Αυγούστου 08, 2017

H 8η Αυγούστου στην Ιστορία

484.Οι δυνάμεις του Σύριου σφετεριστή του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως Λεόντιου νικήθηκαν μπροστά από την Αντιόχεια, από το στρατό του Ζήνωνα, στον οποίο μετείχαν οι Γότθοι του Θεοδώριχου.

1303. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε το Φάρο της Αλεξάνδρειας.

1381.Η Δημοκρατία της Γένοβας και η Δημοκρατίας της Βενετίας ύστερα από τη μεσολάβηση του κόμη Αμαδαίου της Σαβοΐας, έκλεισαν τη συνθήκη ειρήνης του Τορίνο σύμφωνα με την οποία η Τένεδος δεν θα παραδινόταν ούτε στη Βενετία ούτε στη Γένουα, τα οχυρά της θα καταστρέφονταν, οι κάτοικοι της θα μεταφέρονταν στην Κρήτη και την Εύβοια και το αποστρατικοποιημένο νησί θα παραδινόταν στον εντολοδόχο του κόμη της Σαβοΐας.

1588. Η Ισπανική Αρμάδα που συγκροτήθηκε από τον Φίλιππο Β' από 22 πολεμικά και 110 τροποποιημένα εμπορικά σκάφη και εστάλη να καταλάβει την Αγγλία, υπέστη πανωλεθρία, ενώ ήταν αγκυροβολημένη στο Γκράβελιν, στην παράκτια συνοριακή περιοχή ανάμεσα στη Γαλλία και τις Ισπανικές Κάτω Χώρες, όπου περίμενε το Δούκα της Πάρμα για να επιβιβαστεί ως δύναμη εισβολής, αφού δέχτηκε επίθεση από πυρπολικά. Η Αρμάδα κατάφερε να ανασυγκροτηθεί και να αποσυρθεί βόρεια, με τον Αγγλικό στόλο να την ακολουθεί ως την ανατολική ακτή της Αγγλίας. Έτσι, αποφασίστηκε η επιστροφή στην Ισπανία και η πλεύση στον Ατλαντικό, περνώντας από την Ιρλανδία. Όμως, καταιγίδες ανάγκασαν τον στόλο να παρεκκλίνει από την αρχική του πορεία και πάνω από 24 σκάφη καταστράφηκαν στις βόρειες και δυτικές ακτές της Ιρλανδίας, ενώ οι επιζώντες αναζήτησαν καταφύγιο στη Σκωτία. Συνολικά 67 σκάφη από την αρχική δύναμη που συγκεντρώθηκε κατάφεραν να γυρίσουν πίσω στην Ισπανία.


1648.Καθαιρέθηκε με πραξικόπημα υπό την ηγεσία του Σεΐχη -ουλ-Ισλάμ,
ο Σουλτάνος Ιμπραήμ Α΄, ο τρελλός, ο κατακτητής της Κρήτης.
Ο Ιμπραήμ καθαιρέθηκε, αφού προηγήθηκε η λαϊκή επανάσταση κατά των νέων φόρων που είχε επιβάλει ο εξωμότης Βεζύρης Αχμέτ, που ήταν γιός Έλληνα Σπαχή και γαμπρός της βασιλομήτορος Αναστασίας, για να καλύψει τις ζημιές από το εμπόριο γούνας σαμουριών, που έκανε ο σουλτάνος Ιμπραήμ. Με εντολή του νέου μεγάλου Βεζύρη Μεβλεβί Μεχμέτ Πασά ο Ιμπραήμ στραγγαλίστηκε στις 18 Αυγούστου 1648 . Η σουλτάνα Αναστασία παρουσίασε στο Ντιβάνι τον επτάχρονο εγγονό της Μεχμέτ Δ΄, με τη φράση «εδώ είναι, δείτε τι μπορείτε να κάνετε μαζί του», και ανέλαβε την αντιβασιλεία για δεύτερη φορά, μέχρι τον θάνατο της το 1651. 

1815. Ξεκίνησε το ταξίδι του Ναπολέοντα προς το νησί της Αγίας Ελένης.

1910. Στις 8/21 Αυγούστου έγιναν από την κυβέρνηση Στέφανου Δραγούμη εκλογές για την ανάδειξη βουλευτών για την Α' Αναθεωρητική Βουλή, στις οποίες απέτυχε η προσπάθεια των Αγγλων και των Ανακτόρων να επιβάλουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο που συμμετείχε με τους Λαϊκούς που ζητούσαν «μεταρρυθμίσεις» και το σύνθημα τους ήταν «Η αλλαγή». Οι εκλογές έγιναν με πλειοψηφικό με ευρεία και στενή περιφέρεια και με σφαιρίδιο. Τα παλιά κόμματα, (Νεωτεριστικόν- Γ.Θεοτόκη, Νεοελληνικόν-Δ.Ράλλη, και Τρίτο Κόμμα -Ζαΐμη) συνεργάστηκαν και εμφανίστηκαν ως «Συνασπισμός Ηνωμένων Κομμάτων» κερδίζοντας 210 από τις 362. Σε αυτές τις εκλογές εμφανίστηκαν οι Κοινωνιολόγοι του Παπαναστασίου. Στις 12 Οκτωβρίου 1910 ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ κατήργησε πραξικοπηματικά την Α' Αναθεωρητική Βουλή και προκήρυξε νέες εκλογές στις 28 Νοεμβρίου 1910 για την Διπλή Αναθεωρητική Βουλή.

1918. Άρχισε η μάχη της Αμιένης που κράτησε 13 ήμερες. Η 4η Βρετανική Στρατιά από Καναδούς και Αυστραλούς, και η 1η Γαλλική Στρατιά υπό την γενική αρχηγία του Άγγλου Στρατάρχη Σερ Ντάγκλας Χέιγκ επιτέθηκαν και πέτυχαν να προελάσουν σε βάθος 10 - 20 χλμ. και συνέλαβαν άνω των 40.000 Γερμανών αιχμαλώτων ενώ κυρίευσαν περί τα 600 πυροβόλα.

1919. Ο Πολωνικός στρατός κατέλαβε το Μινσκ.

1938. Άνοιξε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν.

1944. Επίθεση του ΕΛΑΣ σε Βρασταμίτα-Τοπόλια-Κριεκούκι

1945. Η Σοβιετική Ένωση κήρυξε τον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας Β ' Παγκοσμίου Πολέμου – η Σοβιετική Ένωση κηρύσσει τον πόλεμο στην Ιαπωνία και εισέβαλλε στη Μαντζουρία με περισσότερους από ένα εκατομμύριο στρατιώτες.

1953 .Υπογράφηκε στο Λονδίνο, η συμφωνία για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Ο διάδοχος του Στάλιν Γκεόργκι Μαλένκοφ ανακοίνωσε ότι η ΕΣΣΔ κατασκεύασε βόμβα υδρογόνου.

1956. Στο Βέλγιο, στην ανθρακοφόρα περιοχή της Βαλονίας στο ανθρακωρυχείο της Μαρσινέλ, πέθαναν 262 ανθρακωρύχοι . Οι 136 Ιταλοί . 6 Έλληνες.

1962. Υπογράφηκε μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και της γαλλικής εταιρίας Κομπαντέκ η σύμβαση για την ίδρυση εργοστασίου φωσφορικών λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη.

1963. Η Μεγάλη Ληστεία του Τρένου στην Αγγλία, με λεία 2.600.000 λίρες σε χαρτονομίσματα.

1964. Στην Κύπρο, συνεχίστηκε σε όλα τα μέτωπα, η επίθεση για εξάλειψη του τουρκοκυπριακού θυλάκου Μανσούρας-Κοκκίνων σημειώνοντας αργή πρόοδο. Περί τις 07.00 το πρωί οι καταδρομείς της 31 ΜΚ ολοκλήρωσαν την κατάληψη του Λωρόβουνου, και μπορούσαν έτσι να διακρίνουν τον εχθρό που υποχωρούσε άτακτα προς τα Κόκκινα. Μέσα στον θερινό καύσωνα που η πυρκαγιά στο δάσος είχε μετατρέψει σε κόλαση, οι καταδρομείς προχωρούσαν. Στις 11.00, άνδρες του 1ου ΛΚ κινήθηκαν προς το χωριό Αλεύκα, προκειμένου να γίνει υδροληψία. Το χωριό είχε εγκαταλειφθεί και οι καταδρομείς, αρκετοί εκ των οποίων παρουσίαζαν συμπτώματα εξάντλησης, μπόρεσαν να ανακουφιστούν. Πέρα από το χωριό, οι καταδρομείς κινήθηκαν και κατέλαβαν το βορειοδυτικό αντέρεισμα, βορειοανατολικά των Κοκκίνων. Εκεί δέχθηκαν ισχυρά πυρά πολυβόλων και όλμων, με αποτέλεσμα να ανακόψουν την προώθησή τους. Το 216 ΤΠ, που ενεργούσε στον αριστερό τομέα, κινήθηκε από τον παραλιακό τομέα και έχασε πολλή ώρα εξαιτίας μπλόκου που είχαν στήσει οι κυανόκρανοι με τεθωρακισμένα στο ύψος του χωριού Πωμός. Το τάγμα προωθήθηκε στην περιοχή Παχυάμμου μέχρι τις 13.00. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκε στο πεδίο της μάχης η Τουρκική Αεροπορία. Από τις 14.30 άρχισαν κατά κύματα να εμφανίζονται τετράδες τουρκικών μαχητικών, εκτελώντας βομβαρδισμούς. Η αστοχία των Τούρκων ήταν πρωτοφανής, ωστόσο από ορισμένες εύστοχες βολές προκλήθηκαν κάποιες απώλειες, οι οποίες είχαν σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο στους άπειρους Κύπριους μαχητές. Οι Τούρκοι έριξαν και βόμβες ναπάλμ στις κατοικημένες περιοχές. Σε συνδυασμό με την αντίσταση που συναντούσαν τα τμήματα στο έδαφος, η ορμή ανακόπηκε πλήρως. Στον κεντρικό τομέα, η 31 ΜΚ είχε κατηφορίσει και ετοιμαζόταν να επιτεθεί στα Κόκκινα όπου βρισκόταν ο Ντενκτάς, αλλά επενέβη ο Αντισυνταγματάρχης Χουχουλής και ανέκοψε τον Ταγματάρχη Καρούσο, ενημερώνοντάς τον ότι το χωριό επρόκειτο να καταληφθεί με προώθηση δυνάμεων από τον παραλιακό τομέα. Η διακοπή της ενέργειας των Καταδρομέων κρίθηκε σκόπιμη ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να διασταυρωθεί με το 206 ΤΠ που ενεργούσε από ανατολικά και να εμπλακούν μεταξύ τους από λάθος. Στις 18.40 ο Αντισυνταγματάρχης Χουχουλής διατάχθηκε να προβεί σε σταθεροποίηση και διατήρηση των θέσεων που κατείχαν τα τμήματα. Ουσιαστική πρόοδο είχε σημειώσει μόνο το 206 ΤΠ στον δεξιό τομέα, το οποίο -παρά την αντίσταση και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς- κατάφερε να καταλάβει τη Μανσούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο εχθρικός θύλακας είχε περιοριστεί σε μια λεπτή παράκτια λωρίδα μήκους 3.000 μέτρων και βάθους 500 μέτρων περίπου, με επίκεντρο τα Κόκκινα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου σε εμπιστευτικό μήνυμα προς τον Μακάριο τον κατηγόρησε ότι, «άλλα συμφωνήσαμε κι άλλα κάνεις». Στον πρεσβευτή της Κύπρου στην Αθήνα Νίκο Κρανιδιώτη δηλωσε: «Ηπατήθην».
Ο Μακάριος στράφηκε προς την ΕΣΣΔ και τον Νικίτα Χρουτσόφ ο οποίος αυθημερόν έστειλε τηλεγράφημα συμπαράστασης στο Κύπριο ηγέτη και αυστηρή προειδοποίηση στον Τούρκο πρόεδρο Ιονού να μην επιχειρήσει εισβολή στο νησί.

1967 .Η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη ιδρύουν την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, πράκτωρ Παύλος Τοτόμης δήλωσε ότι στη Γυάρο κρατούνταν 2.300 κομμουνιστές οι οποίοι θα αφήνοντα ελεύθεροι μόλις υπέγραφαν δηλώσεις νομιμοφροσύνης.

1968 .Ο Ρίτσαρντ Νίξον έλαβε στο συνέδριο του Μαϊάμι το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, , με 692 ψήφους έναντι 277 του Νέλσον Ροκφέλερ και 182 του Ρόναλντ Ρήγκαν. Υποψήφιος αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Ελληνοαμερικανός κυβερνήτης του Μέριλαντ, Σπύρο Άγκνιου.

1974 .Ο Ρίτσαρντ Νίξον, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω των πολλαπλών σκανδάλων που ακολουθησαν το Γουωτεργκέιτ.

1989.Το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια ξεκίνησε για μία μυστική πενθήμερη στρατιωτική αποστολή.

1992 .Ο ιουδαίος υπουργός Οικονομίας, του Μητσοτάκη Στέφανο Μάνο, ανακοίνωσε μέτρα λιτότητας, ώστε να ανταποκριθεί η Ελλάδα στα προαπαιτούμενα της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

2013 . Ο Φον Αντωνάκης μπήκε στον Λευκό Οίκο και συνάντησε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που τον συμβούλευσε ότι «η λιτότητα δεν είναι η μόνη στρατηγική εξόδου από την κρίση, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας» . «Αν η Ελλάδα πετύχει -και θα πετύχει- η επιτυχία της θα είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά ευρωπαϊκή» είπε ο φον Αντωνάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου