Ιουλίου 10, 2017

Η 10η Ιουλίου στην Ιστορία

1461. Ο Στέφαν  Τομάσεβιτς έγινε βασιλιάς της Βοσνίας.  

1584.  Δολοφονήθηκε  στο σπίτι του, στο Ντελφτ της Ολλανδίας, από τον Μπαλταζάρ Ζεράρ ο  Γουλιέλμος Α΄ της Οράγγης με εντολή της Ισπανικής Αυλής.  
1609 . Οι γερμανοί  καθολικοί πρίγκιπες δημιούργησαν στο Μόναχο την «Καθολική Λίγκα» σε  απάντηση στην δημιουργία της προτεσταντικής Ένωσης το 1608.    

1774. Στις 10/21 Ιουλίου, η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν στο Κιουτσούκ-Καϊναρτζή την Συνθήκη ειρήνης με την οποία Χανάτο της Κριμαίας απέκτησε την ανεξαρτησία του από τον σουλτάνο, και οι Τατάροι  της Κριμαίας, της Βεσσαραβίας και του Κουμπάν θα είχαν  μόνο θρησκευτική από τον Σουλτάνο με την ιδιότητα του Χαλίφη. Η Ρωσία επέστρεψε στον Σουλτάνο  18 νησιά του Αιγαίου , καθώς και την Πελοπόννησο. Η Ρωσία αποχώρησε από τις Παρίστριες Ηγεμονίες, (Μολδαβία και Βλαχία) που επεστράφησαν μεν στον Σουλτάνο αλλά ετέθησαν σε ειδικό καθεστώς. Οι Τούρκοι παρέδωσαν στους Ρώους τα  Φρούρια Γενικαλέ, Κερτς, Αζοφ κ.ά. επί του Ευξείνου Πόντου. Η Ρωσία εξασφάλισε το δικαίωμα να διατηρεί στόλο στον Εύξεινο Πόντο, αποκτώντας το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των υπό ρωσική σημαία εμπορικών πλοίων σ' αυτόν, καθώς και του ελεύθερου εμπορίου των Ρώσων υπηκόων στην οθωμανική επικράτεια. Η Ρωσία επέβαλε και το (ασαφές) δικαίωμα προστασίας των ορθόδοξων χριστιανών υπηκόων της Πύλης από τον Τσάρο.Η Οθωμανική αυτοκρατορία υποχρεώθηκε σε καταβολή εξόδων πολέμου, «πολεμικής αποζημίωσης», τεσσάρων εκατομμυρίων χρυσών ρουβλίων. Ο Σουλτάνος αναγνώρισε στη Ρωσία το δικαίωμα δημιουργίας ρωσικών προξενείων σε πόλεις της επιλογής της.  

1778. Ο  βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας κήρυξε τον πόλεμο στο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Και μετά έχασε  το θρόνο και το κεφάλι του.  

1877. Κατά τον ρωσο-τουρκικό πόλεμο, με την κατάληψη του Εριβάν, έληξε η πολιορκία της ρωσικής Φρουράς στο φρούριο Ντουγκουμπεγιαζίτ στο Αραράτ, της οποίας η άμυνα επί 23 έλαβε μυθικές διαστάσεις.  

1897. Στη μάχη για την κυριαρχία στην περιοχή του Άνω Νείλου, τα γαλλικά στρατεύματα κατέλαβαν την Φεσουντέ στο Σουδάν, και προκλήθηκε σοβαρή κρίση στις  αγγλο-γαλλικές σχέσεις. Με συμβιβαστική λύση το 1899, η Γαλλία έλαβε το δυτικό Σουδάν και η κοιλάδα του Νείλου παρέμεινε υπό βρετανικό έλεγχο.

1921. Άρχισαν τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής του Μπέλφαστ.  

1934. Ιδρύθηκε η  NKVD στην ΕΣΣΔ.

1940. 569 μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης στο Βισύ ,με την ψήφο τους  ανέθεσαν «όλες τις εξουσίες»  στον στρατάρχη Ανρί Πετέν με σκοπό να συγκροτήσει τη  κυβέρνηση της Ελεύθερης Γαλλίας. Τουλάχιστον 70 γερμανικά βομβαρδιστικά προσέβαλαν  στόχους στη Νότια Ουαλία.

1977 . Καύσωνα ς στην Ελλάδα. Τα  θερμόμετρα των μετεωρολογικών σταθμών στην Ελευσίνα και το Τατόι καταγράψαν  θερμοκρασία 48 βαθμών Κελσίου, την υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα.  

1985. Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες βούλιαξαν στη Νεα Ζηλανδία το πλοίο Rainbow Warrior, της  Greenpeace.  

1991. Ο Μπόρις Γιέλτσιν  ορκίστηκε ως ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Ρωσίας .

1992. Στις ΗΠΑ δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο  του Παναμά στρατηγό Μανουέλ Νοριέγκα σε 40 χρόνια στη φυλακή  επειδή επέτρεψε τη διακίνηση ναρκωτικών στον Παναμά.

1994 .Ο Λεονίντ Κούτσμα κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου