Ιουνίου 28, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επί τροχάδην

ΣΑΡΑΓΕΒΟ .Σήμερα 28 Ιουνίου οι Σερβοι τιμούν τον Άγιο Βίτο (Βιντοβντάν) και σαν σήμερα το 1914, ο Γαβρίλιο Πρίντσιπ , μέλος του κινήματος «Μλάντα Μπόσνα» δολοφόνησε στο Σεράγεβο τον αρχιδούκα της Αυστρίας Φραγκίσκο Φερδινάνδο, και τη σύζυγό του. Η Αυστρο-Ουγγαρία, στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τη δολοφονία στο Σαράγεβο ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Σερβία, και τη συνέχεια την ξέρουν όλοι.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, τηλεφώνησε στον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον συνεχάρη για την ανάληψη της προεδρίας της Σερβίας. Ο κ. Θάτσι συμφώνησε με τον κ. Βούτσιτς να συνεχίσουν το διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Το γραφείο του κ. Θάτσι ανακοίνωσε ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την επίλυση όλων των ζητημάτων μεταξύ των χωρών τους, λαμβάνοντας υπόψη τα αμοιβαία συμφέροντα.

ΤΙΡΑΝΑ. Μετά ανακοίνωση από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας κέρδισε 74 από 140 έδρες στο Κοινοβούλιο, Σοσιαλιστικό Κόμμα της πραγματοποίησε χθες στην πλατεία Σκεντέρμπεη των Τιράνων επινίκια συγκέντρωση για να γιορτάσει την επίτευξη της Αυτοδυναμίας στις Γενικές Εκλογές της περασμένης. Ο Έντι Ράμα, ότι «η Νίκη ανήκει στον αλβανικό λαό», που «μίλησε ξεκάθαρα με την ψήφο του», ευχαρίστησε τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του κόμματος και υποσχέθηκε «να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις καλύτερα από πριν». Ο ηττηθείς ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, ανέλαβε την ευθύνη για το αποτέλεσμα αλλά δεν παραιτήθηκε και κάλεσε Συνέδριο ωστε τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος να αποφασίσουν για τον επόμενο αρχηγό. Ο νέος Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενσωμάτωση (LSI), Πετρίτ Βασίλη, που επίσης ήταν νικητής των εκλογών, σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι το Κόμμα, που ήταν εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα περάσει στην αντιπολίτευση.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Δικαστήριο ανέβαλε μέχρι το Σεπτέμβριο την εκδίκαση της υπόθεσης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε με 200.000 ευρώ από έναν επιχειρηματία όταν ήταν δήμαρχος στη Στρούμιτσα. Οι συνήγοροι του Ζάεφ ζήτησαν να απορριφτεί από τα αποδεικτικά στοιχεία το βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube το 2015 και το οποίο δείχνει τον Ζάεφ να λαμβάνει τα χρήματα.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για τη διαφορά πΓΔΜ-Ελλάδας θα επισκεφτεί τα Σκόπια στο τέλος αυτής της εβδομάδας. ΚΡΑΓΚΟΥΓΙΕΒΑΤΣ. Περίπου 2.000 εργαζόμενοι της «FIAT Krajsler Automobili Srbija» ξεκίνησαν χθες απεργία διαρκείας απαιτώντας αύξηση του βασικού µισθού από 38.000 δηνάρια σε 45.000, (περίπου 315/370 ευρώ), την αναδιοργάνωση της παραγωγής και την πρόσληψη νέων εργαζομένων και να υπάρχουν λεωφορείο της Επιχείρησηςγια να μεταφέρουν του εργαζόμενους στις βάρδιες χωρίς συγκοινωνίες, δηλαδή νωρίτερα από τις 5 π.μ. Η Φίατ, που εξαγόρασε την Ζάσταβα, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Σερβίας. Εν τω μεταξύ, ο Δήμος του Κραγκούγιεβας αναμένεται σύντομα να κηρύξει χρεοκοπία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σήμερα αρχίζει στο Κοινοβούλιο η συζήτηση γα την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κ. Ανα Μπρινιάμπιτς και στην κυβέρνηση της που αποτελείται από 22 μέλη. Επτά προέρχονται από το Κόμμα των Προοδευτικών, (SNS), 5 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS), πέντε είναι «Ανεξάρτητοι εξωκομματικοί», όπως η κ. Μπρινιάμπιτς και ο Υπουργός Οικονομίας Ντούσαν Βούγιοβιτς. Στην κυβέρνηση μπήκε και το Κόμμα των Πράσινων. Η μεγαλύτερη αλλάγή είναι η ανάθεση του υπουργείου Αμύνης στον Αλεξάντερ Βούλιν από την («Αριστερή Συνιστώσα» Pokret socijalista) και η μετάθεση του κ. Τζώρτζεβιτς στο υπουργείο Εργασίας. Τα νέα πρόσωπα είναι ο σοσιαλιστής Μπράνκο Ρούζιτς που ανέλαβε το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης που κατείχε η κ. Μπρινιάμπιτς, ο Γκόραν Τριβάν (προστασία του περιβάλλοντος) και ο Νέναντ Πόποβιτς, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου αρμόδιος για την καινοτομία. Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει 157 ψήφους.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Όπως έγραψε η χθες «Dnevni Avaz», η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη, αφού, φέτος, το Συμβούλιο των Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης έχει προτείνει οκτώ νόμους στο Κρατικό Κοινοβούλιο και έχει ψηφιστεί μόνον ένας. Επίσης, η πλειοψηφία των υπουργείων της κυβέρνησης της Κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας έχουν μόνο έναν Σέρβο υπάλληλο και σε ορισμένα δεν υπάρχει, κανείς, γεγονός που είναι αντίθετο με το Σύνταγμα της οντότητας.

ΡΩΜΗ. «Η αγιοποίηση του Καρδινάλιου Στέπινατς δεν συμβάλει στη συμφιλίωση και την συνύπαρξη των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη όσαν υπέστησαν οι Σέρβοι στο παρελθόν» αναφέρει στα Συμπέρασματα της , η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των Ορθόδοξων που έληξε στη Ρώμη.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Μόνο το 44,7% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση θεωρούν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ως χώρα τους. Το 70% από αυτούς είναι μουσουλμάνοι, που αποκαλούνται «Βόσνιοι», και μόνο το 9,5% του 70% είναι Σέρβοι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Σερβία Τζέιμς Ρόαφ δήλωσε στην σερβική τηλεόραση (RTS) ότι κατά την έβδομη αξιολόγηση της συμφωνίας που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν συζητείται η αύξηση στους μισθούς του δημοσίου τομέα και στις συντάξεις αλλά θα συζητηθούν κατά την επόμενη επίσκεψή της αποστολής, όταν θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του 2018. Ο κ. Ρόαφ είπε ότι, «η σερβική οικονομία αναπτύσσεται, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί ταχύτερα». «Εργαζόμαστε ώστε η επιτάχυνση ανάπτυξης, να καθίσταται επωφελής για τους πολίτες», είπε. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών με την κυβέρνηση της Σερβίας θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου στο τέλος της επίσκεψης της αποστολής στις 5 Ιουλίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΓΚΑΣΠΡΟΜ Αλεξέι Μίλερ και δήλωσε ότι το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για διεύρυνση του σταθμού του Μπανάτσκι Ντβορ από 450 στα 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντική είδηση για όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

ΧΑΓΗ . Το Εφετείο δέχθηκε χθες ότι η Ολλανδία ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τους θανάτους 300 Μουσουλμάνων που εκδιώχθηκαν από τη βάση των Ολλανδών Κυανοκράνων στο Ποτοτσάρι. Από σήμερα 206 από τους Ολλανδούς θα καταθέσουν αγωγές κατά του Ολλανδικού Υπουργείου Άμυνας ζητώντας αποζημίωση ύψους 22.000 ευρώ ο κάθε ένας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Σερβικό παράρτημα της Διεθνούς Διαφάνειας μήνυσε την κυβέρνηση της Σερβίας μετά την άρνησή της να δημοσιεύσει τα έγγραφα που αφορούν στον διαγωνισμό για την παραχώρηση του μάνατζμεντ του αεροδρόμιου «Nikola Tesla» του Βελιγραδίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου