Ιουλίου 12, 2017

Βαλκανικές Ειδήσεις επί τροχάδην

ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ


Ποτοτσάρι. Περίπου 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο μνημείο έξω από τη Σρεμπρένιτσα για την 22η επέτειο από τις σφαγές των μουσουλαμάνων από Σερβοβοσνιακές δυνάμεις. Στο νεκροταφείο στο Ποτοτσάρι φέτος θαφτήκαν ακόμα 71 θύματα, που βρεθηκαν και αναγνωρίστηκαν. Όλα έγιναν ειρηνικά και έληξαν στις 14.00. Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς , είπε στην ομιλία του ότι «συμφιλίωση δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς δικαιοσύνη» και ο Πρόεδρος Δικαστηρίου της Χάγης Άγκιους Κάρμελ είπε ότι «η γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη». Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Λαρς-Γκούναρ Βίγκερμαρκ είπε ότι «οι μελλοντικές γενιές πρέπει να μάθουν το τι συνέβη στη Σρεμπρένιτσα. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι «στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε ένα φρικιαστικό έγκλημα», και ότι «συμπάσχει ειλικρινά με τις οικογένειες των θυμάτων», και εξέφρασε την ελπίδα ότι ένα τέτοιο έγκλημα δεν θα επαναληφθεί ποτέ». Μπροστά από το σερβικό Κοινοβούλιο στο Βελιγραδί, δημιουργήθηκε χθες το σερβικό «Τείχος των Δακρύων», με θέμα «Σρεμπρένιτσα – 1992», με τις φωτογραφίες των Σέρβων που σκοτώθηκαν στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Τεργέστη. Η τέταρτη σύνοδος κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε το 2014 έχει στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας. Στη συνάντηση εκτός από τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων συμμετέχουν η Αυστρία, η Κροατία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σλοβενία και η Ιταλία. Ο Επίτροπος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν δήλωσε ότι «απώτερος στόχος είναι και οι έξι χώρες να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μπάνια Λούκα. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας θα δεχτεί το σχέδιο συνθήκης για την Κοινότατα των Μεταφορών υπό την προϋπόθεση ότι το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα αποφασίσει ότι και οι τρείς συναρμόδιοι υπουργοί, ο Υπουργός Μεταφορών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ο Υπουργός της Κροατομουσουλμανικης Ομοσπονδία και ο Υπουργός Μεταφορών της Σερβικής Δημοκρατίας θα υπογράψουν τη συνθήκη και θα μετέχουν στο Συμβούλιο της Κοινότητας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσίρναντακ είπε ότι είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις που τίθενται από την κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας.

Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μίλησε στο τηλέφωνο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πένς. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη την τον Ζάεφ για την εκλογή του και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις μεταρρυθμίσεις και τις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της πΓΔΜ. «Εκ μέρους του Προέδρου Ντοναλντ Τραμπ ο Αντιπρόεδρος Πενς Donald Trump, συνεχάρη τον Ζάεφ για την ανάληψη του γραφείου του πρωθυπουργού στις 31 Μαΐου και υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις ευρω-ατλαντικές φιλοδοξίες της πΓΔΜ . Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον Ζάεφ να δώσει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την πρόοδο της πΓΔΜ προς την κατεύθυνση αυτή. Ο αντιπρόεδρος τόνισε επίσης ότι ανυπομονεί να συναντήσει τον Ζάεφ και τους ηγέτες της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στη σύνοδο κορυφής της Χάρτας, της Αδριατικής που θα διεξαχθεί στις 2 Αυγούστου στην Ποντγκόριτσα, του Μαυροβούνιου.

Μάουερμπαχ. Κατά την υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αυστρία ο σερβος υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι η Σερβία συνεχίζει να στηρίζει το έργο της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία, καθώς και κάθε εποικοδομητική προσπάθεια με στόχο την ανεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην Ουκρανική κρίση και προέτρεψε τα κράτη μέλη να επιδείξουν υπευθυνότητα απέναντι στις προκλήσεις και να ξεπεράσουν τις διαφορές τους. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας αναφέρθηκε και στη δέσμευσή της Σερβίας σε έναν διάλογο με την Πρίστινα υπό την αιγίδα της ΕΕ και ζήτησε να εφαρμόσουν όλες τις προηγούμενες συμφωνίες, ιδίως σχετικά με την ίδρυση μιας κοινότητας των σερβικών Δήμων που εκκρεμεί για πολύ καιρό.

Σκόπια. Σε άλλες εποχές θα γινόταν χαμός. Η δήλωση στην Αθήνα του σέρβου υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ότι το Βελιγράδι έκανε λάθος, αναγνωρίζοντας την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) σύμφωνα με το συνταγματικό της όνομα, προκάλεσε χλιαρές δημοσιογραφικές αντιδράσεις, και ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμίτροφ εξέφρασε τη λύπη του. «Λυπούμαστε για τη δήλωση του Ντάτσιτς. Η Σερβία ήταν ένα ομοσπονδιακό κράτος όπως και η πΓΔΜ και μοιράζονται τόσα πολλά πράγματα. Είμαι πεπεισμένος ότι οι δύο φιλικές χώρες προτιμούν να έχουν σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και το ευρωπαϊκό πνεύμα. Αυτό είναι καλό όχι μόνο για τη Μακεδονία και τη Σερβία, αλλά για ολόκληρη την περιοχή», είπε.

Πρίστινα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), Τζαβίτ Χαλίτι, δήλωσε αινιγματικά ότι υπάρχουν οι ψήφοι για να πάρει ψηφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ο Ραμούς Χαραντινάι , διότι «υπάρχουν βουλευτές που θα ψηφίσουν για το συμφέρον του Κοσσυφοπεδίου».

Πρίστινα. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελάουι συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Νέας Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου (AKR), Μπεντζέτ Πατσόλι. Η συνάντηση διήρκεσε για περισσότερο από μία ώρα και διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της AKR. Μετά τη συνάντηση, ο Πρέσβης Ντελάουι δεν έκανε δηλώσεις αλλά είπε μόνο ότι θα τους δει όλους. Δηλώσεις δεν έκανε και ο πρόεδρος της AKR Μπεντζέτ Πατσόλι. Ο Ντελάουι προχθές συναντήθηκε με τον Ραμούς Χαραντινάι.

Πρίστινα. Ο επικεφαλής της «Αυτοδιάθεσης», κ. Γέμερι έκανε την ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Τη Δευτέρα, έλαβα μια επιστολή από τον Πρόεδρο της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι. Ο κ. Χαραντινάι ζήτησε μια συνάντηση, αλλά δεν είναι σαφές το αντικείμενο αυτής της συνάντησης. Αν αυτή η συνάντηση αποσκοπεί στη συζήτηση για το συντονισμό της πρώτης συνόδου του Κοινοβούλιου, αυτό είναι εκτός του ρόλου του κ. Χαραντινάι. που δεν έχει το ρόλο του συντονιστή της πρώτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου. Αν ο κ. Χαραντινάει με προσκαλεί για να συζητήσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας μας, η πρόσκληση μπορεί μόνο να γίνει αποδεκτή όταν προέρχεται από τον Πρόεδρο της ΑΑΚ».

Πρίστινα. Ο πρώην επικεφαλής της UNMIK, Σόρεν Γιέσεν-Πέτερσεν σε συνέντευξη του στην εφημερίδα « Zeri» είπε ότι «στις εκλογές του Ιουνίου οι άνθρωποι ψήφισαν για αλλαγές» και ότι, «ήρθε η ώρα να αλλάξει η πολιτική ηγεσία στο Κοσσυφοπέδιο» και να «επανεξεταστούν οι προτεραιότητές της». «Είναι σημαντικό για το Κοσσυφοπέδιο να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού», και που « θα στηρίζεται με μια βιώσιμη πλειοψηφία», είπε ο κ. Γιέσεν-Πέτερσεν.

Βελιγράδι. Η Σέρβος πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς κάλεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο αυτοκινήτων της ΦΙΑΤ στο Κραγκούγιεβατς να τερματίσουν την απεργία τους που συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα, λέγοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μείωση της παραγωγής και της απασχόλησης, εάν η απεργία συνεχιστεί. Η σερβική κυβέρνηση διατηρεί το 33% του εργοστασίου, που αντιπροσωπεύει περίπου το 8 % των σερβικών εξαγωγών.

Σκόπια. Ο Πρωθυπουργός κ. Ζάεφ δεχθηκε τον Πρέσβη του Κοσσόβου Ιλμπέρ Χίσα με τον οποίο συζήτησε τη συνεχιζόμενη συνεργασία των δυο χωρών, και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων. Όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης, ο Ζάεφ «αναμένει το γρήγορο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου ώστε να συνεχιστεί η επιτυχής στη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων». Είπε ακόμα ότι ,«είναι εξαιρετικά σημαντικό να βελτιωθεί η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες», και αναφέρθηκε στην εθνική οδό Σκόπια - Μπλάτσε, καθώς και στις νέες συνοριακές διέλευσης μεταξύ της πΓΔΜ και του Κοσσυφοπέδιου.

Ποντγκόριτσα. Η Τεχνική Επιτροπή ISO 639-2 των ΗΠΑ, που εδρεύει στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, δεν δέχθηκε να δώσει κωδικοποίηση στη γλώσσα του Μαυροβουνίου. Η βιβλιοθήκη Ντιούρντιε Τσορνόιεβιτς της Τσετίνιε προσπαθεί να επιτύχει τη διεθνή κωδικοποίηση της γλώσσας του Μαυροβουνίου εδώ και εννέα χρόνια, αλλά η αμερικανική Επιτροπή δεν το αποδέχεται. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι αυτή η γλώσσα του Μαυροβουνίου είναι μία από τις παραλλαγές της Σερβικής. Η Πρεσβεία του Μαυροβουνίου στην Ουάσινγκτον προσπάθησε να ασκηθούν και έχει πιέσεις υπέρ της αναγνώρισης της «Μαυροβουνιώτικης γλώσσας» αλλά χωρίς επιτυχία.
Η υπεύθυνη Ρεμπέκα Γκίντερ δήλωσε ότι η Επιτροπή συζήτησε αρκετές φορές το θέμα της γλώσσας του Μαυροβουνίου, και πήρε τη θέση ότι πρόκειται για μια παραλλαγή της σερβικής γλώσσας που ομιλείται στο Μαυροβούνιο. «Οι Ειδικοί κωδικοί κατανέμονται με βάση γλωσσική, και όχι λόγω πολιτικών ή γεωγραφικών διαφορών», είπε η κ. Γκίντερ.

Σκόπια. Ο «Γερμανός φίλος» Μίχαελ Ρότ στο τέλος της διήμερης επίσημης επίσκεψης στα Σκόπια δήλωσε ότι , «η Μακεδονία είναι στο σωστό δρόμο», αλλά, «τώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και συμφιλίωση, μετά την μακρόχρονη πολιτική κρίση». «Η διαδικασία του μετασχηματισμού στο δρόμο προς την ΕΕ είναι δύσκολη, αλλά τελικά θα φέρει ένα ελπιδοφόρο μέλλον», που κάλεσε όλες τις πλευρές, «να συνεργαστούν, προς το συμφέρον της χώρας».

Θεσσαλονίκη. Με ευρεία ατζέντα θα πραγματοποιηθεί αύριο το Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας. Θα προηγηθεί η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του Πρόεδρου της Σερβίας κ. Βούτσιτς κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.Το απόγευμα της Πέμπτης θα φθάσει στη Θεσσαλονίκη , ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπόρισοφ που θα συνοδεύεται από την υπουργό Εξωτερικών Αικατερίνα Ζαχαρίεβα. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μπόρισοφ θα συζητήσουν διμερή, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Μπάνια Λούκα. Ο Σρέντογιε Νόβιτς, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Κρατικού Κοινοβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που είναι αρμόδια για την εποπτεία των Υπηρεσιών Ασφάλειας, δήλωσε ότι η «OBA» βρίσκεται «κάτω από πολιτική επιρροή» και ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία αυτού του οργανισμού». Ο πρώην διευθυντής της σερβικής υπηρεσίας πληροφοριών, (BIA) , Άντριγια Σάβιτς, δήλωσε ότι «η OBA κυριαρχείται για πολλά χρόνια από τους μουσουλμάνους» και τόνισε ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη «είναι στην πραγματικότητα ένα προτεκτοράτο της Δύσης» και ότι είναι φυσιολογικό υπό αυτές τις συνθήκες, «η Δύση να θέλει να κρατήσει τα πάντα υπό έλεγχο».

Βελιγράδι. Ο υπουργός Οικονομίας της Σερβίας, Γκόραν Κνέζεβιτς πρότεινε στο Ρώσο πρεσβευτής στη Σερβία, ο Αλεξάνταρ Τσεπούριν τη δημιουργία ενός βιομηχανικού πάρκου σε μια από τις υπάρχουσες ελεύθερες ζώνες στη Σερβία, μέσα από το οποίο θα λειτουργούν οι ρωσικές εταιρείες.

Τίρανα. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα δήλωσε στην «Koha Ditore» ότι μετα την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου TAP, 2019, θα γίνει επέκταση του από την Αλβανία, προς το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία, καθώς και μέσω του Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε το γεγονός ότι η χώρα του βρίσκεται πάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ευρώπη. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου