Αυγούστου 07, 2017

Η 7η Αυγούστου στην Ιστορία

461. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μαϊοριανός αποκεφαλίστηκε από τον Γερμανικής καταγωγής Πατρίκιο Φλάβιο Ριχομέρη στην Τορτόνα. Στη βορειοδυτική Ιταλία.

626 . Ο Βυζαντινός Στόλος διασκόρπισε τον στόλο των Αβάρων και του Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδόθηκε στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώθηκε ο «Ακάθιστος Ύμνος». Οι Αβάροι και οι Σλάβοι εγκατέλειψαν την πολιορκία.

936. Ο Όθων Α' στέφθηκε ως αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τον αρχιεπίσκοπο του Μάιν Χιλδελβέρτο, στην πρωτεύουσα του Καρλομάγνου, το Άαχεν. Ο αυτοκρατορικός θρόνος είχε μείνει κενός για 40 περίπου χρόνια μετά την δολοφονία του δισεγγονού του Καρλομάγνου ,Βερεγγάριου του Φρίουλι . Η τελετή στέψης έγινε με την παρουσία των δουκών της Φρανκονίας, της Σουηβίας, της Βαυαρίας και της Λωρραίνης.

1427.Οι Βενετοί κατέτριψαν τον στόλο των των Γιβελλίνων Βισκόντι, του Μιλάνου, στον ποταμό Πάδο.

1819. Ο Σιμόν Μπολίβαρ νίκησε τους Ισπανούς στη μάχη της Μπογιακά.

1911.Διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων προς την Πύλη, για τη διατήρηση του καθεστώτος στην Κρήτη.

1912 . Η Ρωσία και η Ιαπωνία υπέγραψαν συμφωνία για την κατανομή των σφαιρών ενδιαφέροντος στη Μογγολία και τη Μαντζουρία.

1914.Το Μαυροβούνιο κήρυξε τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας .

1919. Το Συνέδριο του Ερζερούμ των αντιπροσώπων των 5 ανατολικών βιλαέτιων που εξέλεξε τον Μουσταφά Κεμάλ πρόεδρο του Επαναστατικού Συμβουλίου.

1933. Το Μακελειό των Ασσυρίων στο Ιράκ. Πάνω από 3.000 Ασσύριοι –άντρες, γυναίκες και παιδιά– σφαγιάστηκαν από Ιρακινούς στρατιώτες και Κούρδους ατάκτους, στην πόλη Σιμέλε. Οι Ασσυρίοι θεωρούν την ημέρα αυτή ως ημέρα εθνικού πένθους.

1939. H κυβέρνηση Μεταξά αποφάσισε την αναστήλωση του ναού του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και για τη συντήρηση των άλλων βυζαντινών μνημείων της πόλης.

1944. Το απομεσήμερο της 7ης Αυγούστου, ο ΟΠΛΑΤΖΗΣ Μανόλη Τζουλιαδάκης, ο κομμουνιστής Αριστοτέλης Τσιφλάκος (γνωστός ως “Βάγγος Καμπούρης”) κι ο νεαρός Κ.Γ., επιτέθηκαν σε γερμανικό τζιπ στη λεωφόρο Χρυσοστόμου Σμύρνης και σκότωσαν έναν Γερμανό αξιωματικό. Σε αντίποινα, εκτελέστηκαν επί της Χρυσοστόμου Σμύρνης έντεκα νεαροί κομμουνιστές. Οι άλλο 70 κομμουνιστές του Βύρωνα, μαζί και η ΟΠΛΑ κατέφυγαν (προσωρινά) στο Κατσιπόδι και το Δουργούτι. Σχετική είναι η αναφορά του ΙΘ’ Αστυνομικού Τμηματος Βύρωνα , «Την 7/8/1944 και ώραν 17.40 2 γερμανικά αυτοκίνητα πλήρη στρατιωτών διερχόμενα εκ της αγοράς Βύρωνος εδέχθησαν ριπή πολυβόλου παρ” Εαμίτου και ετραυματίσθησαν εις Γερμανός αξιωματικός και εις στρατιώτης. Μετ΄ολίγον κατέφθασε ισχυρά γερμανική δύναμις ήτις διέταξε τη συγκέντρωση των ανδρών του συνοικισμού εις την πλατείαν Σμύρνης όπου συνεκεντρώθησαν 1.000 άνδρες. Παρέλαβαν 11 εκ των συγκεντρωθέντων και τους εξετέλεσαν επιτόπου. Άλλους δε 100 άνδρας τους μετέφερον εις Χαϊδάρι ». 1958.Εκδόθηκε το ψήφισμα No. 129 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Λίβανο και την Ιορδανία.

1959. Η «Μις Ελλάς», Πάρη Λεβέντη, εκλέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως «Μις Ευρώπη».

1961. Ο πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Κρούστσεφ δήλωσε ότι η σοβιετική οικονομία της θα ξεπεράσει αυτή των ΗΠΑ.

1963. Απελάθηκε η Μπέτυ Αμπατιέλου , ύστερα από ολιγοήμερη παραμονή, κατά τη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε τον άνδρα της στις φυλακές της Αίγινας.

1964. Στην Κύπρο, η συνεχιζόμενη επίθεση της 31ης Μοίρας Καταδρομών της Εθνοφρουράς σταμάτησε στη νοτιοδυτική κορυφή του υψώματος του Λωρόβουνου. Απέμενε η κύρια κορυφή του Λωρόβουνου, με το κεντρικό φυλάκιο. Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε το «ψήφισμα του κόλπου του Τόνκινου» παραχωρώντας στον πρόεδρο των Η.Π.Α., Λίντον Τζόνσον, ευρείες εξουσίες για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις του Βορείου Βιετνάμ εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

1971.Στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών έγινε η δίκη 25 Καλαματιανών μελών του Ρήγα Φεραίου. Αθωώθηκαν οι 19. 

1995.Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας κατέλαβαν την Βελίκα Κλάντουσα και έτσι έπαψε να υπάρχει αυτόνομη επαρχία της Δυτικής Βοσνίας με επικεφαλής τον Φίκερτ Άμπντιτς.

1996 .Οι πρόεδροι της Σερβίας και της Κροατίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Φράνιο Τούτζμαν συναντήθηκαν στην Αθήνα και κατέληξαν σε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας.

1997. Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά ένοπλων επιθέσεων σε αστυνομικά τμήματα στο Κοσσυφοπέδιο και κάλεσε τους Αλβανούς της επαρχίας να υποστηρίξουν την ένοπλη εξέγερση εναντίον της Σερβίας.

1998 .Βομβιστικές επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ Ες Σαλάμ της Τανζανίας και Ναϊρόμπι της Κένυας, με 224 νεκρούς και 4500 τραυματίες.

1999 . Άρχισε ο δεύτερος πόλεμος της Τσετσενίας. Η Ισλαμική Διεθνής Ταξιαρχία εισέβαλε στη δημοκρατία του Νταγκεστάν.

2004. Εγκαινιάστηκε η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου.

2008. Παραλίγο παγκόσμιος πόλεμος. Ο πράκτωρ Σαακατσβίλι σε συνεννόηση με της ΗΑΠ εξαπέλυσε του Στρατού της Γεωργίας για να καταλάβει την Νότια Οσετία, προκαλώντας ρωσο-γεωργιανό πόλεμο στον Καύκασο, που κράτησε 6 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου