Ιουνίου 29, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επί τροχάδην

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο αυστριακός Υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ προειδοποίησε ότι η διάδοση της επιρροής της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας στα Δυτικά Βαλκανίων είναι μεταμφίεση τους εξισλαμισμού.

ΧΑΓΗ. Έξι χρόνια μετά από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που κατηγόρησε τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου για διάπρξη εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι το ειδικό δικαστήριο ,που έχει συσταθεί για δικάσει αυτές τις υποθέσεις είναι έτοιμο να απαγγείλει τις πρώτες κατηγορίες εντός της επόμενης εβδομάδας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσε ότι ο «θρησκευτικός εξτρεμισμός έχει αυξηθεί στο Κοσσυφοπέδιο», και συνδέει το γεγονός αυτό με την δραστηριότητα των μουσουλμανικών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η έκθεση αναφέρει ως κύριους παράγοντες που ευνοούν την άνοδο του θρησκευτικού εξτρεμισμού την απογοήτευση από το σημερινό σύστημα, τη διαφθορά, την ανεργία, τη φτώχεια, το αδύναμο εκπαιδευτικό σύστημα, και μια κρίση ταυτότητας. Η έκθεση του ΟΗΕ περιέλαβε και την «απομόνωση του Κοσσυφοπεδίου», ρίχνοντας κάποιες ευθύνες και σε όσους δεν αναγνωρίζουν το Κράτος που δημιούργησε το ΝΑΤΟ. Η έκθεση επισημαίνει ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η περιοχή του Σαντζάκ στη Σερβία, οι περιοχές των Αλβανόφωνων στο σερβικό Νότο , και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία ήταν ως πρόσφατα η κύρια πηγή άντλησης εθελοντών για τιε μάχες του ισλαμικού κράτους στη Συρία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Μόνο ένας από τους εννέα ύποπτους που κατηγορούνται για το σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης, κατά της εθνικής ποδοσφαίρου του Ισραήλ και των οπαδών που την συνόδευαν στην Αλβανία το 2016 ομολόγησε χθες την ενοχή του κατά την έναρξη της δίκης στην Αλβανία. Η ομάδα των εννέα ήταν υπό τις διαταγές του διοικητή του αλβανικού παραρτήματος του ισλαμικού κράτους Λαβντίμ Μουχατζέρι που σκοτώθηκε στις αρχές του Ιουνίου στη Συρία.

ΓΚΡΑΤΣΑΝΙΤΣΑ. Ο Παναγιότατος Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Ράσκας και Πριζρένης, Θεοδόσιος και ο τέως Επίσκοπος Ερζεγοβίνης μοναχός Αθνανάσιος Γιέφτιτς πραγματοποίησαν στην αυλή του μοναστηριού της Γκρακάνιτσα, μπροστά από ένα μεγάλο αριθμό των Σέρβων που προσήρθαν από όλα τα μέρη της Σερβίας με πρωτοβουλία των κινημάτων με επικεφαλής τον «Zavetnici» και «Obraz», το μνημόσυνο των Σέρβων μαρτύρων που έπεσαν μαχόμενοι στην επική μάχη του Γκαζιμέσταν.
Ο επικεφαλής του γραφείου της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Ντιούριτς, που μετείχε στο μνημόσυνο , είπε ότι, «το Κοσσυφοπέδιο είναι η καρδιά της Σερβίας» και ότι «οι Σέρβοι δεν θα πάψουν ποτέ να αγωνίζονται για αυτό».

ΚΡΟΥΣΕΒΑΤΣ. Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την ομιλία του στον κεντρικό εορτασμό του Βίντοβνταν στο Κρούσεβατς ότι οι Σέρβοι δεν πρέπει ποτέ ξανά να διαιρεθούν και ότι θα πρέπει να καλλιεργούν, και να υπερασπίζονται τις δύο υψηλότερες αξίες τους. Την ανεξαρτησία τους και την ελευθερία τους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υποψήφιος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε χθες ενώπιον της σερβικής Βουλής ότι η στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας θα παραμείνει η προτεραιότητά του, καθώς και η πολιτική φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

ΤΙΡΑΝΑ. Η εκλογή του νέου αρχηγού του Δημοκρατικού κόμματος της Αλβανίας θα διεξαχθεί στις 22 Ιουλίου. Οι υποψήφιοι έχουν καιρό να καταθέσουν υποψηφιότητα μέχρι τις 2 Ιουλίου. Ο πρώτος αντίπαλος του κ. Λουλζίμ Μπάσα που εμφανίστηκε είναι ο πρώην πρόεδρος και πρώην βουλευτής Έντουαρτ Σελάμι.

ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Γιόσιπ Γκρούμπεσα δήλωσε χθες ότι αυτός δεν πρόκειται να αποσύρει από το Κοινοβούλιο τις τροπολογίες του ποινικού κώδικα για απαγόρευση της γενοκτονίας, των εγκλημάτων πολέμου και ποινικοποίησης της άρνησης του Ολοκαυτώματος.

ΣΚΟΠΙΑ . Ο ηγέτης του DUI, Αλί Αχμέτι μετά τη συνάντηση των αλβανικών κοινοβουλευτικών κομμάτων στο ξενοδοχείο «Αλεξάντερ Παλάς», δηλωσε ότι περισσότερα από τα αιτήματα των αλβανών είναι ήδη στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης. «Συγκρίναμε τα προγράμματα των αλβανικών πολιτικών κομμάτων, και διαπιστώσαμε ότι μέρος του εν λόγω προγραμματικών δεσμεύσεων περιλαμβάνονται ήδη στο νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Οι συναντήσεις αυτές θα συνεχιστούν και στο μέλλον», είπε.

ΣΚΟΠΙΑ. Μετά την αναβολή της υπόθεσης Ζάεφ το Ποινικό Δικαστήριο των Σκοπίων ανέβαλε μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, και την εκδίκαση της υπόθεσης κατά του πρώην πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, και 13 άλλων που κατηγορούνται για τον ξυλοδαρμό το 2013 ενός Σοσιαλδημοκράτη δήμαρχου της περιφέρειας των Σκοπιών.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Το ισλαμικό κεφάλαιο είναι ευπρόσδεκτο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, αλλά θα πρέπει να παρακολουθείται και να επιβλέπεται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, για το την προέλευση των χρημάτων και τη νομιμότητα των δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ασφαλείας, Μίγιο Κρέσιτς.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο προϋπολογισμός του Γενικού Κράτους της Ρουμανίας, εμφάνισε τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους έλλειμμα ύψους 475.5 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί με το 0,27% του ΑΕΠ και είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από την ίδια περίοδο του 2016.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.Υπουργός Οικονομικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ο Βιέκοσλαβ Μπεβάντα δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι δυσαρεστημένοι για την απόφαση για την αύξηση των μισθών των αστυνομικών και ότι δεν ξέρει πού θα βρεθούν τα απαραίτητα 10 εκ. μετατρέψιμα μάρκα επειδή ο νόμος δεν προβλέπει αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Οι συνταξιούχοι με στην Κροατο-μουσουλμανική Ομοσπονδία ανακοίνωσαν μαζικές διαμαρτυρίες για τον Σεπτέμβριο εάν η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει αύξηση των συντάξεων κατά 10% τον Αύγουστο.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρουμανίας ξεκίνησε δημόσιο διάλογο σχετικά με την αναθεώρηση του ποινικού κώδικα με στόχο τον προσδιορισμό του όρου Κατάχρηση Εξουσίας μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ζήτησε από την κυβέρνηση επεξεργαστεί τροπολογίες που θα διακρίνουν τά οτια εφαρμογής των σχετικών διατάξεων.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης τροποποιήθηκαν οι διατάξεις σχετικά με τις θεωρήσεις ώστε να επιτρέπεται από σήμερα η ευκολότερη είσοδος σε πολίτες της Σαουδικής Αραβίας.

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Βουλγάρικης Κεντρικής Τράπεζας στα τέλη Απριλίου 2017 το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος της Βουλγαρίας ήταν 34.1 δις ευρώ που αντιστοιχούν στο 70.0% του προβλεπόμενου ΑΕΠ και ήταν μειωμένο κατά 530.1 εκ. ευρώ σε σχέση με τον Δεκέμβριο και 973.2 εκ. ευρώ, η 2.8% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2016.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Δημοκρατικό Μέτωπο θα οικοδομήσει ένα Μαυροβούνιο που θα σέβεται την κληρονομιά του, την τιμή και την ελευθερία, και θα έχει φιλικές σχέσεις με όλους όσους δεν έχουν την πρόθεση να ακυρώσουν την ιστορίας και την πνευματική κληρονομιά μας , είπε ο Βουλευτής Γιόβαν Βουτσούροβιτς σε εκδήλωση για το Βίντοβνταν.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ που επισκέφθηκε επίσημα τη Ρουμανία είπε στον Ρουμάνο πρόεδρο ότι είναι πρόθυμος να αντιγράψει το ρουμανικό μοντέλο στον αγώνα κατά της διαφθοράς στη Βουλγαρία. Πρόεδρος της Βουλγαρίας συζήτησε με τον ομόλογό του Κλάους Γιοχάνις τις προσπάθειες των δυο χωρών τους να συμμετάσχουν στη συνθήκη Σέγκεν και να ετοιμάσουν κοινά προγράμματα στον τομέα της ενέργειας.
Ο Ρούμεν Ράντεβ συνεχάρη τον ομόλογό του για την υλοποίηση της σύστασης του ΝΑΤΟ να διατεθεί το 2% του ΑΕΠ για τις ένοπλες δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου