Αυγούστου 25, 2017

Η 25η Αυγούστου στην Ιστορία

325. Ολοκληρώθηκε η Α 'Οικουμενική Σύνοδος, της Νίκαιας.

1258 . Στα Εννιάμερα του Θεοδώρου Β Δούκα-Λάσκαρη, στην Μονή των Σωσάνδρων στο Νυμφαίο της Βιθυνίας, δολοφονήθηκαν ο επίτροπος το ανήλικου αυτοκράτορα Ιωάννη Δ' Λάσκαρη, Γεώργιος Μουζάλων, και τα αδέλφια του, παρουσία του πατριάρχη Αρσενίου Β' του Αυτωρειανού. Επικεφαλής του πραξικοπήματος ήταν ο Μιχαήλ Παλαιολόγος που σφετερίστηκε το θρόνο της Νίκαιας.

1270. Κατά την έβδομη και τελευταία σταυροφορία, ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος Θ΄ , ο Αγιος, κατά την πολιορκία της Τύνιδας.
1330. Η μάχη της Τέμπα στην Μάλαγα κατά την οποία σκοτώθηκε ο βασιλιάς της Σκωτίας Τζέιμς Ντάγκλας που πολεμούσε ως σταυροφόρος μαζί με τον βασιλιά της Ανδαλουσίας Αλόνσο εναντίον των μαυριτανών.

1604.
Ο πρώτος Ψευτοδημήτριος εμφανίστηκε στην Μόσχα υποστηριζόμενος από ένα στρατό Πολωνών και Ουκρανών μισθοφόρων
.
1758. Κατά τον Επταετή Πόλεμο έγινε στην Πομερανία η πολύνεκρη μάχη του στο χωριό Ζόρνντορφ, (σήμερα Σαμπρίνοβο στην Πολωνία). 25000 πρώσοι που τους διοικούσε Φρειδερίκος Β , αντιμετώπισαν 40.000α ρώσους που δεν είχαν διοικητή γιατί ο Σκωτσέζος Βίλεμ Φέρμορ είχε χαθεί στο δάσος. Μετά από μια έντονη μάχη, που κράτησε όλη την ημέρα, ο Πρώσικος στρατός υπέστη τεράστιες απώλειες.

1791. Στο Ανάκτορο Πίλνιτς, στην Δρέσδη άρχισε η τριήμερη διάσκεψη του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας και της Βοημίας Λεοπόλδου και του βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκου Γουλιέλμου στην οποία συζητήθηκαν ο τερματισμός του Πολέμου με την Τουρκία σε συνδυασμό με το «Πολωνικό ερώτημα» και η γαλλική επανάσταση.

1793. Οι Γάλλοι Επαναστάτες κατέλαβαν τη Μασσαλία. 1830. Ξεκίνησε η Βελγική εξέγερση κατά των ολλανδικών αρχών. 

1912 . Ιδρύθηκε στην Κίνα το Κουομιντάγκ .

1914. ¨Έληξε η πρώτη μάχη του ρωσικού και το στρατού της Αυστροουγγαρίας στη Γαλικία, στο Κράσνικ με νίκη των Αυστριακών. Οι Ρώσοι έχασαν 18000 άνδρες, και 6000 αιχμαλωτίστηκαν.

1917. Στο Τορίνο εκδηλώθηκε αυθόρμητη εξέγερση των κατοίκων κατά της πείνας και του πολέμου. Η καταστολή άφησε περισσότερους από πενήντα νεκρούς.

1920. Έληξε η μάχη του ποταμού Βιστούλα με καταστροφική ήττα του Κόκκινου Στρατού .

1939. Μετά το σύμφωνο της Μόσχας, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Πολωνία υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας συνδρομής με το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε να υπερασπιστεί την Πολωνία σε περίπτωση που δεχόταν εισβολή.

1940 . Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία βομβάρδισε για πρώτη φορά το Βερολίνο.

1941. Σοβιετικές και βρετανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ουδέτερο Ιράν.

1944. Μετά από το πραξικόπημα και την ανατροπή του Αντονέσκου η γερμανική αεροπορία βομβάρδισε το Βουκουρέστι και η Ρουμανία κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία.

1949 . Ο Εθνικός Στρατός εξαπολύει την τελική επίθεσή του στον Γράμμο εναντίον των Κομμουνιστοσυμμοριτών.

1988 . Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου μετέβη στο Λονδίνο, για να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς.

1989. Ο Ταντέους Μαζοβιέτσκι έγινε ο πρώτος μεταπολεμικός μη κομμουνιστής Πρωθυπουργός στην Πολωνία.

1991 .Άρχισε η επίθεση του JNA (Γιουγκοσλαβικoύ Λαϊκού Στρατού στο Βούκοβαρ. Το Κοινοβούλιο της Λευκορωσίας αποφάσισε την ανεξαρτησία από την ΕΣΣΔ. Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας Μπόρις Γέλτσιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσώφ είχε ευθύνες για το πραξικόπημα.

1999 .Συνελήφθη στην Βιέννη, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βάσει μυστικού κατηγορητήριου του Δικαστηρίου της Χάγης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού της Δημοκρατίας της Σερβίας, Πτέραρχος Μόμιρ Τάλιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου