Μαΐου 24, 2017

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών και πρόεδρος του Κοινοβυλίου Λίβιου Ντραγκνέα μετά από συνεργασία με τον αντ’ αυτού πρωθυπουργό Σορίν Γκριντεάνου απέρριψε την προειδοποίηση της Επιτροπής για το έλλειμμα του προϋπολογισμού λέγοντας ότι είναι «προφανέστατα και βαθύτατα λανθασμένη» «Ο στόχος για το έλλειμμα στο 3 % του ΑΕΠ δεν θα ξεπεραστεί», είπε, τονίζοντας ότι , «με αυτή την έννοια η προειδοποίηση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε είναι βαθύτατα λανθασμένη».
«Όταν το έλλειμμα των μεγάλων κρατών υπερβαίνει του 3% δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για Ρουμανία, σε μια εποχή κατά την οποία δεν υπάρχει ζήτημα υπέρβασης του 3% , συνεχίζουν να μας δείχνουν κίτρινες κάρτες. Το πρόγραμμα μας θα εφαρμοστεί. Το έλλειμμα δεν θα ξεπεραστεί, αλλά θέλουμε να μας επιτραπεί να αναπτύξουμε τη Ρουμανία.
Όλα αυτά τα σήματα που εκδίδονται με βάση και εγώ δεν ξέρω τι, είναι κατά τη γνώμη μου βαθύτατα λανθασμένα. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι ένα κράτος μέλος, ακόμη και αν μιλάμε για τη Ρουμανία», είπε ο Ντραγνέα.

Ο Ντραγκνεα έριξε το γάντι στην Επιτροπή λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντιέται πολύ συχνά με τον τέως πρωθυπουργό Ντάτσιαν Τσιόλος και τόνισε: «Πέρυσι όταν η Ρουμανία είχε εισέρθει σε μια πολύ απότομη ύφεση δεν υπήρξαν κίτρινες κάρτες. Είχαμε ηρεμία και τη γαλήνη.
Η Ρουμανία είναι, ένα κράτος-μέλος με πλήρη δικαιώματα, και τα οικονομικά δεδομένα, οι μακρο-οικονομικοί δείκτες, είναι πολύ καλοί».

Ο κ. Ντραγκνέα άφησε ανοιχτό τον ενδεχόμενο να απορριφτεί και γραπτώς η επιστολή της Κομισιόν, μετά από την τριμερή συνάντηση Ντραγκνέα- Γκριντεάνου-Ταριτσεάνου , της ηγεσίας δηλαδή του Συνασπισμού. Ο Ντραγκνέα είπε ακόμα ότι «ενώ η Ρουμανία έχει τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ η Επιτροπή για μια ακόμα φορά ζητάει να επιβάλουμε λιτότητα, με βάση ανακριβείς απόψεις. Πιστεύω ότι οι κανόνες πρέπει να είναι το ίδιο για όλους.
Οι μισθοί των Ρουμάνων είναι 2-3-4 φορές χαμηλότεροι από τους άλλους Ευρωπαίους. Είναι απαραίτητο να τα αυξήσουμε για να σταματήσουν να φεύγουν από τη χώρα οι νέοι μας».

Ο κ. Ντραγκνέα άνοιξε ξανά το ζήτημα του ανασχηματισμού λέγοντας ότι πριν το τέλος της εβδομάδας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της ALDE Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, για να συζητήσουν την επίδοση των σημερινών υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου