Οκτωβρίου 17, 2017

Σερβία: Στας ειδούς του Μαρτίου η πρόταση Βούτσιτς για το Κοσσυφοπέδιο

Η σερβική κυβέρνηση έλαβε χθες την απόφαση να σχηματιστεί διυπουργική ομάδα εργασίας με καθήκον την υποστήριξη του εσωτερικού διάλογου σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο. Όλα τα υπουργεία θα συμπεριληφθούν στις δραστηριότητες της ομάδας εργασίας, που θα συντονίζεται από το διευθυντή του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Τζούριτς.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Vecernje Novosti», που δημοσιεύτηκε χθες ο Σέρβος πρόεδρος ανέφερε ότι , «Το Μάρτιο του επόμενου έτους είναι μια ρεαλιστική ημερομηνία για εμάς για να καταθέσουμε πρόταση για το Κοσσυφοπέδιο», η οποία , «θα είναι διαφορετική από τις εύκολες «λύσεις», και «θα απαιτήσει επώδυνους συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, και θα δεχτεί επίθεση από όλες τις πλευρές».
Είπε ακόμα ότι «η ουσία της πολιτικής του είναι μια ανεξάρτητη Σερβία», και ότι όσο εκείνος είναι στο πηδάλιό, «οι ξένοι θα δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν». Σε ερώτηση για το αίτημα των Θάτσι-Χαραντινάι να αναλάβουν ενεργό ρόλο οι ΗΠΑ Σχολίασε ότι «η ΕΕ είναι ο κύριος Διαμεσολαβητής και οποιαδήποτε αλλαγή στη μορφή του διαλόγου θα απαιτήσει συμφωνία και συναίνεση της Σερβίας».
Σε ερώτηση για την αναγγελθείσα εθνική δήλωση, για την επιβίωση του Σερβικού Έθνους, την οποία η «λεγόμενη Κοινωνίας των Πολιτών» στιγματίζει ως νέο Μανιφέστο της «Μεγάλης Σερβίας», ο Σέρβος Πρόεδρος είπε ότι μια ομάδα από εξέχοντες καθηγητές εργάζονται επί του κειμένου και ότι «τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους» και ότι οι επικριτές , «φοβούνται την πιθανότητα οι Σέρβοι να βάλουν μυαλό και να αρχίσουν να σκέφτονται για τους εαυτούς τους και το μέλλον τους. Σύμφωνα με τη λεγόμενη Κοινωνία των Πολιτών και τους διεθνείς φίλους τους, οι Σέρβοι όχι μόνο δεν έχουν κανένα δικαίωμα να σκέπτονται για το παρελθόν τους αλλά ούτε και για το μέλλον».
Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς άνοιξε και την πόρτα στην έθεσε τη δυνατότητα διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών το 2018. «Ακούω ότι κάποιοι ζητούν εκλογές, και αν επιμένουν, δεν μπορώ να αποφύγω έναν αγώνα», είπε.
Στη Σερβία έγιναν κοινοβουλευτικές εκλογές το 2012 το 2014 και το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου