Σεπτεμβρίου 21, 2017

Βαλκανικες ειδήσεις επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την «Ipsos Adria», το ισχυρότερο πολιτικό κόμμα στη Σερβική Δημοκρατία είναι οι Ανεξάρτητοι Σοισαλδημοκράτες του κ.Ντόντικ, (SNSD) , που έχουν την υποστήριξη του 37% των πολιτών.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν χθες στο Σεράγεβο τον Μάρκο Γκογιέβιτσι από το Μπάρ του Μαυροβουνίου και τον Ντέρα Σάμπα από την Σουμποτίτσα της Σερβίας. Οι δυο συλληφθέντες ανακρίνονται και θεωρούνται επαγγελματίες δολοφόνοι που είχαν μεταβεί στο Σεράγεβο με συμβόλαιο για την διάπραξη ανθρωποκτονίας. Οι διωκτικές αρχές δεν διέρρευσαν ούτε το όνομα του υποψήφιου θύματος ούτε το ποιός διέταξε τη δολοφονία.

ΣΚΟΠΙΑ. Όπως γράφουν οι τοπικές εφημερίδες μετά τις δημοτικές εκλογές είναι πιθανόν η κυβέρνηση να ανακοινώσει την μετονομασία του αεροδρομίου Μέγας Αλέξανδρος των Σκοπίων και του γηπέδου Φίλιππος Β Μακεδών.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών Ολιβερ Σπασόφσκι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα οργανώσει διεθνή έρευνα για τα γεγονότα του Κουμάνοβο το Μάιο του 2015.

ΣΚΟΠΙΑ. Η «λαοφιλής» κυβέρνηση της πΓΔΜ υπέγραψε χθες νέο δάνειο ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποπληρωμή παλαιότερου χρέους.Αυτό είναι το δεύτερο δάνειο που εξέδωσε η κυβέρνηση κατά το μήνα Σεπτέμβριο. Με αυτή τη «δόση» το δημόσιο χρέος της πΓΔΜ ξεπέρασε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.Ο υπουργός οικονομικών, ο Ντράγκαν Τεβντόφσκι είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους, ο προϋπολογισμός θα καλύπτει το έλλειμμα του μέσω δανείων. Το VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι, «η νέα κυβέρνηση έχει δανειστεί 350 εκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες 100 μέρες, αλλά δεν έχει αποκαλύψει που πάνε πραγματικά αυτά τα χρήματα». Το VMRO-DPMNE επεσήμανε ακόμα ότι «λόγω της κακής οικονομικής πολιτικής των «Σοσιαλδημοκρατοκομμουνιστών», για «πρώτη φορά», μετά από πολλά χρόνια, καταγράφηκε πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,2%, η μείωση του μέσου όρου των καταβαλλόμενων μισθών κατά 0,7%, η μείωση των εξαγωγών κατά 12% και εκροή κεφαλαίων. Τον Ιούνιο σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έφυγαν 61,4 εκατ. και οι άμεσες ξένες επενδύσεις εχουν μειωθεί την ίδια περίοδο κατά 100 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Κοινοβούλιο με 65 ψήφους υπέρ αποφάσισε την παράσταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της Εθνικής οδού Μιλαντένοφτσι-Στίπ κατά ένα χρόνο. ΣΚΟΠΙΑ. Ο Νίκολα Γκρουέφσκι δήλωσε ότι θα «αναλάβει την ευθύνη» εάν το VMRO-DPMNE ηττηθεί τον Οκτώβριο στις δημοτικές Εκλογές.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι το κόμμα του θα σύντομα να υποβάλει σχέδιο νόμου που θα απαγορεύσει την εμφάνιση σε δημόσιους χώρους των κομμουνιστικών συμβόλων και τόνισε ότι ζήτησε τη βοήθεια από τους γερμανούς εταίρους προκειμένου να αντιγράψει τη γερμανική νομοθεσία για την απαγόρευση των ναζιστικών συμβόλων.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε πως η απόφαση του Κοινοβουλίου για δημοψήφισμα σχετικά με το Δικαστήριο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και το Γραφείο της Εισαγγελίας που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα της κυβερνήσεως , θα ανασταλεί με νέα απόφαση του Κοινοβουλίου, που θα υποστηρίξει ο κυβερνών συνασπισμός . Ο κ. Ντόντικ είπε ακόμα ότι παρά τις απόπειρες αποσταθεροποίησης, το Κοινοβούλιο και η κυβέρνηση λειτουργούν και λαμβάνονται αποφάσεις.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο πρώην γίγαντας της βιομηχανίας ηλεκτρισμού «Energoinvest», αντιμετωπίζει πάγωμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών του, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις δραστηριότητές, αναφέρει η «Dnevni Avaz».

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Προσφύγων, κάθε πέμπτος πρόσφυγας δεν έχει καμία εκπαίδευση, και είναι εντελώς αναλφάβητος, ενώ οι μισοί από τους ενήλικες έχουν πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, του Δημοτικού. Από τους άλλους, τους «μορφωμένους», μόνο το 5% διαθέτει ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση . Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των προσφύγων που ζήτησαν άσυλο φέτος στην Βουλγαρία είναι άνδρες. Από την αρχή του έτους, ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που αναζητούν προστασία στη Βουλγαρία είναι Αφγανοί .Σχεδόν 1.000, Ακολουθούμενοι από πολίτες της Συρίας και του Ιράκ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι επισκέφθηκε χθες το ορυχείο της Τρέπτσα, και δήλωσε ότι η εξόρυξη μεταλλευμάτων μεγάλη σημασία για το Κοσσυφοπέδιο και ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για αυτόν, και θελει να «ενσωματώσει το βορρά στο κρατικό σύστημα».Ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με το Γενικό Διευθυντή της Τρέπτσα, Αχμέτ είπε ότι κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο για την Τρέπτσα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Το Γραφείο της Ειδικής Εισαγγελίας του Κοσσυφοπεδίου διέταξε την αστυνομία να πάρει καταθέσεις από τους πολίτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο ο σημερινός Σέρβος Υπουργός Γεωργίας, Νέναντ Ρίκαλο τους υπέβαλε σε βασανιστήρια.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος Γιοχάνις συνατήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της Μολδαβίας Πάβελ Φίλιπ, και δήλωσε ότι Ρουμανία πρέπει να βοηθήσει τη Μολδαβία θεσμικά, και όχι ορισμένους πολιτικούς. Παράλληλα το Ρουμανικό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την αμφιλεγόμενη νέα εκπαιδευτική νομοθεσία της Ουκρανίας, που πλήττει τα δικαιώματα της ρομανικής μειονότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου