Μαΐου 05, 2017

Αλβανία: Ραντεβού στην Καβάγια

Το Κράτος Δικαίου βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση για τις αλβανικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συναντήθηκε χθες δύο φορές με τον πρέσβη των ΗΠΑ, και εν συνεχεία «μετά από πρόσκληση του Αλβανού Προέδρου , Μπουγιάρ Νισάνι, έγινε στην Προεδρία , μια νέα συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης που διήρκεσε δύο ώρες. Μετά τη συνάντηση, και οι δυο είπαν ότι δεν συμφώνησαν.
«Είμαστε στην ίδια θέση που ήταν χθες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ενώ το ίδιο είπε και ο Λουλζίμ Μπάσα που τόνισε: «Η σημερινή συνάντηση ήταν, δυστυχώς, μια επανάληψη της χθεσινής ».
Ο κ. Μπάσα είπε ότι «η πρόταση του πρωθυπουργού Ράμα για ξεπέρασμα της κρίσης είναι τεχνική, όχι πολιτική, όπως ζητά η αντιπολίτευση», ότι επιμένει «σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και αναβολή των εκλογών για 6 μήνες», ενώ υπογράμμισε ότι, «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».
Ο Ράμα τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει άλλη προσφορά», και ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 18 Ιουνίου. Εξήγησε, ότι προσέφερε στο Δημοκρατικό Κόμμα την τοποθέτηση ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης και τριών αναπληρωτών υπουργών στα Υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Παιδείας, που θα προταθούν μεν από το Δημοκρατικό Κόμμα αλλά δεν θα προέρχονται από αυτό, και που θα μπορούν να παρακολουθήσουν το ρόλο της αστυνομίας, των φυλακών και ολόκληρου του εκπαιδευτικού τομέα, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης πρότεινε μια ομάδα εποπτείας που μαζί με τους τρεις εκπροσώπους από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ, θα μπορούσε να διασφαλίσει οδηγήσει ότι ο προϋπολογισμός του κράτους δεν θα χρησιμοποιηθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία. 
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, σχολίασε ότι , «οι προτάσεις τουκ. Ράμα δεν προσφέρουν πολιτική λύση. Η τεχνική διαδικασία παρακολούθησης, δεν είναι μια πολιτική λύση. Η χώρα όμως χρειάζεται πολιτική λύση», Στο «τσαντίρι» της Δημοκρατίας εμφανίστηκε και ο «επίτιμος» Σαλί Μπερίσα για να στηρίξει το παιδί του, (τον Λουλζίμ), και είπε ότι ο Ράμα χθες πρόσφερε λιγότερο από ό, τι ο Μακ Άλιστερ και το ΕΛΚ, ειχαν προτείνει πριν από λίγες ημέρες. Η «κορώνα» του Μπερίσα ήταν ότι, «ο Ράμα αξίζει να πάθει ότι του συμβεί».
Ο νέος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση, Πετρίτ Βασίλη, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι η λύση της κρίσης απαιτεί ωριμότητα και όραμα, ότι θα δεχθεί « οποιαδήποτε λύση που εγγυάται ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» και ότι «η προσφορά του Έντι Ράμα, ήταν ρεαλιστική». Στην «πρωτεύουσα της Δημοκρατίας», την Καβάγια όπου την Κυριακή θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για την «διαμαρτυρία» και η Κυβέρνηση έχει μεταφέρει ισχυρές αστυνομικίνες δυνάμεις.
Οι ντόπιοι ανησυχούν για συγκρούσεις των «δεξιών» με τους «αριστερούς», αλλά γενικά η κατάσταση φαίνεται ήρεμη. Χθες επισκέφθηκαν την πόλη κλιμάκια βουλευτών και από τους δυο Συνασπισμούς που είχαν συναντήσεις με τους οπαδούς τους. Η αστυνομία λέει έχει λάβει ήδη μέτρα και έχουν μεταφερθεί εκατοντάδες αστυνομικοί από άλλες πόλεις.
Στον Δήμο της Καβάγια από το Σάββατο το βράδυ θα εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα. Δεν θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις και η μεταφορά οπαδών από άλλες περιοχές, και θα γίνεται έλεγχος ώστε «άτομα με ποινικό μητρώο να μην μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία». (Αυτό σημαίνει συλλήψεις και προσαγωγές για εξακρίβωση), ενώ σε επιφυλακή θα βρίσκονται οι ειδικές δυνάμεις, που, «θα παρακολουθούν την κατάσταση».
Πάντως σύμφωνα με τον κ. Μπάσα, οι «γέφυρα» παραμένει ανοικτή, και μπορεί να γίνει και νέα συνάντηση με τον κ. Ράμα στο προεδρικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου