Ιουνίου 07, 2017

Η 7η Ιουνίου στην Ιστορία

1099. Κατά τη πρώτη Σταυροφορία άρχισε η πολιορκία της Ιερουσαλήμ.

1494 . Ο Βασιλιάς της Πορτογαλίας Ζοάο Β και ο Ισπανός βασιλιάς Φερδινάνδος Β της Αραγονίας υπέγραψαν υπόγραψαν τη Συνθήκη της Τορδεσίγιας, με την οποία μοιράστηκαν το Νέο Κόσμο.

1654. Ο Λουδοβίκος ΙΔ' στέφτηκε βασιλιάς της Γαλλίας.

1905. Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας κατάργησε την προσωπική ένωση Σουηδίας-Νορβηγίας.

1917. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Μάχη της Μεσσίν, οι άγγλοι πυροδότησαν νάρκες κάτω από τα γερμανικά χαρακώματα, σκοτώνοντας 10.000 Γερμανούς .

1929 .Το ιταλικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συνθήκη του Λατερανού, με την οποία ιδρύθηκε το Κράτος του Βατικανού.

1935. Ο Πιέρ Λαβάλ έγινε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός της Γαλλίας

1942. Ολοκληρώθηκε με νίκη των Αμερικανών η τετραήμερη ναυμαχία μάχη για το νησί του Ειρηνικού Μιντγουέι , στην οποία οι Αμερικανοί βύθισαν τέσσερα από τα έξι αεροπλανοφόρα, των Ιαπώνων..Ξεκίνησε τη γερμανική επίθεση στην Σεβαστούπολη.

1948. Ο Έντβαρντ Μπένες παραιτήθηκε από πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας, αρνούμενος να προσυπογράψει το Σύνταγμα της 9ης Μαΐου που καθιστούσε τη χώρα κομμουνιστικό κράτος.

1953. Στην Ιταλία έγιναν γενικές εκλογές. Πρώτο Κόμμα με 40,1% η Χριστιανο
δημοκρατία και δεύτερος ο Τολιάτι και το ΚΚ Ιταλίας με 22,6%.

1981.Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ κατάστρεψαν το πυρηνικό εργοστάσιο «Osirak» του Ιράκ, περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.

1984. Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Πάδοβα, στην πλατεία Piazza della Frutta, ο ηγέτης του ΚΚ Ιταλίας Ενρίκο Μπερλινγκουέρ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και πέθανε τέσσερις ημέρες αργότερα

1990. Έγινε η Εκλογή του Επίσκοπου Λένινγκραντ ως Πατριάρχου Μόσχας Αλέξιου του Β΄. Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την απαγόρευση της πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στην ΕΣΣΔ , μέχρι τη Μόσχα να μην αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ανεξαρτησία της Λιθουανίας.

1991. Ο Μητσοτάκης και Ντόρα έβαλαν τους δικούς τους και άσκησαν Ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου που απαγόρευε τη δημοσίευση των προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων στις εφημερίδες για την προστασία των πολιτών από το οργανωμένο έγκλημα. Οι δημοσιογράφοι ήταν οι: Σεραφείμ Φυντανίδης (Ελευθεροτυπία), Χρήστος Θεοχαράτος (Έθνος), Δημήτρης Μαρούδας (Νίκη), Κώστας Κοντοπάνος (Αυριανή), Κώστας Γερονικολός (Δημοκρατικός Λόγος), Σπύρος Καρατζαφέρης (Επικαιρότητα ) και Κώστας Παπαϊωάννου (Ποντίκι).

1992. Ο τουρκορθόδοξος Βοθρολυμαίος επισκέφτηκε την κατεχόμενη Ιμβρο όπου διαμένουν πλέον μόνο 300 Έλληνες, και έκανε έκκληση στους Ίμβριους να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες τους.

1998 .Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις της Δημοκρατίας της Σερβίας κατέστειλαν τις διαμαρτυρίες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου στην Πρίστινα που για 57η συνεχόμενη ημέρα διαδήλωναν κατά της σερβικής κυβέρνησης με το σύνθημα «Το Κοσσυφοπέδιο είναι η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου