Σεπτεμβρίου 06, 2017

Βαλκανικές Ειδήσεις επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι έχει ορίσει για σήμερα την συνέχιση της συζήτησης  στην Ολομέλεια σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησης για τον διορισμό  νέου γενικού εισαγγελέα, μετά την απόλυση του Μάρκο Ζουρλέφσκι. Ο νόμος για  τη χρήση των γλωσσών, που ορίζει την ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας, παραπέμφθηκε για συζήτηση στην αρμόδια  Κοινοβουλευτική Επιτροπή «Ευρωπαϊκών Υποθέσεων» όπου αναμένεται ότι «θα περάσει με μια σύντομη διαδικασία».  

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.  Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να εκτίσουν τις ποινές τους στη Σερβία όλοι οι Σέρβοι  που καταδικάστηκαν από το ICTY και ότι είναι υποχρέωση του Κράτους να αναλάβει τη φροντίδα τους, συμπεριλαμβανομένου του Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς.Οι δικηγόροι  του Ράτκο Μλάντιτς ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν αίτημα στη σερβική κυβέρνηση για παροχή των απαιτουμένων εγγυήσεων  στο ICTY, για την προσωρινή απελευθέρωσή του ώστε να νοσηλευτεί στο Βελιγράδι.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Υπηρεσία Προστασίας της Δημόσιας Ασφάλειας, (SIPA), διαβίβασε έκθεση στην εισαγγελία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης που αναφέρει ότι μετά  από εσωτερικό  έλεγχο δεν εντοπίστηκαν δραστηριότητες της υπηρεσίας για παρακολούθηση και υποκλοπή των επικοινωνιών   της αναπληρωτού  γενικής  εισαγγελέας, Γκορντάνα Τάντιτς και της  Αντιπρόεδρου του Δικαστικού Συμβουλίου, Ρούζιτσα Τζούκιτς. Η Υπηρεσία πάντως συνέλαβε τον δημοσιογράφο  Γιόσιπ Σίμιτς- Τζίντζιτςπου απεκάλυψε την υπόθεση με την κατηγορία της παραχάραξης ενός δελτίου ταυτότητας.

ΣΟΦΙΑ. Ο Βούλγαρος  υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ σε συνέντευξη του στη  Βουλγαρική Δημόσια  Τηλεόραση, είπε ότι  ο στρατός θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό  για την προστασία της δημόσιας τάξης από κοινού με την αστυνομία. «Διερωτώμαι  αν πρέπει κάτι να συμβεί στη Βουλγαρία, για  να καθιερώσουμε  αυτή τη συνεργασία μεταξύ του στρατού της αστυνομίας», είπε.  

ΣΟΦΙΑ. Η βουλγαρική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 η οικονομία της Βουλγαρίας αναπτύχτηκε  κατά1%. Πέρσι  την ίδια περίοδο , η οικονομική ανάπτυξη  ήταν 3,6%. Σε πραγματικούς όρους, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στη Βουλγαρία το διάστημα  Απρίλιος-Ιούνιος ήταν 24,15 δισεκατομμύρια λέβα, ή 12.350 εκατομμύρια ευρώ.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία  έδειξαν επιβράδυνση  της εσωτερικής ζήτησης  που αυξήθηκε κατά 0,4%  σε σύγκριση με  το 1,9  που καταγράφηκε  την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου,.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου