Ιουλίου 06, 2017

Έμεινε μεταξεταστέος στην Ιστορία

Σκόπια. Τα ΜΜΕ της πΓΔΜ μετέδωσαν οτι υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης, λόγω του ότι την 2α Αυγούστου η Μακεδονία και το Μαυροβούνιο θα φιλοξενήσουν συνάντηση των χωρών μελών της Χάρτας της Αδριατικής να υπάρξει αναβολή της υπογραφής της Συμφωνίας καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Η αντιπρόεδρος της Βουλγάρικης κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα στην ομιλία της στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε ότι , «δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφορία σχετικά με την αναβολή της υπογραφής της Συμφωνίας» και ότι «μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η συζήτηση των λεπτομερειών του εγγράφου».

Ο Ζάεφ είπε χθες ότι, «πριν από την υπογραφή της συμφωνίας για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, είναι απαραίτητη μια ακόμα συνεδρίαση σε υπουργικό επίπεδο και ότι «πρέπει να βρεθεί λύση για ένα μικρό τεχνικό ζήτημα». Όταν ρωτήθηκε, σε τι ακριβώς πρέπει να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, ο Ζάεφ απάντησε: «Στο ότι αφορά στους ανθρώπους και την κοινή ιστορία».
Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, ο Ζάεφ είπε ότι,«η ιστορία της Μακεδονίας είναι η ιστορία μας και η κοινή ιστορία δεν ανήκει μόνο στα Βαλκάνια, αλλά στην Ευρώπη».

Η αντιπολίτευση, το VMRO-DPMNE, κάλεσε χθες την «Μακεδονική Ακαδημία Επιστήμων και Τεχνών», (MANU), να τοποθετηθεί για το περιεχόμενο τη συμφωνίας σχέσεων καλής γειτονίας, που ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σκοπεύει να υπογράψει με τη Βουλγαρία. Το κόμμα δήλωσε ότι οι πολίτες, « δεν έχουν καμία πληροφορία σχετικά με την παρούσα συμφωνία και το περιεχόμενο της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου