Ιουνίου 20, 2017

Ο «Γερμανός» διαβεβαίωσε τη Μέρκελ για την πίστη του στο «Κράτος Δικαίου»

Ο (Γερμανός) Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις διαβεβαίωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο ότι η ρουμανική εξωτερική πολιτικής θα παραμείνει σταθερή παρά την τρέχουσα κυβερνητική κρίση. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο με τον (Γερμανό) Κλάους Γιοχάνις, ότι, «η Ρουμανία έχει σημειώσει πρόοδο στην προάσπιση του Κράτους Δικαίου και στην καταπολέμηση της διαφθοράς, και τυχόν οπισθοδρόμηση θα προκαλέσει ερωτήματα στην Ευρώπη», στέλνοντας μήνυμα στον κ. Ντραγκνέα που προσπαθεί να κυβερνήσει τη Ρουμανία παρόλο που το Κράτος Δικαίου του έχει βγάλει «απαγορευτικό».

Η κ. Μέρκελ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την κυβερνητική κρίση, στη Ρουμανία αλλά ο Γιοχάνις είπε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρουμανίας, και ότι ενημέρωσε την Καγκελάριο κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, και τόνισε ότι «προσπάθησε να καθησυχάσει την Καγκελάριο ότι η εξωτερική πολιτικής της Ρουμανίας δεν θα επηρεαστεί από τις εσωτερικές πολιτικές του PSD».

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας βρέθηκε στο Βερολίνο, για να εορτάσει την 50η επέτειο της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρουμανίας και Γερμανίας. Ο Γιοχάνις υπήρξε ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που διαφώνησε με τη δήλωση της Μέρκελ στις 29 Μαΐου ότι «παρήλθε ο χρόνος που η Ευρώπη μπορούσε να βασιζεται σε άλλους για την ασφάλεια της», και τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η διατλαντική εταιρική σχέση», η οποία, «είναι η βάση του δυτικού πολιτισμού μας».
Η Ρουμανία επίσης μόλις αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες σε 2% του ΑΕΠ, όπως ζήτησε ο πρόεδρος Τραμπ και σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 75% των Ρουμάνων θα ψήφιζε υπέρ της Παραμονής στο ΝΑΤΟ.

Πίσω στο Βουκουρέστι , παραιτήθηκαν όλοι οι υπουργοί εκτός από δυο που συμπαρατάχθηκαν με τον κ. Γκριντεάνου, και ο κ. Ντραγκνέα ως πρόεδρος της Βουλής έχει προγραμματίσει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον του πρωθυπουργού να γίνει τη Τετάρτη. Λόγω της κρίσης η ισοτιμία του ρουμανικού νομίσματος, λέι, σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο έπεσε τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου