Αυγούστου 27, 2017

Η 27η Αυγούστου στην Ιστορία

1388. Η Μάχη της Μπίλετσα στην Ερζεγοβίνη όπου οι Σέρβοι υπό τις διαταγές του Βλάτκο Βούκοβιτς νίκησαν τον οθωμανικό στρατό που διοικούσε ο Λάλα Σαχίν Πασάς.

1760. Η Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Ελισάβετ εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε στους κρατικούς αξιωματούχων να λαμβάνουν δώρα.

1798.Κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής εξέγερσης του 1798, μια συνδυασμένη δύναμη 2.000 Γάλλων και Ιρλανδών ανταρτών νίκησε δύναμη 6.000 τακτικών Βρετανών στη μάχη του Κάστελμπαρ και ανακήρυξαν τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

1813 . Η Μάχη της Δρέσδης. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης με 130.000 στρατιώτες νίκησε τις ενωμένες δυνάμεις Αυστριακών, που ξεπερνούσαν τις 200.000.

1828. Κατά τον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο του 1828-1829 οι Ρώσοι υπό τον στρατηγό Πάσκεβιτς νίκησαν τους Τούρκους και κατέλαβαν το φρούριο και την πόλη του Ακχαλτσίκχε στη Γεωργία. Με τη μεσολάβηση του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν συνομιλίες μεταξύ της Βραζιλίας και της Αργεντινής για την Ουρουγουάη που κήρυξε την ανεξαρτησία της.

1857. Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι προήχθη σε αξιωματικό.

1878. Η ρωσική αστυνομία με μυστική εγκύκλιο αποφάσισε ότι « οι πολιτικοί εγκληματίες αποτελούν μια πολύ ειδική κατηγορία και ως εκ τούτου, πρέπει να κρατούνται χωριστά από τους άλλους κρατουμένους».

1907. Στο Βελιγράδι βασιλιάς της Σερβίας Πέταρ Καρατζόρτζεβιτς έθεσε το θεμέλιο λίθο του κοινοβουλίου. Η κατασκευή διήρκεσε σχεδόν 30 χρόνια, και τα εγκαίνια της Βουλής της Γιουγκοσλαβίας, έγιναν στις 20 Οκτωβρίου του 1936.

1916. Στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η 1η Βουλγαρική Στρατιά υπό τον Κλίμεντ Μπογιάντζιεβ που είχε καταλάβει την Φλώρινα και τη Βεύη, απέτυχε να ανατρέψει του Σέρβους υπό τον Πάβλε Γιούρισιτς στην Τσέγανη (Άγιος Αθανάσιος), και η ανώτατη διοίκηση των Βουλγάρων διέταξε τη λήξη των επιθέσεων και οργάνωση της άμυνας μεταξύ της λίμνης Βεγορίτιδα, της λίμνης Πρεσπών και του όρους Βόρας Η Ιταλία κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία και την Αυστρία-Ουγγαρία Ρουμανία. Επίσης το Βασίλειο της Ρουμανίας κήρυξε τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία.

1923. Ο Μίλο Μερκούρης, από το Πίλουρι του Αυλώνα, σκότωσε στην Κακαβιά τον Ιταλό συτατηγό Ενρίκο Τελλίνι που ήταν επικεφαλής της επιτροπής των τριών Μεγάλων Δυνάμεων (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία), που καθόριζε τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Μερκούρης εκδικήθηκε έτσι το θάνατο του αδελφού του Γιώργου που είχαν σκοτώσει οι Ιταλοί στον Αυλώνα.

1928. O αμερικανός υπουργός εξωτερικών Φράνκ Κέλλογκ, και ο βραβευμένος, ( το 1926 με το βραβείο Νόμπελ ειρήνης), Γάλλος υπουγός Αριστίντ Μπριάν, υπέγραψαν στο Παρίσι το περίφημο σύμφωνο Κέλλογκ-Μπριάν, που αποποιείτο τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης των διεθνών συγκρούσεων.

1929. Στη Σοβιετική Ένωση, το κολλέγιο των κομισάριων κατάργησε την «επαναστατική» επταήμερη εργασία ανά εβδομάδα, και εισήγαγε την πενθήμερη εργασία. 

1939.Στη Γερμανία έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση αεριωθούμενο αεροπλάνου.

1948.Με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απομακρύνθηκε ο Μ. Βαφειάδης από την αρχηγία του Δημοκρατικού Στρατού, του οποίου τη διοίκησή ανέλαβε, το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο και στη θέση των Αρχηγείων Περιοχών συγκροτήθηκαν Μεραρχίες. Τα τμήματα του ΔΣΕ στα νησιά δεν υπάγονταν στις Μεραρχίες.

1949. Στο Γράμμο, ο Εθνικός Στρατός επιτίθεται για την κατάληψη Πόρτας Οσμάν, Κόζιακα, Φλάμπουρου,Κιάφας.

1965.Αποτάχθηκαν οι συνταγματάρχες Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος και Αλέξανδρος Παπατέρπος, καθώς και οι λοχαγοί Θεοφάνης Τόμπρας και Θεοδώρου, για την υπόθεση των υποκλοπών.

1968 Αποφασίστηκε υ υδροδότηση της πρωτεύσασας από τα νερά του Μόρνου.

1969. Εγκαινιάστηκαν από τον Γεώργιο Παπαδόπουλο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που ιδρύθηκαν από τον όμιλο Ανδρεάδη.

1979 .Στην Ιρλανδία, ο Ιρλανδικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός εκτέλεσε τον εξάδελφό της Βασίλισσας Λόρδο Μαουντμπάττεν.

1992 .Στο Λονδίνο, έληξε η διεθνής διάσκεψη για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου οι εκπρόσωποι των Σέρβων της Βοσνίας δέχθηκαν τα βαρέα όπλα να τεθούν υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου