Μαΐου 03, 2017

Η 3η Μαΐου στην ιστορία

1101. Ο πρίγκιπας Βλαδίμηρος ο Μονομάχος που ήταν  υιός της Αναστασίας  και εγγονός  του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ΄ της οικογενείας των Μονομάχων, και  Μεγ. Ηγεμόνας του Κιέβου, κατέθεσε την εικόνα της Οδηγήτριας, (που ήταν το δώρο του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνος Θ’ στην κόρη του), στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Σμολένσκ.
Η Παναγία του Σμολένσκ συνδέθηκε με πολλές εθνικές περιπέτειες της Ρωσίας και σ’ αυτήν αποδόθηκαν κατά καιρούς σημαντικές νίκες των Ρώσων.

1481. Μεγάλος υποθαλάσσιος σεισμός έπληξε τη Ρόδο, και εμφανίστηκε τσουνάμι ύψους 3 μέτρων που κατέκλυσε την ξηρά.

1494. Κατά το δεύτερο ταξίδι του ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε στην Τζαμάικα την οποία ονόμασε Σαντιάγο .

1791. Η βουλή της Πολωνό-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας υιοθέτησε το Σύνταγμα της «Αριστοκρατικής Δημοκρατίας», το οποίο υπέγραψε ο Πολωνός βασιλιάς Στανισλάβ ΙΙ Αύγουστος Πονιατόφσκι. Ήταν το δεύτερο γραπτό σύνταγμα στον κόσμο μετά το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

1808. Στη Μαδρίτη εκτελέστηκαν δημόσια από τον Μυρά, 40 στασιαστές της προηγουμένης νύχτας. Κατά τη διάρκεια του ρωσο-σουηδικού πόλεμου (1808-1809) τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το σουηδικό φρούριο του Σβέαμποργκ.

1814. Ο Λουδοβίκος ΙΗ΄ επέστρεψε στο Παρίσι, υπό την προστασία των συμμάχων μετά την άνευ όρων παράδοση και την παραίτηση του αυτοκράτορα Ναπολέοντα.

1815. Στο Συνέδριο της Βιέννης η Πολωνία, παραχωρήθηκε ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα υπογράφηκε η Χάρτα της ελεύθερης πόλης της Κρακοβίας. Η «Δημοκρατία της Κρακοβίας» θα βρισκόταν κάτω από την προστασία της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας. Ο βασιλιάς της Νεαπόλεως, Ιωακείμ Μυρά ηττήθηκε από τους Αυστριακούς στη μάχη του Τολεντίνο.

1849. Εκδηλώθηκε η Επανάσταση του Μαΐου στη Δρέσδη με στόχο την ανατροπή του βασιλιά της Σαξονίας Φρειδερίκου –Αύγουστου. Ήταν η την τελευταία από τις γερμανικές επαναστάσεις του 1848-1849.

1890. Στις 3/15 Μάιου πέθανε σε ηλικία 60 ετών, στις φυλακές Χαλκίδας, μετά από ένα χρόνο κράτησης ο βουλευτής και πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος εκτελούσε ποινή φυλάκισης 3 ετών για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ραμπαγάς» και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια. 

1892.Στις 3/15 Μαΐου διεξήχθησαν Κοινοβουλευτικές εκλογές .Οι υποστηρικτές του Χαρίλαου Τρικούπη αναδείχτηκαν ως η μεγαλύτερη δύναμη , με 160 από τις 207. Οι συνεργαζόμενοι Δηλιγιάννης, Ράλλης και Κωνσταντόπουλος έβγαλαν 47.

1916. Εκτελέστηκαν στο Δουβλίνο από τους Άγγλους ,με αποφάσεις εκτάκτων στρατοδικείων ο Patrick Pearse, ο Thomas MacDonagh και ο Thomas J. Clarke από τους ηγέτες της Ιρλανδικής «εξέγερσης του Πάσχα» για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας από τη Βρετανία. Ακλούθησαν άλλοι 13. Άλλοι 1480 καταδικάστηκαν σε πολυετείς φυλακίσεις. Ο ντε Βαλέρα δεν εκτελέστηκε. Οι Ιρλανδοί είχαν 318 νεκρούς και 3000 τραυματίες και οι Εγγλέζοι 132 νεκρούς και 397 τραυματίες. Μετά την εξέγερση, συνολικά συνελήφθησαν  3.430 άνδρες και 79 γυναίκες.


1919. Η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Βαυαρίας.

1921.Η Διχοτόμηση της Ιρλανδίας σε Ελεύθερη και στην κατεχόμενη Βόρεια Ιρλανδία.

1922. Παραιτήθηκε η Κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη και σχημάτισε κυβέρνηση ο Νικόλαος Στράτος, που εκτός από πρωθυπουργός, ήταν υπουργός Στρατιωτικών και προσωρινά εξωτερικών και ο οποίος καταψηφίστηκε μετά από 6 ήμερες στη Βουλή. Έπειτα από την παραίτηση του Δημητρίου Γούναρη, αναλαμβάνει Πρωθυπουργός ο Νικόλαος Στράτος

1926. Αμερικανοί πεζοναύτες κατέλαβαν τη Νικαράγουα. (Παραμείναν ως το 1933)

1933. Gleichschaltung. Ο Αδόλφος Χίτλερ έθεσε εκτός νόμου τα σοσιαλδημοκρατικά συνδικάτα.

1936. Στη Γαλλία έγινε ο δεύτερος γύρος των κοινοβουλευτικών εκλογών στις οποίες κρίθηκαν 424 έδρες. Οι σοσιαλιστές 149 και το Λαϊκό Μέτωπο (Front populaire) εξέλεξε 256 από τους 610 αλλά πρωθυπουργός έγινε ο εβραίος Λεβ Μπλούμ με την ψήφο των Κεντροαριστερών.

1939. Παραιτήθηκε ο Σοβιετικός υπουργός Εξωτερικών Μαξίμ Λιτβίνοφ, και νέος υπουργός ανέλαβε ο Μολότοφ ο οποίος τον Αύγουστο υπέγραψε σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία.
Ο Λιτβίνοφ καταγόταν από εβραϊκή οικογένεια. Το 1903, (27 ετών) ήταν στην Ελβετία και προσχώρησε στην παράταξη του Λένιν. Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση ανέλαβε διπλωματικά αξιώματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, εξομαλύνθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις της Σοβιετικής Ένωσης με τις ΗΠΑ (1933), και η ΕΣΣΔ έγινε δεκτή στην Κοινωνία των Εθνών.
Ο Λιτβίνοφ,διετέλεσε πρέσβης στην Ουάσινγκτον, από τον Νοέμβριο του 1941 έως τον Αύγουστο του 1943.Πέθανε το 1951.

1941. Με απόφαση του βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου συστάθηκε η «Διοίκηση Μπελομόρε» ως νέα διοικητική περιφέρεια της Βουλγαρίας με πρωτεύουσα την Ξάνθη. Η «Διοίκηση του Αιγαίου» ενσωματώθηκε στην 4η περιφέρεια του βουλγαρικού κράτους ,(Στάρα Ζαγκόρα – Πλόβντιβ – Μπελομόριε) και διαιρέθηκε σε 11 επαρχίες. (Αλεξανδρουπόλεως, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Σιδηροκάστρου, Ζίχνης, Θάσου, Ελευθερουπόλεως και Χρυσουπόλεως). Για να επιτευχθεί περαιτέρω διοικητική ενσωμάτωση στο βουλγαρικό κορμό ορισμένες κοινότητες της κατεχόμενης περιοχής δεν εντάχθηκαν σας επαρχίες αυτές, αλλά σε προϋπάρχουσες βουλγαρικές (Ζλάτογκραντ, Ιβαήλοβγκραντ, Σβίλεγκραντ). Η περιοχή διαιρέθηκε σε τρεις στρατιωτικές διοικήσεις, όπου έδρευαν αντίστοιχα τρεις μεραρχίες πεζικού του βουλγαρικού στρατού, ενώ στρατιωτικές φρουρές εγκαταστάθηκαν σε όλους τους μεγάλους οικισμούς.

1944. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 57 κρατούμενους από τις φυλακές Χατζηκώστα και 18 γυναίκες από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. )

1945. Η ΡΑΦ σκότωσε 7000 αιχμαλώτους στον Κόλπο της Λύμπεκ βυθίζοντας τα γερμανικά «SS Cap Arcona», «SS Deutschland», και «Thielbek» , στα οποία ησαν στιβαγμένοι. Την ίδια ημέρα οι βρετανικές δυνάμεις κατέλαβαν το Αμβούργο χωρίς μάχη, ενώ στην Ασία καταλήφθηκε η Ρανγκούν, πρώην πρωτεύουσα της Βιρμανίας.

1946 . Στο Τόκιο άρχισε η δίκη στο Διεθνές Στρατοδικείο 28 Ιαπώνων εγκληματιών πολέμου. ( Η δίκη ολοκληρώθηκε με την καταδίκη σε θάνατο 7 κατηγορουμένων 1,5 χρόνο μετά.) Ο νικητής του Μαραθώνιου της Βοστώνης, Στέλιος Κυριακίδης έγινε δεκτός στον Λευκό Οίκο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν του ανακοίνωσε την αμερικανική βοήθεια σε αθλητικό υλικό ύψους 250.000 δολαρίων.

1953. Άρχισε να εκπέμπει γερμανικό χαφιεδοραδιόφωνο της «Ντόιτσε Βέλε».

1956. Επικηρύχθηκε από τους Άγγλους ο Γρίβας-Διγενής ως αρχηγός της ΕΟΚΑ,

1960. Ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ). Ο τερματοφύλακας του Ηρακλή, Γιώργος Χιώτης, συνελήφθη βάσει των περιγραφών των εφημερίδων από τη Γενική Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ως ο «δράκος» του Σέιχ Σου.

1968 . Στο Παρίσι άρχισε ο «Μάης» με βίαιες συγκρούσεις των φοιτητών με την αστυνομία.

1971. Ο Βάλτερ Ούλμπριχτ υπό την πίεση της Σοβιετικής Ένωσης παραιτήθηκε από πρώτος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας (ΕΣΚΓ), «για λόγους υγείας», και τον διαδέχτηκε ο Εριχ Χόνεκερ.

1979.Στις γενικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία, το Συντηρητικό κόμμα υπό τη Μάργκαρετ Θάτσερ νίκησε τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Τζέιμς Κάλαχαν.

1982. Στον Πόλεμο των Φώκλαντ οι Αργεντινοί εκδικήθηκαν για τη βύθιση του «Χενεράλ Μπελγκράνο». Χτύπησαν με πύραυλο Exocet το βρετανικό αντιτορπιλικό «HMS Σέφιλντ» . Σκοτώθηκαν είκοσι ναύτες.

1991. Θαύτηκε στο Βάλιεβο την πατρίδα του ο εξόριστος Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Νικολάϊ Βελιμίροβιτς.

1992.Η σφαγή της οδού Ντομπροβολιάτσκα στα Σεράγιεβο. Οι μουσουλμάνοι πολιορκούσαν 400 άνδρες του JNA σε στρατόπεδο εντός του Σεράγιεβο.
Ο διοικητής τους, στρατηγός Μιλούτιν Κούκανιατς διέταξε, (2 Μαΐου), τη σύλληψη στο αεροδρόμιο του Αλία Ιζεμπέκοβιτς και της κόρης του ενώ επέστεφαν από τη Λισαβόνα.
Ο Ιζετμπέκοβιτς και η κόρη του κρατήθηκαν στο στρατόπεδο του JNA στην Λούκαβιτσα. Το πρωί της 3ης Μαίου συμφωνήθηκε με την μεσολάβηση του ΟΗΕ και του Μιλόσεβιτς η  ανταλλαγή, των στρατιωτών με τον Ιζετμπέγκοβιτς  αλλά ο διοικητής του μουσουλμάνων Εγιούπ Γκάνιτς ,μόλις εξασφάλισε την ελευθερία του Ιζεμπέγκοβιτς διέταξε επίθεση στο κομβόι του Γιουγκοσλαβικού Στρατού (JNA) που αποχωρούσε συνοδεία των κυανοκράνων από το στρατώνα τους. Δολοφονήθηκαν 46, και συνελήφθησαν ως όμηροι 286 από τους οποίους 71 με σοβαρά τραύματα.

1999. Κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία χτυπήθηκε ένα επιβατικό λεωφορείο κοντά στο Πετς του Κοσσυφοπεδίου. 20 επιβάτες σκοτώθηκαν, και 43 τραυματίστηκαν. Στο Νόβι Σαντ καταστράφηκε το κτίριο της τηλεόρασης.

2000 .Στη Σιέρα Λεόνε, οι αντάρτες συνέλαβαν 500 κυανόκρανους του ΟΗΕ.

2001. Ο Οδηγός Ζιβάντιν Τζωρτεβιτς αποκάλυψε τα σημεία ταφής Αλβανών που σκοτώθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο.


2004. Ο Μίλοραντ Ούλεμεκ, πρώην διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων και ύποπτος για τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, παραδόθηκε στην αστυνομία μετά από 14 μήνες. Το καμπανάκι της λήξης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βρήκε την τιμή του αργού πετρελαίου στα 38,21 δολάρια το βαρέλι. Ήταν η υψηλότερη τιμή από το 1991.

2008. Τοξικομανής δολοφόνησε οδηγό αστικού λεωφορείου στη Σίνδο με το όπλο που πήρε από τους αστυνομικούς που τον είχαν συλλάβει.

2009. Ο Παναθηναϊκός νίκησε στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 82-78 στο Βερολίνο και ανακηρύχτηκε για πέμπτη φορά Πρωταθλητής Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου