Ιουνίου 20, 2017

Ο Πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατάφερε να πείσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος , (102 μέλη) να αποδεχτεί την πρόταση του για την εξωκοινοβουλευτική πρωθυπουργό Ανα Μπρνάμπιτς. Η εκπρόσωπος της ΚΟ Μαρία Ομπράντοβιτς, δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική σύνοδος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Μπρνάμπιτς, θα αρχίσει «προς το τέλος της εβδομάδας», αλλά πρόσθεσε ότι, «το Κόμμα πρέπει πρώτα να διαπραγματευτεί με τους εταίρους του συνασπισμού για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της».
«Αν αυτό δεν συμβεί, θα έχουμε πρόωρες εκλογές. Κανείς μας δεν είναι ενθουσιασμένος με αυτή την προοπτική, αλλά δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν να ψηφίσει κάποιον που δεν τον θέλει», είπε.
\Η δυσαρέσκεια στις τάξεις του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και του Συνασπισμού που υποστήριξε τον κ. Βούτσιτς σχετικά με την επιλογή της «εξωκοινοβουλευτικής» κ. Μπρνάμπιτς που προέρχεται από τον χώρο των ΜΚΟ και των ΛΟΑΤ είναι μεγάλη, πραγματική, και διευρύνεται. Ωστόσο, η απειλή των εκλογών ίσως εξασφαλίσει τους 126 ψήφους.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Αλεξάνταρ Μαρτίνοβιτς είπε χθες ότι «η υποστήριξη της Μπρνάμπιτς είναι ζήτημα αρχής», ότι , «εκείνοι που θα απέχουν από την ψηφοφορία, ή που παίρνουν θέση κατά της Μπρνάμπιτς στην πραγματικότητα θα πάρουν θέση ενάντια στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς», ότι «το SNS δεν θα αφήσει κανέναν να το εκβιάσει», ότι «τα άλλα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά», αν θα ψηφίσουν για να εκλέξουν την κυβέρνηση», και ότι «όσοι δεν ψηφίσουν θα έχουν αποκλειστεί από το συνασπισμό με το SNS».
Έντονη ήταν και η αντίδραση της δεξιάς  αντιπολίτευσης που κατηγορεί τον Βούτσιτς  οτι υπέκυψε στην πίεση και την επιρροή της Ουάσιγκτον και υποστηρίζει ότι η επιλογή της Μπρναμπιτς έχει επιβληθεί από τη Δύση.
Οι Βουλευτές της «Ενιαίας Σερβίας», η οποία συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν θα υπερψηφίσουν την εκλογή της Άννας Μπέρναμπιτς.
Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας, και  αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος φερόταν ως υποψήφιος πρωθυπουργός, δήλωσε  ότι «σέβεται την πρόταση του Προέδρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου