Μαΐου 09, 2017

Τι έγινε στον Κόσμο στις 9 Μαΐου

1204. Μετά την άρνηση του Ενρίκο Ντάντολονα γίνει Αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης , οι Σταυροφόροι εξέλεξαν τον νέο, έντιμο, ευσεβή και δημοφιλή, Βαλδουίνο ΣΤ του Αινώ ως Βαλδουίνος Α΄ της Κωνσταντινούπολης.
Η εκλογή του έγινε στις 9 Μαΐου 1204 και η στέψη του στις 16 Μαΐου 1204 στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας σύμφωνα με το Βυζαντινό τελετουργικό.

1364. Οι Βενετοί κατέπνιξαν την Επανάσταση του Αγίου Τίτου στην Κρήτη.

1502. Ο Κολόμβος ξεκίνησε από το λιμάνι του Καντίζ με 4 πλοία για το τέταρτο και τελευταίο του ταξίδι στο Νέο Κόσμο,

1560. Ο Οθωμανικός Στόλος με διοικητή τον εξωμότη από την Καλαβρία Κιλίτζ Αλή Πασάς επιτέθηκε κατά του οχυρού της Τζέρμπας της Τυνησίας, που το υπεράσπιζαν οι στόλοι Ισπανίας, Βενετίας, Γένοβας, Παπικού Κράτος, Δουκάτου της Σαβοϊας και των Ιππότων της Μάλτας. Η μάχη κράτησε μέχρι τις 14 Μαΐου με καταστροφικά αποτελέσματα για τους χριστιανούς αφου οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Τζέρμπα και οργάνωσαν από εκεί την εκστρατεία για την κατάληψη της Μάλτας.

1830. (Στις 9/21 Μαΐου), Παραιτήθηκε από υποψήφιος ηγεμόνας της Ελλάδας ο Λεοπόλδος του Σαξκόμπουργκ.

1849. Οι δυνάμεις της Σαξονίας και της Πρωσίας που έσπευσαν σε βοήθεια κατέπνιξαν την εξέγερση της Δρέσδης εναντίον της μοναρχίας της Σαξωνίας. Στα οδοφράγματα στα οποία αγωνίστηκαν ο Μιχαήλ Μπακούνιν και ο Ριχάρδος Βάγκνερ σκοτώθηκαν 343 άτομα.

1864. Στη ναυμαχία της Ελιγολάνδης ο στόλος της Δανίας νίκησε τους στόλους της Αυστρίας και της Πρωσίας.

1877. Ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Ρουμανίας. Ισχυρός σεισμός 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε τις ακτές του Περού και ακολούθησε τσουνάμι. 2.541 νεκροί.

1911. Στο Βελιγράδι Σέρβοι αξιωματικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα του Μαΐου και τη δολοφονία του βασιλιά Αλεξάνταρ Ομπρένοβιτς το 1903,ίδρυσαν τη μυστική Εταιρία «Ujedinjenje ili SMRT» (Ενότητα ή θάνατος), με στόχο την απελευθέρωση όλων των Σερβικών εδαφών.

1915. Κατά το Α' Παγκοσμίο Πολέμο, άρχισε η δεύτερη μάχη του Αρτουά μεταξύ Γερμανών και των Γάλλων που διήρκεσε μέχρι τις 27 Μαΐου .Οι απώλειες ήταν 216.000 άνδρες.

1918. Οι Γερμανοί απόκρουσαν την προσπάθεια των Βρετανών να αποκλείσουν το λιμάνι της Οστάνδης στο Βέλγιο.

1922. Στις 9/22 Μάιου σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη που διέθετε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού υποστηρίχτηκε από όλα τα αντιβενιζελικά κόμματα. Δυόμιση μήνες αργότερα , στις 28 Αυγούστου/10 Σεπτεμβρίου, υπό το βάρος της κατάρρευσης του Μετώπου στην Μικρά Ασία, η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη παραιτήθηκε, και ανέλαβε η Κυβέρνηση Νικολάου Τριανταφυλλάκου.

1930. Η Βρετανία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία α;ποδεχτηκαν το σχέδιο Γιανγκ, για τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας.

1936.Αιματηρά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη μεταξύ κομμουνιστών και Εβραίων με τη Χωροφυλακή που αναγκάστηκε να κάνει χρήση πυρός. 9 νεκροί και 280 τραυματίες. Η Ιταλία προσάρτησε επίσημα την Αιθιοπία, και ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Αιθιοπίας .

1941. Το αντιτορπιλικό του Βρετανικού Ναυτικού «Μπουλντόγκ» (HMS Bulldog) συνέλαβε το γερμανικό υποβρύχιο U-110 από το οποίο πήρε μια συσκευή «Αινίγμα» και τα βιβλία με τους κώδικες.

1944. Απαγχονισμός 10 Κομμουνιστών στα Ψηλά Αλώνια των Πατρών. Σε απάντηση στις εκτελέσεις των 46 Αστυνομικών από το ΚΚΕ ο διοικητής του Τάγματος Ασφαλείας Πατρών Νικόλαος Κουρκουλάκος , παρέλαβε από τις φυλακές 10 κομμουνιστές και τους εκτέλεσε , με απαγχονισμό στα Ψηλαλώνια ,και τους άφησε να αιωρούνται επί 24 ώρες προς...παραδειγματισμό! Μεταξύ των 10 ο σοσιαλιστής δικηγόρος και συνιδρυτής του ΕΑΜ Χρήστος Χωμενίδης που είχε οριστεί πρόεδρος της Πελοποννησιακής Διοικητικής Επιτροπής και ο επίσης δικηγόρος και στέλεχος της ΠΕΕΑ Δημήτρης Πετρίδης. Στην εκτέλεση ήταν παρούσα η «σύντροφος» του Χωμενίδη Κλυτώ , η οποία αφού έδωσε χρήματα στον νεκροθάφτη για να τον βάλει σε ατομικό και όχι σε ομαδικό τάφο, αυτοκτόνησε μετά από λίγες ημέρες στον Κήπο του σπιτιού του Χωμενίδη στην Ακράτα.

1945. Πάνω στο αντιτορπιλικό «HMS Bulldog» υπογράφηκε η παράδοση των Γερμανών στις Αγγλονορμανδικές Νήσους στην Μάγχη. Οι Νορβηγοί συνέλαβαν τον Πρωθυπουργό Βίντκουν Κουίσλινγκ.

1946.Παραιτήθηκε από το θρόνο της Ιταλίας ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ υπέρ του υιού του Ουμβέρτου Β΄

1948. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας απέρριψε τις κατηγορίες της Σοβιετικής Ηγεσίας ενάντια στην πολιτική της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας. Τέθηκε σε ισχύ το Κομμουνιστικό Σύνταγμα της Τσεχοσλοβακίας.

1950. Αναπτύσσοντας την ιδέα του Ζαν Μονέ, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν , παρουσίασε τη «Διακήρυξη» για τη δημιουργία μίας Ενωμένης Ευρώπης.

1955. Η Δυτική Γερμανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ

1956.Συλλαλητήριο στην Αθήνα για να μην εκτελεστούν ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Αντρέας Δημητρίου. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία σκοτώθηκαν 4 άτομα και πάνω από 265 τραυματίστηκαν.

1967 .Το υπουργικό συμβούλιο της στρατιωτικής κυβέρνησης αποφάσισε την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το διορισμό αριστίδην Ιεράς Συνόδου και την εκπόνηση νέου Συντάγματος από εικοσαμελή επιτροπή.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στρατηγός Γρηγόριος Σπαντιδάκης στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Παρίσι συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα.

1968. Πέθανε μετά από ξυλοδαρμό από τα όργανα της ασφάλειας που τον συνέλαβαν στην Λεπτοκαρυά της Πιερίας, ο πρώην βουλευτής της Ε.Δ.Α. και στέλεχος του Κ.Κ.Ε. Γιώργος Τσαρουχάς. Επισήμως, ο θάνατός του αποδόθηκε από τον ιατροδικαστή σε έμφραγμα.

1974.Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων άρχισε τη διαδικασία για την αποπομπή του Προέδρου Νίξον, λόγω του σκανδάλου Γουότερ Γκέιτ

1976. Η Ουλρίκε Μάινχοφ, μέλος της πρώτης γενιάς της Φράξιας Κόκκινος Στρατός, βρέθηκε κρεμασμένη στο κελί της στη φυλακή Στουτγκάρδη-Στάμχαϊμ.

1978. Ο Άλντο Μόρο μετά από 54 ημέρες αιχμαλωσίας εκτελέστηκε από τις Ερυθρές ταξιαρχίες και το πτώμα του βρέθηκε σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο.

1992. Το Ιράκ ανακοινώνει ότι, οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, μετά την επιβολή κυρώσεων από τον ΟΗΕ για την εισβολή στο Κουβέιτ, έχουν προκαλέσει το θάνατο 119.000 ανθρώπων.

1993 .Αρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ Κροατών και Μουσουλμάνων στο Μόσταρ, που οδήγησαν στη διαίρεση της πόλης σε μουσουλμανική και κροατική πλευρά. Μουσουλμάνοι και Κροάτες, προηγουμένως είχαν συμμαχήσει εναντίον Σέρβων στις μάχες του 1992.

1996. Συνάντηση του Κ. Στεφανόπουλου στο Λευκό Οίκο με τον Μπιλ Κλίντον.

1997.Κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, αποφασίστηκε η μη παραπομπή της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Τουρισμού Διον. Λιβανού σε προανακριτική επιτροπή για το θέμα του καζίνο του Φλοίσβου .


1998.Ενθρονίστηκε  στη Μητρόπολη Αθηνών ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

1999. Κατά την 47η  ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία βομβαρδίστηκε  ένα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια που μπήκε  από τη Ρουμανία.

-Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ επιτέθηκαν στην Ούζιτσε και στο Βαλίεβο, όπου στόχος ήταν και πάλι το εργοστάσιο. «Krusik». Στο Κοσσυφοπέδιο βομβάρδισαν το όρος Γκόλες στο δήμο  Λίπλιαν και την ευρύτερη περιοχή του μοναστηριού  στο Ντέτσανι χωρίς ωστόσο να χτυπήσουν ευτυχώς το Μοναστήρι.
Στο Βελιγράδι επικεντρώθηκαν οι επιθέσεις στον Λόφο Κοσμάι όπου βρίσκονταν και θέσεις της αντιαεροπορικής άμυνας

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το υπουργείο εσωτερικών της Σερβίας το ΝΑΤΟ γνώριζε πολύ καλά την περιοχή της Κινεζικής πρεσβείας.  

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ιαπωνία έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ να αναστείλει τον βομβαρδισμό στις γειτονιές του Βελιγραδίου όπου υπάρχουν πρεσβείες. Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για την Γιουγκοσλαβία Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μετά από συνομιλίες με τον Ρουγκόβα, ο οποίος έφτασε από τη Ρώμη στη Βόννη, ανακοίνωσε, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Λιγκας του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα συμφώνησε με την  αυτονομία της επαρχίας εντός της Γιουγκοσλαβίας και τον αφοπλισμό του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. Είπε ακόμα και ότι και ο ίδιος υποστήριξε την ιδέα των διεθνών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, που θα επιτρέψουν την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στη νότια σερβική επαρχία.

2000. Ο Κώστας Σημίτης ανακοινώσε τον διορισμό της Γιάννας Αγγελοπούλου στη θέση της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

2004. Δολοφονήθηκε στο Γκρόζνι της Τσετσενίας ο πρόεδρος Αχμάντ Καντίρωφ. Οι ισλαμιστές είχαν βάλει μια βόμβα στις θέσεις των επισήμων του σταδίου της Δυναμό.

2007. Ανακοινώθηκαν οι ποινές για τους 12 καταδικασθέντες ως μέλη της 17Ν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων . Σε ανασκαφή στο Άργος βρέθηκε μέσα σε μια διαβρωμένη χάλκινη τεφροδόχο , κομμάτι υφάσματος που χρονολογήθηκε από τον 7ο αιώνα π.Χ. καθώς επίσης αποξηραμένα ρόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου