Μαΐου 17, 2017

Κοσσυφοπεδιο-Μετόχι: Ο ΟΥΤΣΕΚΑ πάει στις κάλπες

Οι πρώην συμπολεμιστές του ΟΥΤΣΕΚΑ Κάντρι Βέσελι, (PDK), Ραμούς Χαραντινάι, (ΑΑΚ) και Φατμίρ Λιμάι, (NISMA), συγκρότησαν το «μεγάλο συνασπισμό» του ΟΥΤΣΕΚΑ με υποψήφιο πρωθυπουργό τον πολέμαρχο Χαραντινάι.
Από την άλλη πλευρά, οι κληρονόμοι του Ρουγκόβα , (LDK), συγκρότησαν συνασπισμό με τον τέως εργολάβο του Γέλτσιν, Μπεντζέτ Πατσόλι (AKR), στον οποίο εντάχθηκε και η Δήμαρχος της Τζιάκοβα Μιμόζα Κουσάρι- Λίλα.
Εκτός Συνασπισμών παρέμεινε η «Αυτοδιάθεση» (Vetevendosje) που κατεβαίνει αυτοτελώς.
Η υπόδειξη ως υποψήφιου πρωθυπουργού του Συνασπισμού του ΟΥΤΣΕΚΑ , του κ. Χαραντινάι, του οποίου η προφυλάκιση στη Γαλλία μετά από σερβικό ένταλμα του βελτίωσε τη δημοτικότητα, δείχνει ότι η πλευρά αυτή θα χρησιμοποιήσει «ακραία ρητορική», και αντι-σερβικές κορώνες για να αποσπάσει ψήφους από την «Vetevendosje».
Τοιουτοτρόπως όμως, ο συνασπισμός LDK- Πατσόλι, καθίσταται η μόνη «κεντρώα» πολιτική δύναμη.
Σύμφωνα με «δημοσκοπήσεις» πριν ανακοινωθούν οι Συνασπισμοί το PDK βρισκόταν μεταξύ του 22 και του 25% , το LDK στο 20-23, η Vetevendosje στο 17-20, το ΑΑΚ στο 10-13 και το AKR 5-6.
Θεωρητικά, ο συνασπισμός του ΟΥΤΣΕΚΑ θα συγκεντρώσει πάνω από το 35% αλλά πολλά θα κριθούν από το ποιοι θα ψηφίσουν , από το εάν οι φτωχοί και οι άνεργοι θα χορτάσουν με λόγια και «κορώνες», και από την στάση των ΗΠΑ και των Βρυξελών απέναντι στον Χαραντινάι.
Οι «μετριοπαθείς» έχουν ελπίδες εάν κρατήσουν ανοιχτό τον "ευρωπαϊκό" δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου