Μαΐου 18, 2017

Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Στις 31 Μαΐου η πρόταση Μομφής

Το Κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας απέρριψε την εισήγηση της κυβέρνησης για την πώληση του 64.99% του μετοχικού κεφαλαίου του ορυχείου σιδήρου «Ljubija» του Πρίεντορ, σε Ισραηλινό επενδυτικό Όμιλο.
Η Πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς που αντιμετωπίζει και πρόταση μομφής, στις 31 Μαίου, δήλωσε ότι η απόφαση για την πώληση του ορυχείου σιδηρομεταλλεύματος δεν ελήφθη ανεξάρτητα από το Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ορυχείων και τον υπουργός Πέταρ Τζόκιτς, αλλά ήταν μια απόφαση της Κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η απόφαση της Εθνικής Συνέλευσης να μην υποστηρίξει την πώληση των ορυχείων σιδήρου στον επενδυτικό όμιλό από το Ισραήλ έβλαψε τη Σερβικη Δημοκρατία και αυτό θα το αντιληφθούν και όλοι όσοι δεν ψηφίσαν για την πρόταση της κυβέρνησης, καθώς και οι πολίτες.
Ο πρόεδρος του Σώματος Νεντέλκο Τσουμπρίλοβιτς που ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η συζήτηση της πρότασδης Μομφής να γίνει στις 31 Μαΐου, δήλωσε ότι η τύχη των ορυχείων θα αποφασιστεί με νεα πρόταση της κυβέρνησης. Ο υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Μεταλλείων Πέταρ Τζόκιτς, δήλωσε ότι προσφορά του Ομίλου από το Ισραήλ αποδεκτή προσφορά Ισραήλ ήταν καλύτερη από της «Mittal» έφερνε επενδύσεις και ανάπτυξη για το ορυχείο και διασφάλιζε τη λειτουργία του.
Η Λαϊκή Συμμαχία, (DNS) που μετέχει στον συνασπισμό του Ντόντικ και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, για το αποτέλεσμα. Ο ηγέτης της Λαϊκής Συμμαχίας Μάρκο δήλωσε ότι το κόμμα του δεν υπηρέτησε τα συμφέροντα της εταιρ΄’ιας «ArcelorMittal», αλλά ότι ήθελε την πώληση των μετοχών της «RZR Ljubija» στον Ισραηλινό Όμιλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου