Μαΐου 19, 2017

πΓΔΜ: Ο καυγάς του Ιβάνοφ μα τους Γερμανούς

Ο Πρόεδρος της Μπουγιουρουμού Γκιόργκε Ιβάνοφ σε συνέντευξή στην «TV Nova» με την οποία εξήγησε τη μεταστροφή και την ανάθεση της εντολή στον Ζάεφ , μιλούσε και για την επιρροή του διπλωματικού σώματος στις πολιτικές εξελίξεις της πΓΔΜ. «Θα πρέπει να μας ανησυχεί η ποιότητα μερικών από τους διπλωμάτες που υπηρετούν στη χώρα μας», δήλωσε ο Ιβάνοφ, και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη γερμανίδα πρέσβειρα , λέγοντας:
«Κάνω έκκληση προς τη Γερμανία. Αυτό το επίπεδο των διπλωματών είναι προσβολή για τη χώρα μας. Είναι απαράδεκτο η γερμανική πρεσβεία να στηρίζει τις εκθέσεις της σε ψευδείς πληροφορίες. Πώς θα μπορούσε να έχω δώσει την εντολή νωρίτερα; Θα έπρεπε να έχω παραβιάσει το Σύνταγμα»;
Πριν από αυτό, ο Ιβάνοφ τόνισε ότι οι δυτικοί πρέσβεις στην Μπουγιουρουμού «δεν είναι μόνο της χαμηλότερης ποιότητας, αλλά συμπεριφέρονται περισσότερο σαν ακτιβιστές των ΜΚΟ παρά σαν διπλωμάτες», και ότι , «είναι απαράδεκτο να διαβιβάζονται ψέματα στις εκθέσεις προς τις κυβερνήσεις» .
Η αντίδραση του Ιβάνοφ ακλούθησε την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, που χαιρέτισε την ανάθεση της εντολής στον Ζάεφ, αλλά ανέφερε ότι «αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό».
Όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο του διεθνούς παράγοντα στην πρόσφατη κρίση, ο Ιβάνοφ δήλωσε ότι , «ορισμένες φιλικές χώρες επιθυμώντας να ξεπεραστεί κρίση , ήρθαν να μας συμβουλεύσουν για το πώς να προχωρήσουμε, αλλά είχαμε κάποιες δυσάρεστες συναντήσεις και τηλεφωνικές συνομιλίες με ορισμένους ανθρώπους που δεν είχαν ενημερωθεί και είχε παρεξηγήσει τα γεγονότα χωρίς να τα διασταυρώσουν».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ιβάνοφ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μόνο η Αλήθεια» στην τηλεόραση «Kanal 5».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας απάντησε αμέσως τονίζοντας ότι η αναφορά του Προέδρου Γκιόργκε Ιβάνοφ στην Πρέσβη της Γερμανίας ήταν «απρεπής». «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που, μετά από μια μακρά περίοδο εξέτασης, ο πρόεδρος Ιβάνοφ μπόρεσε να φτάσει στη σωστή απόφαση και να εγκαταλείψει τη στάση της κωλυσιεργίας. Οι κατηγορίες που απευθύνονται στη Γερμανίδα πρέσβειρα και σε διπλωμάτες και των άλλων φιλικών κρατών είναι ανάρμοστες. Είναι ένα γνωστό το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις που μεταφέρονται από τη χώρα φιλοξενίας αναδύονται πάντα σε στενή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και της της πρεσβείας», δήλωσε το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η αποδοκιμασθείσα Πρέσβης της Γερμανίας Κριστίν Αλτουσέρ , είπε ότι η σχέση της με τον πρόεδρο Ιβάνοφ είναι «επαγγελματική» και ότι το έργο της χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο Βερολίνο. Πάντως χρησιμοποίησε τη γερμανική φράση, «Όσο περισσότεροι οι εχθροί, τόσο μεγαλύτερη η τιμή».

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία χαιρετίσε την απόφαση του Πρόεδρου Ιβάνοφ,
να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ.
Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων στην ανακοίνωση του ανεφερε: «Δίνεται μια ευκαιρία για να ξεπερασθεί η πολιτική κρίση η χώρα. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί σύντομα, η οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην σταθεροποίηση της κατάστασης και στην επιστροφή της Μακεδονίας στην Ευρωατλαντική της πορεία. Η Γαλλία καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο να αποκαταστήσουν εποικοδομητικό διάλογο εντός των θεσμικών οργάνων με τις μελλοντικές αρχές, για την έναρξη εφαρμογής των επειγουσών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τη μόνιμη σταθεροποίηση της χώρας και τη πρόοδο προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ θα αρχίσει αύριο επίσκεψη εργασίας στην Ιορδανίας, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που γίνεται στο Αμμάν, με θέμα «Η προστασία των Προσφύγων και η ηθική ευθύνη μας».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας, ο Ιβάνοφ θα έχει διμερή συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ. «Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ανακοίνωσε τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 , εκπροσώπων από τον επιχειρηματικό τομέα και τη κοινωνία των πολιτών από περισσότερες από πενήντα χώρες.
Ο χώρος των ΜΚΟ και των επιδοτούμενων δημοσιογράφων που αγωνίστηκαν για την Ειδική Εισαγγελία ανησυχούν διότι «με την ευφορία που εμφανίστηκε μετά το σχηματισμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, την εκλογή του προέδρου του Κοινοβουλίου, και την ανάθεση της εντολής για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, δεν υπήρξε καμία αναφορά στο Γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα, ούτε από τον Ζάεφ, ούτε από τη Διεθνή Κοινότητα». Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η Κάτιτσα έχει 18 μήνες, αρχής γενομένης από την ανάληψη της υπόθεσης να ασκήσει διώξεις. Και η παραγραφή της Προθεσμίας επέρχεται για άλλους φακέλους που περιλήφθησαν στις 4 Δεκεμβρίου 2015 στις 4 Ιουνίου και για τις δικογραφίες της 30ης Δεκεμβρίου 2015, στις 30 Ιουνίου 2017. Η Ειδική Εισαγγελέας Κάτιτσα Γιανεβα έχουν ένα μήνα για την έναρξη ερευνών για τις υποθέσεις που σχετίζονται με τις αποκαλύψεις του Ζαεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου