Μαΐου 02, 2017

Η 2α Μαΐου στην Ιστορία

1368. Κατά τον δεύτερο πόλεμο της Χανσεατικής Ένωσης με τους Δανούς ο στόλος της Ένωσης νίκησε το στόλο των Δανών και 2000 άνδρες κατέλαβαν και κατέστρεψαν την Κοπεγχάγη .

1536. Με διαταγή του Ερρίκου Η, συνελήφθη η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, και φυλακίστηκε κατηγορούμενη για μοιχεία, αιμομιξία, μαγεία και προδοσία

1568 . Η βασίλισσα της Σκωτίας Μαρία Α΄ Στιούαρτ, που είχε παραιτηθεί από το θρόνο δραπέτευσε από το κάστρο της λίμνης Λέβεν.

1598. Ο Ερρίκος Δ της Γαλλίας αφού έγινε καθολικός υπέγραψε τη Συνθήκη του Βερβέν με την Ισπανία. 

1668.Υπογράφηκε η πρώτη συνθήκη του Άαχεν μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας με την οποία έληξε ο πόλεμος της «Μεταβίβασης των Δικαιωμάτων», στις Κάτω Χώρες και στο Βέλγιο. Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ έλαβε ένα τμήμα των 11 επαρχιών που είχε καταλάβει.

1808 . Κατά τον Πόλεμος της Ιβηρικής Χερσονήσου: Η εξέγερση της της Μαδρίτης εναντίον της Γαλλικής κατοχής.

1813. Η μάχη του Λούτζεν, νοτιοδυτικά της Λειψίας, ο Ναπολέων Α΄ σταμάτησε την προέλαση των δυνάμεων του ΣΤ΄ Συνασπισμού. Τους Ρώσους διοικούσε πρίγκιπας Πιότρ Χριστιάνοβιτς Βίτγκενσταϊν και τους Πρώσους ο Μπλύχερ. Ο Ναπολέων έχασε 2800 και οι Ρωσο-Πρώσοι 22.000. Ο Μπλύχερ και ο Βίτγκενσταϊν υποχώρησαν προς την Δρέσδη.

1876. Στις 20 Απριλίου/2 Μαΐου άρχισε στη Βουλγαρία, η εξέγερση του Απριλίου.

1889. Ο Αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Μενελίκ αναγνώρισε τις ιταλικές αξιώσεις στην την «ιταλική ανατολική Αφρική» με αποτέλεσμα, η Ιταλία να αποκτήσει τον έλεγχο της Ερυθραίας και της Σομαλιλάνδης.

1933. Ο Χίτλερ απαγόρευσε τα αριστερά συνδικάτα .Τα περιουσιακά τους στοιχεία πέρασαν στο το Γερμανικό Εργατικό Μέτωπο (DAF).

1935. Η Γαλλία και η Σοβιετική Ένωση υπέγραψαν τη Συνθήκη αμοιβαίας Συνδρομής ενάντια σε μια γερμανική επίθεση.

1945. Ο στρατηγός Χέλμουτ Βάιντλινγκ υπέγραψε την παράδοση του Βερολίνου στον Κόκκινο Στρατό, και έτσι τελείωσε η μάχη του Βερολίνου, στην οποία σκοτώθηκαν 92.000 - 100.000 γερμανοί στρατιώτες και 95.000 άμαχοι. Οι τραυματίες ήταν 220.000 και 480.000 οι αιχμάλωτοι.

1953. Ενθρονίστηκε ο Χουσεΐν της Ιορδανίας σε ηλικία 17 ετών.

1962. Από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Αλγέρι, σκοτώθηκαν 62 άτομα

1982. Κατά τη διάρκεια του πολέμου για τα Φώλκλαντς, τορπιλίστηκε από το βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρυχιο «HMS Conqueror», το ελαφρύ καταδρομικό του Αργεντίνικου Νυτικού «Στρατηγός Μπελγκράνο». Το πλοίο είχε καθελκυστεί το 1938 ως «USS Phoenix» και είχε βγει ανέπαφο από το Περλ Χάρμπορ .Το 1951 πουλήθηκε στην Αργεντινή. Κατά τη βύθιση χάθηκαν 323 από τους 1.138 αξιωματικούς και άνδρες του πληρώματος.

1989. Η Ουγγαρία άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και έτσι άρχισε η πτώση του «σιδηρού παραπετάσματος».

1991. Στην Ανατολική Σλαβονία στο σερβικό χωριό Μπόροβο Σέλο άτακτοι Σέρβοι παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν σε Κροάτες Αστυνομικούς πουπήγαν στο χωριό για να κατεβάσουν τη Γιουγκοσλαβική σημαία και να σηκώσουν την Κροατική. Σκοτώθηκαν 12 αστυνομικοί και 22 τραυματίστηκαν. Από τους Σέρβους σκοτώθηκαν τρεις. Σε απάντηση οι Κροάτες εξαπέλυσαν ένα κύμα της εθνοτικής βίας σε ολόκληρη την Σλαβονία.

1992. Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Γκιμαράες της Πορτογαλίας και απόφαση για την αναγνώριση των Σκοπίων από την Ε.Ε. με ονομασία «αποδεκτή απ' όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

1993. Έληξε η διήμερη διάσκεψη της Βουλιαγμένης για την ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία που έγινε με «πρωτοβουλία» του φίλου του Μιλόσεβιτς Κ. Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Ράντοβαν Κάρατζιτς, πιεζόμενος, προσυπέγραψε το σχέδιο Βανς-Όουεν για τη Βοσνία, με την προϋπόθεση ότι θα γινόταν αποδεκτό και από τη Συνέλευση της Ρεπούμπλικα Σερπσκα.

1994.Ο Νέλσον Μαντέλα και το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο κέρδισαν τις εκλογές στη Νότια Αφρική.

1995. Μόλις 31 ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης της αστραπή ο Κροατικός Στρατός κατέλαβε τη Δυτική Σλαβονία. Σε απάντηση η Σερβική Δημοκρατία της Κράινα βομβάρδισεμε εντολή του τότε πρόεδρου Μίλαν Μάριτς με 2 ρουκέτες Ορκάν το κέντρο του Ζάγκρεμπ. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 176 τραυματίστηκαν.

1998 .Στις Βρυξέλλες, οι 15 της ΕΕ αποφάσισαν ομόφωνα την εγκαθίδρυση του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος και του ευρώ που κυκλοφορούσε από την 1/1/1999 στις 11 χώρες που πληρούσαν τα κριτήρια, και ταυτόχρονα ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

1999. Κατά την 40η ημέρα του πολέμου κατατρίφθηκε κοντά στο Σάμπατς ένα αμεριακνικό F-16 που το πέτυχε ένας πύραυλος SA-3. Ο πιλότος διασώθηκε. Στο Κοσσυφοπέδιο με φορητό αντιαεροπορικό βλήμα «Strela 2», οι Σέρβοι χτύπησαν ένα Α-10 που προσγειώθηκε στα Σκόπια. Κατά το βομβαρδισμό της Σρέμσκα Μιτρόβιτσα σκοτώθηκε μία γυναίκα. Την ιδια ημέρα ο Μιλόσεβιτς παρέδωσε στον μαύρο ιερωμένο , Τζέσε Τζάκσον, τους 3 Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Σέρβους στο Κόσσοβο.

2004. O κύριος ύποπτος στη δολοφονία του Σέρβου Πρωθυπουργού Zόραν Tζίντζιτς Μίλοραντ Ούλεμεκ ή Λέγκια, παραδόθηκε στη σερβική αστυνομία.

2010. Η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφωνήσαν στην χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα γύρω στα 120 δισ. ευρώ, «για τον τερματισμό της δημοσιονομικής κρίσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου