Αυγούστου 29, 2017

Η 29η Αυγούστου στην Ιστορία

1189. Ο βασάλος του Μανουήλ Κομνηνού , και Μπάνος της Βοσνίας , Κούλιν, υπέγραψε τη Χάρτα που επέτρεπε στους εμπόρους της Ραγκούσας, (Ντουμπρόβνικ) να εμπορεύονται στο κράτος του, χωρίς περιορισμούς και εισφορές.

1257. Υπογράφηκε η ειρήνη του Αγίου Αμβροσίου, με την οποία έληξε η επανάσταση του λαού του Μιλάνου κατά των Ευγενών και του αρχιεπισκόπου της Πόλης.

1315 .Μάχη του Μοντεκατίνι: Ο στρατός της Δημοκρατίας της Πίζας και της Λούκα υπό τον Γιβελίνο Κοντοτιέρο Ουγκοτσιόνε ντε λα Φατζίουλα νίκησε τις ενωμένες δυνάμεις του Βασιλείου της Νάπολης και της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας.

1348. Οι Ενετοί νίκησαν τους Γενουάτες στη Ναυμαχία της Καρύστου.

1475.Υπογράφηκε μεταξύ των βασιλείων της Γαλλίας και της Αγγλίας, η Συνθηκη του Πικινύ με την οποία έληξε ο εκατονταετής Πόλεμος.

1521 . Οι Τούρκοι υπό τη διοίκηση του Σουλεϊμάν Μεγαλοπρεπή,μετα από πολιορκία 30 ημερών, κατέλαβαν εξ εφόδου το φρούριο του Βελιγραδίου, που το υπεράσπιζαν οι Ούγγροι, και το κατέστησαν έδρα του Σαντζακίου του Σμεντέρεβο.

1526. Διεξήχθη η καταστρεπτική για τους Ούγγρους μάχη του Μοχάτς.
Η πραγματική μάχη διήρκεσε μόνο δύο ώρες καθώς τα αλλεπάλληλα κύματα των Ούγγρων στρατιωτών και του βαρέως ιππικού αποδεκατίστηκαν από το οθωμανικό πυροβολικό και τα πυρά των μουσκέτων. Ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης αλλά έπεσε από το άλογό του σε ένα ποτάμι στο Κσελ και πνίγηκε. Περίπου 16.000 Ούγγροι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης και περίπου ίδιος αριθμός Οθωμανών.

1541. Οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πρωτεύουσα του βασιλείου της Ουγγαρίας. τη Βούδα.

1706. Κατά τον πόλεμο της Ισπανικής διαδοχής το Τορίνο με ηρωική άμυνα που διεύθυνε ο Πιέτρο Μίτσα απέκουσε την επίθεση των Ισπανών.

1756 .Άρχισε ο Επταετής Πόλεμος με την επίθεση στο Σαξονία του Φρειδερίκου Β΄ της Πρωσίας.

1820 .Εκδηλώθηκε στο Πόρτο στην Πορτογαλία η αστική επανάσταση που ανάγκασε το βασιλιά Ζοάο να υπογράψει το φιλελεύθερο Σύνταγμα, που κατάργησε την Ιερά Εξέταση και τα προνόμια των φεουδαρχών.

1824. Διεξήχθη η ναυμαχία του Γέροντα, απέναντι από τη Λέρο, ανάμεσα στον τουρκοαιγυπτιακό στόλο από 100, υπό την αρχηγία του Ιμπραήμ και του Χοσρέφ Πασά, και του ελληνικού επαναστατικού στόλου , που αποτελούνταν από 75 πλοία από την Ύδρα και τις Σπέτσες. Οι Τούρκοι έχασαν περί τα 30 πλοία. Συνελήφθη αιχμάλωτος ο ναύαρχος της Τυνησίας. Ο Υδραίος πυρπολητής Κυριάκος Βατικιώτης πυρπόλησε μια τυνησιακή φρεγάτα. Με το τέλος της μέρας ο τουρκικός στόλος αποσύρθηκε προς την Αλικαρνασσό.

1833. Με ανθρωπιστικό νόμο το αγγλικό Κοινοβούλιο περιόρισε το χρόνο εργασίας των παιδιών και των εφήβων στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και απαγόρευσε την απασχόληση παιδιών κάτω των 9 ετών.

1842.Υπογράφηκε η Συνθήκη του Νανκίνγκ μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Κίνας, σύμφωνα με τα οποία η Κίνα αναγκάστηκε να ανοίξει τα λιμάνια της στο Ευρωπαϊκό εμπόριο και το Όπιο , να δεχθεί το καθεστώς της ετεροδικίας για τους ξένους και να παραδώσει το Χονγκ Κονγκ στους Βρετανούς.

1897. Άρχισε στη Βασιλεία το πρώτο παγκόσμιο Σιωνιστικό Συνέδριο, οργανωμένο από τον Τέοντορ Χερτσλ.

1912. Κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης σκοτώθηκε στον Κορινθιακό κόλπο. Ο πιλότος Αλέξανδρος Καραμανλάκης.

1944. Μετά από αίτημα της εξόριστης κυβέρνησης του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και του βασιλιά Πέτρου Β Καρατζώρτζεβιτς ο στρατηγός Ράτζα Μιχαΐλοβιτς κάλεσε τους άνδρες του να τεθούν υπό τη διοίκηση του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Η απόφαση του βασιλιά ανακοινώθηκε από το ραδιόφωνο στις 12 Σεπτεμβρίου. Εξέγερση στη Σλοβακία εναντίον του καθεστώτος του Γιόζεφ Τίσο.

1949 . Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν.

1960. Δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός Ιορδανίας Χαζά ελ Ματζαλί .

1962.Εγκαινιάστηκε η νέα εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.

1965.Καταψηφίστηκε και η κυβέρνηση Τσιριμώκου.

1967.Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών παρέπεμψε σε δίκη, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας η οποία μπορούσε να επιφέρει την θανατική ποινή, τον Ανδρέα Παπανδρέου, για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

1978. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Χούα Κούο Φενγκ ξεκίνησε περιοδεία στη Ρουμανία, τη Γιουγκοσλαβία και το Ιράν.

1995.Ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ εναντίον των Σέρβων της Βοσνίας. Κάτω από ισχυρή διεθνή πίεση, η ηγεσία της Σερβίας Δημοκρατία συμφώνησε ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να διαπραγματευτεί λύση
εξ ονόματος της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου