Ιουλίου 09, 2017

Τρέχουν οι προθεσμίες στο Κόσσοβο

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στην Πρίστινα πιστοποίησε το Σάββατο, (8 Ιουλίου), τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών, και πλέον άρχισαν να τρέχουν οι προθεσμίες του….Κράτους Δικαίου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου, (άρθρο 66, παράγραφος 1), η Βουλή εκλέγεται για τέσσερα χρόνια, που αρχίζουν την ημέρα της εναρκτήριας συνόδου, η οποία πραγματοποιείται εντός τριάντα (30) ημερών από την επίσημη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή .

Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει μέχρι της 8 Αυγούστου, το αργότερο. Μετά την ιδρυτική συνεδρίαση της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Συντάγματος, παραγράφος 1, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνει στη συνέλευση υποψήφιο για πρωθυπουργό, σε συνεννόηση με το πολιτικό κόμμα ή τον συνασπισμό που έχει κερδίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο στις 9 Αυγούστου , ο Θάτσι θα πρέπει να δώσει στον Ραμούς Χαραντινάι , του Συνασπσμού PDK-ΑΑΚ- NISMA που έχει τη σχετική πλειοψηφία την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο Χαραντινάι, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 95 , το αργότερο εντός δεκαπέντε ημερών , δηλαδή μέχρι τις 24 Αυγούστου, πρέπει να παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησης στη συνέλευση και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 95, η κυβέρνηση θεωρείται ότι έχει εκλεγεί εάν λάβει την πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών. Δηλαδή 61 ψήφους.
Η παράγραφος 4 του άρθρου 95, ορίζει ότι, εάν η προτεινόμενη σύνθεση της κυβέρνησης δεν λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εντός δέκα ημερών διορίζει άλλον υποψήφιο με την ίδια διαδικασία. Δηλαδή η δεύτερη εντολή πρέπει να δοθεί μέχρι την 3η Σεπτεμβρίου.
Εάν ακόμη και με τη δεύτερη εντολή δεν έχει εκλεγεί κυβέρνηση,
(13 Σεπτεμβρίου) , ο Πρόεδρος ανακοινώνει εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο σαράντα ημέρες από την ημέρα της ανακοίνωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου