Αυγούστου 25, 2017

Κοσσυφοπέδιο –Μετόχι:Το Συνταγματικό αδιέξοδο συνεχίζεται

Η Θεσμική κρίση που έχουν δημιουργήσει στην λειτουργία του πολιτεύματος οι αμερικανοί συνταγματικοί δικαστές με την (αμερικανική ερμηνεία) της Απλής Αναλογικής, κατά την οποία ο πρώτος είναι πρώτος και οι άλλοι τίποτα συνεχίζεται.
Το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου συνέχισε τη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου, που διακόπηκε μετά την «ορκωμοσία» αλλά για άλλη μια φορά, απέτυχε να εκλέξει το προεδρείο και να συγκροτηθεί σε Σώμα.
Κατά την έναρξη της συνεδρίας, ο συνασπισμός των «ΟΥΤΣΕΚΑΔΩΝ» γνωστός και από το ακρωνύμιο «PAN» ζήτησε επιπλέον χρόνο για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι είπε ότι ο Συνασπισμός έχει υποψήφιο, αλλά δεν έχει πλειοψηφία και ως εκ τούτου, ζήτησε 10 ή περισσότερες ημέρες για να εξασφαλίσει πλειοψηφία.
Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Αυτοδιάθεσης Αλμπίν Κούρτι, πρότεινε είτε ο Συνασπισμός «PAN» να προτείνει άλλο υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου αντί του κ.Βέσελι, με την ελπίδα ότι θα εξασφάλιζε 61 ψήφους, και εάν αυτό αποτύχει τότε θα πρέπ[ει να προτείνουν υποψήφιο οι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, και κάλεσε την LDK, και το AKR, να συνεργαστούν για να σχηματίσουν τους Θεσμούς και τα όργανα της χώρας.
Ο (μετριοπαθής) επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Λίγκας, (LDK) Αβντουλάχ Χότι σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η νέα αναβολή της συνεδρίασης οδηγεί το Κόσσοβο , «σε βαθιά θεσμική κρίση», είπε ότι, «δεν θα λάβει μέρος στην επόμενη σύνοδο», ότι «η Αυτοδιάθεση μετέρχεται κάθε μέσο και κάθε τρόπο για να έρθει στην εξουσία», και ότι, «είναι λυπηρό το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο μετατράπηκε σε αρένα όπου συγκρούστηκαν ο Αλμπίν Κούρτι και ο Κάντρι Βέσελι.
Το ζήτημα για τον κ. Χότι και τον κ. Μουσταφά είναι ότι ο μη λειτουργικός Συνασπισμός με το Δημοκρατικό Κόμμα που τους επεβλήθη «έξωθεν» καταψηφίστηκε στις κάλπες, και ότι η Αυτοδιάθεση δεν εννοεί να κάνει πρωθυπουργό τον κ. Χότι του κ. Μουσταφά αλλά τον κ. Κούρτι, που δεν τον θέλει ούτε ο «στρατηγικός εταίρος», ούτε το Βερολίνο, ούτε το ΔΝΤ.
Ο (εργολάβος) ηγέτης της Νέας Συμμαχίας για Κοσσυφοπέδιο (AKR), Μπεντζέτ Πατσόλι, είπε ότι, «οι βουλευτές του κόμματός του δεν είναι μόνο αριθμοί, αλλά η πολιτική λύση αδιέξοδο», και επέμενε στην λύση μέσω συμφωνίας της «Λίγκας» (LDK) με την «Αυτοδιάθεση», (VV) και προειδοποίησε ότι «ο ίδιος και το κόμμα του είναι από την πλευρά του πολίτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου