Μαΐου 18, 2017

Η 18η Μαΐου στην Ιστορία

1190. Οι Γερμανοί Σταυροφόροι του Φρειδερίκου Μπαρμπαρόσα νίκησαν στη μάχη του Ικονίου για δεύτερη φορά μέσα σε 11 ημέρες τους Σελτζούκους Τούρκους.

1268. Οι Μαμελούκοι μετά από πολιορκία κατέλαβαν την Αντιόχεια και κατέλυσαν το πριγκιπάτο της Αντιόχειας έπεσε κάτω από την κυριαρχία των Μαμαλίγκων Μπαχρί Σουλτάνος Bajbarsa.

1274. H δεύτερη σύνοδος της Λυών απέρριψε την πρόταση του Πάπας Γρηγόριος Ι΄ για τακτική σταυροφορία.

1291. Η πτώση της Άκρας. Oι Μαμελούκοι της Αιγύπτου κατέλαβαν το τελευταίο φρούριο των σταυροφόρων στους Αγίους Τόπους.

1302.Μέλη της φλαμανδικής πολιτοφυλακής της Μπρυζ εσφαξε τη γαλλική φρουρά της πόλης. Ο μισητός διοικητής Ζακ ντε Σατιγιόν ξέφυγε με μερικούς οπαδούς του.
1565. Οι Οθωμανοί αποβίβασαν 40.000 άνδρες στη Μάλτα, που την υπεράσπιζαν 700 Ιπποτες και 8.500 στρατιώτες υπό τον μάγιστρο, τον Zαν-Παρισό ντε λα Bαλέτ. Του Τούρκους διοικούσαν οι εξωμότης ναύαρχος Πιαλέ ή Πιαλί Πασά και ο στρατηγός Mουσταφά Πασά, με συμβούλους τους πειρατές Nτραγκούτ Pέις και Oυλούζ Aλί .

1595. Υπογράφηκε η Ρωσο-Σουηδική Συνθήκη Ειρήνης με την οποία έληξε ο ρωσο-σουηδικός πόλεμος (1590-95) . Η Συνθήκη αναθεώρησε τις διατάξεις από την ανακωχή του 1583, αποκαθιστώντας την Ρωσική κυριαρχία σε όλα τα χαμένα εδάφη εκτός από τη Νάρβα Τη συνθήκη υπέγραψε από τους Ρώσους ο βογιάρος Aθανάσιος Πούσκιν πρόγονος του ποιητή.

1643. Έγινε Καρδινάλιος της Γαλλίας ο Μαζαρίνος.

1724. Έγινε η στέψη της αυτοκράτειρας της Ρωσίας Αικατερίνης Α. 1753. Με Ουκάζιο της αυτοκράτειρας Ελισάβετ ιδρύθηκε την πρώτη τράπεζα δανεισμού των Ρώσων ευγενών .

1792. Επικαλούμενη την προστασία των Ρώσων πολιτών, η Αικατερίνη Β ' με την ανοχή του Λονδίνου εγκατέλειψε την εκστρατεία για την Κωνσταντινούπολη και επιτέθηκε στην Πολωνο-Λιθουανικη Κοινοπολιτεία. Τη νύχτα της 18ης Μαίου 1792 ο ρωσικός στρατός διέβη τα σύνορα στην Ουκρανία.

1803 . H Μεγάλη Βρετανία κατήγγειλε την ειρήνη της Αμιένης και κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία λόγω της ανάμειξης του Ναπολέοντα στις εσωτερικές υποθέσεις της Ιταλίας και της Ελβετίας.

1804. Η γαλλική Γερουσία ανακήρυξε τον Ναπολέοντα Αυτοκράτορα.
1812. Μόλις μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Βρετανού πρωθυπουργού Περσιβαλ Σπένσερ κρεμάστηκε δημόσια ο δολοφόνος του Τζων Μπέλινχαμ.

1848.Συνεδρίσε στη Φρανκφούρτη στην Εκκλησία του Αγίου Παύλου το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο της Γερμανίας.

1944. Στην Ιταλία, τα γερμανικά στρατεύματα εκκένωσαν το Μόντε Κασίνο.
1951. Στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας κατέπλευσαν τα αντιτορπιλικά «Λέων» και «Πάνθηρ» που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ
1963. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκολ μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων.

1965. Στις 18 Μαΐου 1965 στην προσκείμενη στην ΕΡΕ εφημερίδα της Λάρισας «Ημερήσιος Κήρυξ» δημοσιεύτηκε αποκαλυπτικό άρθρο της ΚΥΠ με τίτλο «Αριστερή και Κεντρώα οργάνωσις εις τον στρατόν», αναφέρε ότι οι μεταθέσεις ανώτερων αξιωματικών του Γ.Ε.Σ. δεν είναι άσχετες με το σύνδεσμο αξιωματικών, με την κωδική ονομασία «ΑΣΠΙΔΑ», ενώ υποστήριζε   ότι υπήρχε και δεύτερη  οργάνωση αξιωματικών,  στη φρουρά των Αθηνών, γνωστή ως «ΦΕΗ».

1974. Η Ινδία έγινε πυρηνική δύναμη.
1980. Η Έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ. Η έκρηξη ήταν ισχύος ανάλογης με 27.000 πυρηνικές βόμβες.

1989.Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου, ζητώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

1990. Κυπριακό διάβημα προς το ΝΑΤΟ , επειδή συμπεριελήφθη το παράνομο αεροδρόμιο του τουρκοκρατούμενου Λευκονοίκου σε άσκηση επί χάρτου της Συμμαχίας.

1991. Η Γαλλία πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή ισχύος 60 κιλοτόνων στην Ατόλη Μουρουρόα του Ειρηνικού.

1992. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοινώσε ότι, ο εμφύλιος πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας ανάγκασε 1,3 εκατ. ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προκαλώντας τη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1993. Η Δανία με δημοψήφισμα επικύρωσε τη συνθήκη του Μάαστριχτ.

1996.Ορκίστηκε ως Πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Ρομάνο Πρόντι και σχημάτισε την 55η μεταπολεμική κυβέρνηση της Ιταλίας. Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας Ράντοβαν Κάρατζιτς που κατηγορήθηκε ως εγκληματίας Πολέμου το Νοέμβριο του 1995 στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη παραιτήθηκε από πρόεδρος της Σερβικης Δημοκρατίας και Πρόεδρος ανέλαβε η αντιπρόεδρος Μπίλιανα Πλάβσιτς. Η Ελληνική κυβέρνηση οργάνωσε κρουαζιέρα στην περιοχή των Ίμια Ευρωπαίων και Αμερικανών δημοσιογράφων.

1998. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον της «Microsoft», για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας .

2000. Στα Αντίκυρα Βοιωτίας έπεσε ένα «Φάντομ» και σκότωσε 4 άτομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου