίνο, καθώς και στο Τορόντο του Καναδά.

ΣΚΟΠΙΑ. Με συνθήματα υπέρ του «ΟΥΤΣΕΚΑ» και με την κραυγή, «Κόσσοβο», έγινε η διαδήλωση διαμαρτυρίας των Αλβανών για τις καταδίκες για την τρομοκρατική υπόθεση στο Κουμάνοβο. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν εκπρόσωποι από τις οικογένειες των καταδικασθέντων που επιμένουν για «διεθνή έρευνα» και «επανεξέταση της υπόθεσης».Δεν έγιναν επεισόδια.

ΓΚΝΙΛΑΝΕ . Οι Αλβανοί φίλαθλοι της ποδοσφαιρικής Ομάδας «Σόκολι» της Γκνιλάνε στο Κόσσοβο πυρπόλησαν μια σημαία της πΓΔΜ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καταδίκες των Αλβανών τρομοκρατών του Κουμάνοβο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρώην τρομοκράτης και νυν πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι υποσχέθηκε χθες να ανατρέψει την ετυμηγορία του Δικαστηρίου των Σκοπίων που καταδίκασε 33 Αλβανούς σε βαριές ποινές φυλάκισης. Μιλώντας σε 150 -200 διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους ήταν συγγενείς και φίλοι των φυλακισμένων , είπε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου στα Σκόπια δεν είναι νόμιμη και μόνο μια «διεθνής έρευνα» υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη. Οι διαδηλωτές μετά από την συγκέντρωση μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης βάδισαν προς την Πρεσβεία της πΓΔΜ.

ΕΛΜΠΑΣΑΝ. Μετά την καταγγελία του Δημοκρατικού Κόμματος η αστυνομία οδήγησε στον εισαγγελέα τον 25χρονο κάτοικο Τίρανων Ορέστ Σότα, που είχε συλληφθεί να οδηγεί χωρίς άδεια οδηγήσεως ένα Land Rover, εχοντας πάνω του 863.000 ευρώ σε μετρητά και δύο άδειες οδήγησης ιστιοφόρων σκαφών, στο όνομα του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σαιμίρ Ταχίρι. Το Δημοκρατικό Κόμμα λέει ότι ο 25χρονος είναι ταχυδρόμος του Ταχίρι, ενώ ο ύποπτος λέει ότι είχε μαζί του τόσα λεφτά για να αγοράσει σιδερόβεργές από την Χαλυβουργία «Kurum», (που δεν δέχεται τέτοια υψηλά σε μετρητά), και ότι τις άδειες τις ξέχασε ο οδηγός του Ταχίρι που είναι φίλος του.

ΜΑΡΟΚΟ. Ο Έντι Ράμα, πήγε στο Μαρόκο καλεσμένος σε μα διεθνή διάσκεψη και μίλησε για «το μέλλον (της χασισοπαραγωγής) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Ο Ράμα κάλεσε την Σερβία να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, «που έχει αξιοθαύμαστο σεβασμό για τις μειονότητες, ειδικά για τη σερβική μειονότητα, η οποία έχει και εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο». «Αναγνωρίζοντας το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία, θα κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά και θα απελευθερωθεί από ένα τεράστιο βάρος από το παρελθόν, το οποίο αποτελεί εμπόδιο για το μέλλον», είπε. Στο Μαρόκο, ο Ράμα μίλησε για την ανάγκη «να ολοκληρωθεί η διαδικασία διεύρυνσης που έχει ήδη αρχίσει» και τόνισε πως,
«η Ευρώπη δεν πρέπει έχει να αφήσει τα Βαλκάνια ως μια γκρίζα ζώνη, όπου άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να προωθήσουν τις ατζέντες τους, και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν και άλλες συγκρούσεις».

ΣΚΟΠΙΑ. Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή απέρριψε όλες τις ενστάσεις για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου. Τα Αλβανικά κόμματα κατέθεσαν 16 προσφυγές υποβλήθηκαν στο διοικητικό Εφετείο. 11 από τη Συμμαχία των Αλβανών, τέσσερες από το κίνημα «Μπέσα» και μια από το Λαϊκό Κίνημα για την πΓΔΜ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Μητροπολίτης Ντάμπαρ και Βοσνίας Χρυσόστομος , καταδίκασε τη βεβήλωση των Ορθόδοξων νεκροταφείων Μπρίγιεσκε στο Σεράγεβο και στο χωριό Καράουλα κοντά στο Κακάνζ και ζήτησε από τις τοπικές αρχές να βρουν τους δράστες το συντομότερο δυνατό. Το (μουσουλμανικό), Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης ,(SDA), με καταδίκασε και αυτό τη βεβήλωση των Ορθόδοξα νεκροταφείων ζητώντας τη σύλληψη των δραστών.

ΚΌΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ . Η «Σερβική Λίστα» ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν οι δέκα Δήμοι με Σερβική πλειοψηφία ως διαμαρτυρία για την ακύρωση των εκλογών στην Κοινότητα Παρτές.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ, ανακοίνωσε ότι το 2018 θα γίνει τροποποίηση του Σύνταγματος.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η πληρωμή του έκτακτου βοηθήματος των 5.000 δηναρίων σε κάθε συνταξιούχο με βάση την σχετική απόφαση της σερβικής κυβέρνησης της περασμένης εβδομάδας θα αρχίσει σήμερα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος, (SNS), ο εκπρόσωπος της ηγεσίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι δεν ελήφθη απόφαση για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές και ότι το κόμμα δεν είχε ακόμη καταλήξει στον υποψήφιο για τη Δημαρχία Βελιγραδίου. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο Στεφάνοβιτς είπε ότι ο υποψήφιος δήμαρχος Βελιγραδίου θα ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου ή την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβριου.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σήμερα θα γίνει η ειδική σύνοδος του Κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας που θα συζητήσει την πρόταση ανάκλησης του δημοψήφισματος για το Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

ΖΒΟΡΝΙΚ. Στο Λόφο Γκλόντγιασκο κοντά στο Ζβορνίκ θα γίνει το μνημόσυνο για την 25η επέτειο τη δολοφονίας 126 στρατιωτών της Ρεπούμπλικα Σρπσκα στις 6 Νοεμβρίου 1992 από τους μουσουλμάνους του λεγόμενου στρατού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το πρωτότυπο της Συμφωνίας του Ντέιτον στην αγγλική γλώσσα, που υπογράφηκε στο Παρίσι και το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες στο σπίτι του Ζέλικο Κούντος στο Πάλε, θα παραδοθεί στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ρεπούμπλικα Σρπσκα.

ΜΟΣΧΑ .Ο Πρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου για τον συντονισμό της συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα, Τόμισλαβ Νίκολιτς, είχε μακρά συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία, Αλέξανδρος Τσεπούριν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στη Ρωσία και Σερβία και ότι η Ρωσία στηρίζει την ουδετερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας , και συμφωνεί με τη Σερβία όσον αφορά τη Σερβική Δημοκρατία και το σεβασμό της συμφωνία του Ντέιτον.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία θέλει να διατηρήσει την πολιτική εξισορρόπησης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, απορρίπτοντας τις απαιτήσεις των ΗΠΑ το Βελιγράδι να επιλέξουν μια πλευρά.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο νευροχειρούργος Γκράντιμιρ Δραγκουτίνοβιτς δήλωσε ότι είναι σαφές πως το Δικαστήριο της Χάγης , (ICTY) κρύβει την πραγματική κατάστασή της υγείας του Ράτκο Μλάντιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ . δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης , «αλλά αντιτίθεται στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού άλλωστε η ένταξη στο στρατιωτικό συνασπισμό δεν είναι απαίτηση για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου