Νοεμβρίου 01, 2017

Βαλκανικές Ειδήσεις επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η μόνιμη αποστολή του Σουρινάμ στα Ηνωμένα Έθνη κοινοποίησε στην Σερβική Αποστολή την απόφαση της κυβέρνησης του Σουρινάμ να ανακαλέσει την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου που ελήφθη στις 27 Οκτωβρίου, και κοινοποιήθηκε με Νότα που εστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου στις 30 Οκτωβρίου. Η Δημοκρατία του Σουρινάμ, (πρώην Ολλανδική αποικία) αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα στις 22 Ιουλίου 2016, και ήταν η 112η που το έκανε. Η ανάκληση της αναγνώρισης συζητήθηκε και κατά την επίσκεψη στη Μόσχα του υπουργού Εξωτερικών του Σουρινάμ, ο οποίος αναχώρησε χθες από τη Ρωσική πρωτεύουσα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου που δεν είχε λάβει την «Νότα» του Σουρινάμ, αιφνιδιάστηκε και ενώ πρώτα ανακοίνωσε ότι οι Σέρβοι λένε ψέματα, μετά άλλαξε ρότα και ανακοίνωσε ότι δεν είναι δυνατό για το Σουρινάμ να άρει την αναγνώριση. «Πρώτον, με το διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει έννοια της ανακλήσεως της αναγνωρίσεως. Υπάρχει το πάγωμα των διπλωματικών σχέσεων ή η απόσυρση του διπλωματικού προσωπικού», ανέφερε η δήλωσή της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου είπε ότι «η απόφαση του Σουρινάμ δείχνει ότι μία πρέπει να επιμένουμε και να μιλήσουμε ξανά με όλους». Ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μάρκο Τζούριτς είπε ότι η απόφαση του Σουρινάμ είναι μεγάλη είδηση που αποδεικνύει ότι δεν είναι αλήθεια αυτό που υποστηρίζουν οι Αλβανοί ότι η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι μη αναστρέψιμη. Ο βρετανός καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Τζέιμς Λίντσει δήλωσε ότι η απόφαση του Σουρινάμ αποτελεί επιβεβαίωση της σερβικής κυριαρχίας. Ο πολιτικός αναλυτής Ντούσαν Πρόκοβιτς δήλωσε ότι «η απόφαση ανάκλησης της αναγνώρισης από το Σουρινάμ» δείχνει ότι οι διεθνείς σχέσεις δεν ρυθμίζονται τελικά από τον αμερικανικό παράγοντα, όπως είπε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Γι. Ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου Μπόγιαν Μιλισάβλιεβιτς, δήλωσε ότι η απόφαση του Σουρινάμ να ανακαλέσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου έχει νομική ισχύ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο εσωτερικός διάλογος για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι άρχισε χθες στο Παλάτι της Σερβικής Δημοκρατίας με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία μετείχαν καθηγητές του δικαίου που συνέκλιναν στην άποψη πως το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει χαθεί. Ο Γραμματέας της Προεδρίας Νίκολα Σελάκοβιτς είπε ότι είναι πολύ θετικό ότι άρχισε ο εσωτερικός διάλογος για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης συμμετείχαν στη συνεδρίαση Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης και ο Διευθυντής του Γραφείου κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

ΣΚΟΠΙΑ. Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» και το Κίνημα «Μπέσα» κατέθεσαν χθες 86 ενστάσεις στην Κρατική Εφορευτική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και λόγω του τεράστιου αριθμού άκυρων ψηφοδελτίων ζητούν επανακαταμέτρηση. Η κυβέρνηση συνεδρίασε χθες και αποφάσισε να γίνουν κοινές συνεδριάσεις με τη Βουλγαρική κυβέρνηση στις 23 Νοεμβρίου, και με την αλβανική τον Δεκέμβριο. Λόγω της παραίτησης τριών υπουργών που εκλέχθηκαν δήμαρχοι επίκειται ανασχηματισμός.

ΣΚΟΠΙΑ . Η Πρεσβεία του Κράτους Δικαίου με ανακοίνωση της χαιρέτισε την εκλογή των νέων δημάρχων και τους έδωσε οδηγίες άσκησης των καθηκόντων τους. «Η ισχυρή τοπική κυβέρνηση θέτει τα θεμέλια για μια ζωντανή δημοκρατία. Ενθαρρύνουμε τους νεοεκλεγέντες δημάρχους και συμβούλους για να είναι ανοιχτοί, ευέλικτοι και υπόλογοι στους πολίτες των δήμων τους», έγραψε ο κ. Τζες Μπέιλι στο ανακοινωθέν του και υποσχέθηκε ότι , «θα συνεχιστεί η συνεργασία με τους δήμους, και τους πολίτες για την προώθηση των βασικών μεταρρυθμίσεων σε τοπικό επίπεδο».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ενθαρρυμένη από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, Δημοκρατικής Λίγκα του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ανατρέψει τη σημερινή κυβέρνηση. Οι βουλευτές της LDK θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας για την ανατροπή της κυβέρνησης του Χαραντινάι στο αμέσως προσεχές μέλλον δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της LDK, Λουφτί Χαζίρι.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Κρατική Εφορευτική Επιτροπή ανακήρυξε 19 Δήμαρχους που έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και τους μονομάχους που πέρασαν στο δεύτερο γύρο , σε 19 επίσης Δήμους.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Υπουργός Οικονομικών του Κοσσυφοπεδίου Μπέντρι Χάμζα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2018, του οποίου οι δαπάνες θα είναι 2 δις. και 82 εκ. ευρώ. Ο Υπουργός είπε ότι έχει υπάρξει αύξηση 10,3% στις Δημόσιες δαπάνες και ότι θα χρηματοδοτηθούν οι οδικοί άξονες Πρίστινα-Σκόπια και Πρίστινα-Μιτροβίτσα.

ΤΙΡΑΝΑ. Το δικαστήριο του Αυλώνα διέταξε την προσωρινή κατάσχεση τριών διαμερισμάτων που ανήκουν στους Αρτάν, Μωυσή και Φλόριαν Χαμπιλάι. Χθες παρουσιάστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου της Κατάνια τα μέλη της συμμορίας Χαμπιλάι. Ο Χαμπιλάι δήλωσε αθώος.

ΤΙΡΑΝΑ. Η έκθεση της Παγκόσμια Τράπεζας για το επιχειρηματικό κλίμα ,κατέταξε την Αλβανία στην 65η θέση. Πέρσι ήταν 58η.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Σε δυο μέτωπα εξελίσσεται η μάχη της δικαιοσύνης. Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο αποδέχτηκε εν μέρει τις διαπιστώσεις για το έργο της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, αλλά η έκθεση διαβιβάστηκε με ισοψηφία στον υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος θα αποφασίσει για την απόλυση της
κ. Εισαγγελέως , που είναι «φίλη» του προέδρου Γιοχάνις και έχθρα του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών. Παράλληλα συνεχίζεται η νομοθετική μάχη με τις μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να προωθεί τροπολογίες που δεν έχει αποδεχτεί ο υπουργός και ο πρόεδρος Γιοχάνις να χρησιμοποιεί την «κοινωνία των Πολιτών» σε διαδηλώσεις «υπέρ του Νόμου». Ένα από τα σημεία «αιχμής» είναι το όριο των 19000 λέι για την «Κατάχρηση Εξουσίας», που διαγράφει το ποινικό εμπόδιο από του παρελθόν του κ. Ντραγκνέα, για να γίνει πρωθυπουργός. 

  ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Οι τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στα τέλη Σεπτεμβρίου έφτασαν τα 11.02 δις. BAM, (ισοδύναμα Μάρκα) σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Μαυροβούνιο έχει ενεργό ρόλο στην προώθηση των δημοκρατικών και ευρωπαϊκών αξιών , καθώς και την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, που συμβάλλει στη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο υπουργός της άμυνας Πρέντραγκ Μπόσκοβιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατεβηκε επτά θέσεις στην ετήσια έκθεση της «Παγκόσμιας Τράπεζας», «Doing Business» και βρέθηκε σ την 86η θέση.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Στη συνεχιζόμενη δίκη του Σακίμπ Χαλίλοβιτς και της Ελφέτα Βέσελι για τη δολοφονία του 12χρονου Σλόμπονταν Στογιάνοβιτς το 1992, ο μάρτυρας κατηγορίας Βίτομιρ Τόμιτς είπε ότι η Ελφέτα Βέσελι βασάνισε και δολοφόνησε το παιδί. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου