Μαΐου 24, 2017

Ο Μπράιαν στο Βελιγράδι

Ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Χόιτ Γι επισκέφτηκε το Βελιγράδι και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον και το Βελιγράδι συνεργάζονται στενά και ότι οι διμερείς σχέσεις με την Ουάσιγκτον είναι άριστες . Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι « δεν συμφωνούμε πάντοτε σε όλα,  αλλά μπορούμε να μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά». Είπε ακόμα  ότι τόνισε στον Αμερικανό διπλωμάτη   πως τον ανησυχούν οι διακηρύξεις για το Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, αλλά του επανέλαβε την προσήλωση της Σερβίας στο διάλογο με την Πρίστινα. «Οι ΗΠΑ και η Σερβία συμφωνούν ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα δυτικά Βαλκάνια είναι η ύψιστης προτεραιότητας, διότι διασφαλίζει καλύτερη οικονομία, μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες επενδύσεις και καλύτερες εξαγωγές», είπε ο Βούτσιτς.


Ο κ. Γι δήλωσε ότι η εκλογή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ως Προέδρου της Σερβίας είναι πολύ σημαντική καθώς του δίνει μια ακόμη πιο ισχυρή εντολή για  να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν τη Σερβία κοντά στο στόχο της ένταξης στην ΕΕ και την ενσωμάτωση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο κ. Γι μετέφερε και πρόσκληση από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικλ Πένες προς τον  κ. Βούτσιτς για  να επισκεφτεί τις ΗΠΑ κατά τους προσεχείς μήνες.
Ο Σέρβος υπουργός εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς συζήτησε με τον κ. Γι για την επανάληψη του διαλόγου με την Πρίσιτνα στις Βρυξέλλες, γιατη διμερή συνεργασία, την περιφερειακή σταθερότητα, και την Ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας .
Ο Ντάτσιτς υπογράμμισε τη σημασία της αμερικανική υποστήριξη των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Σερβίας για να επιτύχει τις στρατηγικές της προτεραιότητες, και εξέφρασε το ενδιαφέρον της Σερβίας για την περαιτέρω εντατικοποίηση του πολιτικού διάλογου υψηλού επιπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου