Ιουλίου 06, 2017

Σκόπια: Σχέδιο «3-6- 9»

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, παρουσίασε το σχέδιο «3-6- 9» περί των μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε η κυβέρνηση. «Τους πρώτους τρεις μήνες, μέχρι τις τοπικές εκλογές, θα περάσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την αφαίρεση των όρων της Επιτροπής στη σύσταση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε έξι μήνες, μέχρι το Δεκέμβριο, θα περάσουν οι μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την αντίληψη του Συμβουλίου της Ευρώπης, και σε εννέα μήνες, θα πρέπει να μπορούν τα Κράτη μελη της ΕΕ να αποφασίσουν σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ», όπως δήλωσε ο Ζάεφ.

Επομένως οι διαπραγματεύσεις με τον Νίμιτς έχουν ορίζοντα ,(9 μηνών και …βάλε), τον Απριλομάη.

Ο Ζάεφ τόνισε ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις θα αφορούν τον εκδημοκρατισμό του Κοινοβουλίου, το δικαστικό σύστημα , τις υπηρεσίες ασφάλειας, τη δημόσια διοίκηση, τη συγκατοίκηση με τον πρόεδρο, τα μέσα ενημέρωσης τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, τη «διαφάνεια» και την «ενσωμάτωση» .

Το σχέδιο, το οποίο προβλέπει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς , συμφωνήθηκε προηγουμένως με τις Βρυξέλλες.
Ο Ζάεφ τόνισε την ανάγκη για συνεργασία από την αντιπολίτευση, που θα πρέπει να παρακολουθεί και παρεμβαίνει για τη διόρθωση του σχεδίου.

Οι Βουλευτές του VMRO-DPMNE ζήτησαν χθες στο πλαίσιο της διαφάνειας
ο νέος Γενικός Εισαγγελέας και όλοι οι επόμενοι να εκλέγονται με πρόταση της αντιπολίτευσης, ενώ κατέθεσαν τροπολογία , στον νόμο για την εκλογή του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να εκλέγεται με την αυξημένη πλειοψηφία των δυο τρίτων αντί για απλή πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου