Μαΐου 02, 2017

Αλβανία :Ο Ιλίρ Μέτα εκλέχτηκε Πρόεδρος

Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, σε έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή το απόγευμα, υπερψήφισε την υποψηφιότητα του Ιλίρ Μέτα, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από τους 89 παρόντες βουλευτές 87 ψήφισαν υπέρ και 2 κατά. Ο κ. Ιλίρ Μέτα θα κατέχει το αξίωμα του Προέδρου μέχρι το 2022.

Πρωτομαγιάτικα

Ο υπουργός οικονομικών Άρμπεν Aχμετάι χαιρέτισε με δήλωσή του Πρωτομαγιάτικα την έκθεση του Economist Intelligence Unit για την Αλβανία που αναγνωρίζει τα, «πολύ θετικά στοιχεία των κύριων οικονομικών δεικτών της χώρας», και τις , «επιτυχημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε χθες ότι γραφεία ευρέσεως εργασίας έχουν συμβάλει να βρουν δουλειά 79.096 άτομα που αναζητούσαν εργασία τα τρία τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι πάνω από 38.000 νέες θέσεις εργασίας είναι σήμερα διαθέσιμες σε ολόκληρη την Αλβανία.
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο «Τσαντίρι», είπε ότι, «τα ψεύδη και η προπαγάνδα ήταν η σπεσιαλιτέ του κομμουνιστικού καθεστώτος, και αυτά είναι τα μεγαλύτερα όπλα του Έντι Ράμα σήμερα», και τόνισε: «Είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει δουλειά σε 300.000 ανέργους , αλλά αυτός είναι ο αριθμός εκείνων που εγκαταλείπουν τη χώρα στα χρόνια του Ράμα». Ο κ. Μπάσα ζήτησε από τον λαό «να μην ξεχνά την ιστορία και τα όσα τράβηξε από τους κομμουνιστές», και είπε ότι η υψηλή φορολογία, τα ακριβά καύσιμα και η διαφθορά έχουν καταστρέψει την Αλβανική οικονομία.
Το Ινστιτούτο Στατιστικής «INSTAT» ανακοίνωσε ότι «το συνολικό εργατικό δυναμικό είναι 1.365.000 και οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 46,4% και οι άνδρες το 53,6%».Οι εργαζόμενοι είναι 1.157.000 από τους οποίους οι γυναίκες αποτελούν το 43,8% και οι άνδρες το 56,2%. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι στη γεωργία 40,2% και στις υπηρεσίες, 40,4%. Η Επίσημη ανεργία στο ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 15 ετών, είναι 15,2%.

Η αμφισβήτηση του Μπάσα
Δύο βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος η Μαϊλίντα Μπρέγκου, και
ο διαφωνών Εντουαρντ Σελάμι εμφανίστηκαν να αμφισβητούν τις αποφάσεις του κ. Μπάσα. Η κ. Μπρέγκου είπε ότι η απόφαση για μποϋκοτάζ των εκλογών δεν ζητήθηκε με την κοινοβουλευτική ομάδα και στα όργανα του Κόμματος και ότι η απόφαση του Μπάσα «να απορρίψει τη συμβιβαστική δέσμη ιδεών που υποβλήθηκαν από τους φίλους μας ελήφθη χωρίς να συμβουλευθεί κανέναν».
Η κ. Μπρέγκου επίσης τονίζει ότι «οι ελπίδες κάποιων ανθρώπων ότι ο γάμος του Έντι Ράμα με τον Ιλίρ Μέτα θα κατάληγαν σε διαζύγιο, τώρα έχουν εξαφανιστεί». Ο Εντουαρντ Σελάμι ειπε στη Φωνή της Αμερικης ότι η διαμαρτυρία στη σκηνή μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού χρησιμοποιείται για να αποφύγει ο Μπάσα θεσμικά όργανα και να μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, όπως η ψηφοφορία της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος. « Ο κ.Μπάσα χρησιμοποιεί τη σκηνή για μια λαϊκιστική ρητορική σε ακατάλληλη γλώσσα, για να μπλοκάρει τις εκλογές, και αυτό είναι πολύ επιζήμιο για τη χώρα μας και το Κόμμα», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου