Σεπτεμβρίου 06, 2017

H 6η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

1191. Οι Σταυροφόροι υπό τον Ριχάρδο Λεοντόκαρδο νίκησαν τους μουσουλμάνους του Σαλαντίν στη μάχη του Αρσούφ. 

1522 .Το πλοίο «Βικτώρια» το τελευταίο από τα πέντε πλοία πλοίο της εκστρατείας του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, επέστρεψε στην Ισπανία στο Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα , υπό την αρχηγία του πλοηγού Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο με μόνο 18 επιζώντες ναύτες, ολοκληρώνοντας τον περίπολου του κόσμου. Ο Μαγγελάνος, είχε σκοτωθεί στις Φιλιππίνες.
1566. Κατά την πολιορκία του Σέγκετ στην Κροατία πέθανε ο Σουλεϊμάν
ο Μεγαλοπρεπής.

1634. Κατά τον Τριακονταετής Πόλεμος ο καθολικός αυτοκρατορικός στρατός πέτυχε συντριπτική νίκη κατά των Σουηδών προτεσταντών στη μάχη του Νέρντλινγκεν.

1688. Οι Αυστριακοί ,υπό την διοίκηση του εκλέκτορα της Βαυαρίας Μαξιμιλιανού Β΄, και με την σύμπραξη Σέρβων εθελοντών κατέλαβαν το Βελιγράδι.

1790. Η Αικατερίνη Β΄ διέταξε όλους τους Ρώσους υπηκόους να επιστρέψουν αμέσως στη Ρωσία από την επαναστατική Γαλλία.

1808. Ο γαμπρός του Ναπολέοντα Ιωακείμ Μυρά ενθρονίστηκε ως Βασιλεύς της Νάπολης.

1813. Ήττα του Νεύ στη Μάχη του Ντένεβιτς 40 χλμ νότια από το Βερολίνο. Οι απώλειες των Γάλλων ξεπέρασαν τις 20.000.Σαν αποτέλεσμα η Βαυαρία αποσύρθηκε από τον Πόλεμο.

1885. Μετά από μια «αναίμακτη επανάσταση», η αυτόνομη επαρχία της Ανατολικής Ρωμυλίας προσαρτήθηκε από το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας .

1899.Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πολιτική των ανοικτών θυρών για τους Κινέζους μετανάστες .

1901. Ένας «αναρχικός» δολοφόνησε τον πρόεδρο Μακ Κινλει για να ανεβεί στον θρόνο ο Ρούσβελτ.

1915 .Ο βασιλιάς Φερδινάνδος της Βουλγαρίας προσχώρησε στις κεντρικές δυνάμεις διαβλέποντας την ευκαιρία να αναθεωρήσει τις εδαφικές του απώλειες από τον δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο.

1939. Η Κρακοβία της Πολωνίας κατελήφθη από το 14ο Σώμα Στρατού της Βέρμαχτ.

1940. Υπό την πίεση του Ίον Αντονέσκου, τον οποίο διόρισε πρωθυπουργό δύο ημέρες νωρίτερα ο βασιλιάς της Ρουμανίας Κάρολος Β' παραιτήθηκε υπέρ του γιου του, Μιχαήλ.

1944. Την νύχτα της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί αποσύρθηκαν από την  Καλαμάτα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου , ακολουθώντας το διάγγελμα Σαράφη της 3ης Σεπτεμβρίου, που καλούσε τους ταγματασφαλίτες να παραδοθούν στον ΕΛΑΣ με τα όπλα τους ώστε να σώσουν την ζωή τους, αποκήρυξε τα Τάγματα Ασφαλείας.


1952. Με τη διεθνή Σύμβαση της Γενεύης καθιερώθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα.

1953 .Στη Γερμανία, στις βουλευτικές εκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες με τον Κονραντ Αντενάουερ σε συμμαχία με την Βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση απέσπασαν την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο.

1955. «Σεπτεμβριανά»: Στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη οι Τούρκοι καταστρέφουν τις περιουσίες των Ελλήνων. Καταστράφηκαν 4.500 καταστήματα Ρωμιών, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Στη Σμύρνη βίασαν και τις συζύγους των Ελλήνων αξιωματικών.

1959. Επιστρεψε στην Ελλάδα, μετά από μακρόχρονη απουσία στις ΗΠΑ, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εγκαινιάστηκε το γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.

1961.Ο Αμερικανός πρέσβης Έλις Μπριγκς και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασαν την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Βασιλίσσης Σοφίας.

1964.Ύστερα από μαραθώνια, και επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων ο Γεώργιος Πλυτάς της Ε.Ρ.Ε, χάρη στις ψήφους 8 κεντρώων συμβούλων. Καταγγελίες της Ε.Δ.Α.

1965. Η Ινδία κήρυξε τον πόλεμο στο Πακιστάν.

1966 .Στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ο μιγάδας κομμουνιστής Ντιμίτρι Τσαφέντας μαχαίρωσε 4 φορές τον πρωθυπουργό Χέντρικ Φέρβερντ. Ο Ντιμίτρι Τσαφέντας γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1919 στο Λορέντζο Μαρκές της Μοζαμβίκης, τότε αποικία της Πορτογαλίας. Ήταν παιδί Ενός κρητικού ναυτικού και της μοζαμβικανής μιγάδας Αμέλια Γουίλιαμς. Τον μεγάλωσε η γιαγιά του και π΄γε σε καθολικό σχολείο. Στα μέσα της δεκαετίας του '30 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Νοτίου Αφρικής.

1976. Ο σοβιετικός πιλότος Βίκτωρ Μπελένκο δραπέτευσε με το μαχητικό MiG-25 και προσγειώθηκε στην Ιαπωνία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

1985.Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και ίδρυσε την Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Στο νέο κόμμα προσχώρησαν εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

1991. Το Λένινγκραντ μετονομάστηκε σε Αγία Πετρούπολη. Στη Κύπρο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίζει την αποφυλάκιση του Νίκου Σαμψών, επικεφαλής του πραξικοπήματος του 1974.

2000 .Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη άνοιξε η «Διάσκεψη της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών».

2003. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ χαρακτήρισαν την Παλαιστινιακή Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου