Αυγούστου 10, 2017

Η 10 Αυγούστου στην Ιστορία

612 π. Χ. Καταστροφή της Νινευή.Θάνατος του βασιλιά των Ασυρρίων Σισαρισκούν

480 πΧ. Στη μάχη των Θερμοπυλών έπεσε μαχόμενος ο Λεωνίδας οι 300 Σπαρτιάτες και οι 700 ΘεσπιείςΘερμοπυλών το 480 π.χ.

955. Ο Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας νίκησε τους Μαγυάρους στην Μάχη του Λέχφελντ.

1557. Νίκη του Φιλίππου Β΄της Ισπανίας στο Σαν Κεντέν. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, οικοδομήθηκε το Εσκοριάλ

1620.Σύναψη ειρήνης μεταξύ του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΓ΄, και των επαναστατών υπό την ηγεσία του Δούκα της Εμπερνόν που ενεργούσε για λογαριασμό της βασίλισσας μητέρας Μαρίας των Μεδίκων, την οποία διαπραγματεύτηκε ο Ρισελιέ.

1628.Η πολιορκία της Λα Ροσέλ που ήταν οχυρό των Ουγενότων.
1684. Οι Ενετοί προερχόμενοι από τη Λευκάδα, ενισχυμένοι με σώμα από Κεφαλλήνιους εθελοντές κατέλαβαν το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό.Ξεσηκώθηκαν οι αμαρτωλοί από τη Χειμμάρα ως το βάλτο.1792. Έφοδος του επαναστατικού όχλου στο Παλάτι του Κεραμεικού.
Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ συνελήφθη και προφυλακίστηκε ενώ η Ελβετική Φρουρά σφαγιάστηκε.

1841. Στις 10/22 Αυγούστου παραιτήθηκε η κυβέρνηση Μαυοκορδάτου και ανάλαβε να κυβερνήσει μόνος του ο Όθωνας.

 
1893 . Ιδρύθηκε η Τράπεζα της Ιταλίας με την συγχώνευση των τεσσάρων τραπεζών. Με το βασιλικό διάταγμα 490, η Ιταλία υιοθέτησε το σύστημα χρονισμού που σχετίζονται με τις ζώνες ώρας.

1904. Η Ναυμαχία της Κίτρινης Θάλασσας. Ήττα του ρωσικού στόλου από τον ιαπωνικό.

1913. Οι Αντιπρόσωποι από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα υπέγραψαν τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, τερματίζοντας τον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

1916. Οι ιταλικές δυνάμεις που βρίσκονται στον Αυλώνα αρχίζουν να επεκτείνουν την κατοχή τους προς τα νότια και ανατολικά, απαιτώντας την εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό στρατό

1920. Στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου 1920 στην πόλη Σεβρ της Γαλλίας, οι εκπρόσωποι του σουλτάνου Μωάμεθ ΣΤ΄ υπέγραψαν τη Συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις Συμμαχικές Δυνάμεις. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, την Συρία και τον Λίβανο στην Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα. Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη. Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων.

1921.Αρχισε η επίθεση του Ελληνικού στρατού κατά της τοποθεσίας του Σαγγάριου με κατάληψη της περιοχής νοτίως του ποταμού Γκεΐκ Κατρατζή.

1927. Παραχωρήθηκε η άδεια στο ζεύγος Σικελιανού για να οργανώνει κάθε δύο χρόνια τις Δελφικές Εορτές

1949. Την 05.00 πρωινή άρχισε προπαρασκευή με αεροπορικές προσβολές και το πυροβολικό κατά του υψώματος 1658 και το συγκρότημά ΠΟΛΕΝΤΑΣ στο ΒΙΤΣΙ.  Η επίθεση εκδηλώθηκε στις 10.30 με τα τάγματα 508 και 509 με την υποστήριξη ύλης αρμάτων. Το ύψωμα 1658 κατελήφθη στις 13.30.  

1960. Η Μαρία Κάλλας ανακοίνωσε ότι διέθεσε την ανερχόμενη σε 15.000 δολάρια αμοιβή της από τις τρεις παραστάσεις της Νόρμας στην Επίδαυρο, ως αρχικό κεφάλαιο για τη χορήγηση υποτροφιών σε νέους καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής.

1964. Συλλαλητήρια της ΕΦΕΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το Κυπριακό. Στις 10 Αυγούστου 1964, ο πρώτος Διοικητής της 31 ΜΚ, ο άνθρωπος που οργάνωσε την πρώτη Μονάδα Καταδρομών στην Κύπρο, Ταγματάρχης τότε Γεώργιος Καρούσος, απέστελλε γράμμα στις μάνες των ηρωικά πεσόντων καταδρομέων στις μάχες της Τηλλυρίας.

1966. Με τη Συνθήκη της Τζακάρτας τερματίστηκε ο πόλεμος μεταξύ Μαλαισίας και Ινδονησίας.

1992. Η πΓΔΜ άλλαξε τη σημαία της.

1999.Το Σοβιέτ στο Νταγκεστάν ανακήρυξε την «Ισλαμική Δημοκρατία του Νταγκεστάν».

2000. Ο Ούγκο Τσάβες, ως Πρόεδρος της Βενεζουέλας, επισκέφθηκε το Ιράκ.

2001. Σε ενέδρα των Αλβανών σκοτώθηκαν 8 στρατιώτες στην ΠΓΔΜ

2003.Στη Βρετανία, στο Κεντ καταγράφηκε θερμοκρασία 38,5 βαθμών Κελσίου.

2008. Η κυβέρνηση του πράκτορα Σαακατσβίλι ανακοίνωσε την απόσυρση των δυνάμεων της από την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας Τσχινβάλι, και κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός . Η Ρωσία διέψευσε ότι αποσύρθηκαν τα στρατεύματα της Γεωργίας και επέβαλε αποκλεισμό των λιμένων της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα. Και βύθισε γεωργιανή πυραυλάκατο στη Μαύρη Θάλασσα. Οι νεκροί από τις πολεμικές συγκρούσεις στον Καύκασο είναι περισσότεροι από 2.000 ενώ σε 40.000 υπολογίζεται ο αριθμός των ατόμων που αναζήτησαν καταφύγιο στη Βόρεια Οσετία.Δημοψήφισμα στη Βολιβία, για την παραμονή στην προεδρία του Έβο Μοράλες.

2014. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκλέχθηκε πρόεδρος της Τουρκίας με το 53,05% των ψήφων, έναντι 37,81% του κύριου αντιπάλου του Εκμελετίν Ιχσάνογλου, που υποστηρίχθηκε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)
και το Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και 9,14% του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, προέδρου του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου