Μαΐου 15, 2017

Η 15η Μαΐου στην Ιστορία

392. Ο αυτοκράτορας της Ρωμης Ουαλεντινιανός βρέθηκε κρεμασμένος στο παλάτι του, δολοφονημένος από το Φράγκο στρατηγό Αρβογάστη. Έτσι ο Θεοδόσιος Α΄ αναγορεύτηκε ως μοναδικός Αυτοκράτορας.

1252. Με παπική Βούλα του Ινοκέντιου Δ΄, θεσμοθετήθηκε ο βασανισμός των αιρετικών στην Ιερά Εξέταση.

1525. Κατά τον Πόλεμο των Αγροτών έξω από τη πόλη Φρανκενχάουζεν συγκρούστηκαν οι μισθοφόροι των Γερμανών φεουδαρχών με περίπου 8.000 χωρικούς. Οι αγρότες νικήθηκαν ο πρωτεργάτης της εξέγερσης ευαγγελιστής Θεολόγος Τόμας Μίντσερ, συνελήφθη και εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό.






1536. Η Άννα Μπολέυν , μαρκησία του Πέμπροκ, η δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας και μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με τον αδελφό της Τζώρτζ για εσχάτη προδοσία και αιμομιξία.

1567. Η βασίλισσα της Σκωτίας, Μαρία Στιούαρτ, έκανε τον τρίτο της γάμο με τον δούκα του Μπόθγουελ Τζέιμς Χέπμπουρν, ο οποίος είχε δικαστεί για το φόνο του πρώην συζύγου της Χένρι Στιούαρτ αλλά αθωώθηκε.
1648 .Επικυρώθηκε η Συνθήκη του Μύνστερ μεταξύ της Ολλανδικής Δημοκρατίας και του Στέμματος της Ισπανίας για τη λήξη του ογδοηκονταετούς πολέμου που προηγήθηκε της ειρήνης της Βεστφαλίας για τη λήξη του Τριακονταετούς.

1768. Με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών η Κορσικής που από το ανήκε στη Δημοκρατία της Γένοβας πέρασε στην επικυριαρχία της Γαλλίας.


1796. Υπογράφηκε στο Παρίσι η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Γαλλίας και του Βασιλείου της Σαρδηνίας. Ο Ναπολέων μπήκε θριαμβευτής στο Μιλάνο. Ο οίκος της Σαβοΐας αποδέχτηκε την προσάρτηση του Δουκάτου της Σαβοΐας και της κομητείας της Νίκαιας από τη Γαλλία.


1918. Τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη Φιλανδία.



1921. Στην Ιταλία έγιναν εκλογές  για την 26η Βουλή.


1934. Ο πρωθυπουργός της Λετονίας Κάρλις Ουλμάνις διέλυσε το κοινοβούλιο και επέβαλε διδακτορία.

1935.Ανοιξε για το επιβατικό κοινό το Μετρό της Μόσχας.

1941. Οι Ιταλοί ολοκλήρωσαν την κατάληψη των Κυκλάδων, εκτός από τη Σέριφο, την Κέα και τη Μήλο, που τις κατέλαβαν οι Γερμανοί.

1943. Με πρωτοβουλία του Ιωσήφ Στάλιν, η Εκτελεστική Επιτροπή της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κομιντέρν) αποφάσισε τη διάλυση της από τις 10 Ιουνίου. Η πρόταση του Στάλιν έγινε για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ περί της παγκόσμιας κομμουνιστικής επανάστασης στο τέλος «μεγάλου πολέμου» αιφνιδίασε όλα τα στελέχη της Κομιντέρν.

1946. Ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμπέρτο εξέδωσε το βασιλικό νομοθετικό διάταγμα 455 περί του καθεστώτος αυτονομίας της της Σικελίας.

1948. Η Αίγυπτος, η Υπεριορδανία, ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία επιτίθενται κατά του Ισραήλ 1955.Με την υπογράφεται της συνθήκης του Μπελβεντέρε, η Αυστρία επανάκτησε την Κυριαρχία της.

1980. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1985. Η συμπλοκή στου Γκύζη. Ήταν περίπου 16:15, απόγευμα Τετάρτης 15 Μαΐου , όταν ο Χρήστος Τσουτσουβής και ένα ακόμη άτομο που ουδέποτε βρέθηκε πλησίασαν μία κλεμμένη μοτοσικλέτα στην οδό Αμφικλείας την οποία είχε εντοπίσει η Κρατική Ασφάλεια και την παρακολουθούσαν τρεις αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί ζήτησαν ταυτότητες και οι ύποπτοι τους πυροβόλησαν. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν οι αστυνομικοί Γιώργος Δουγένης, Bασίλης Μπούρας, και Γιώργος Γεωργίου.
Ο Χρήστος Τσουτσουβής δέχθηκε τρεις σφαίρες και σκοτώθηκε και αυτός. Ο «άλλος» έφυγε. Τον Τσουτσουβή που ήταν από τον Άγιο Βασίλη Κορινθίας και όταν σκοτώθηκε ήταν 32 χρονών τον αναγνώρισε ο πατέρας του. Ο Τσουτσουβής είχε φύγει νωρίς από το χωριό και είχε πάει για σπουδές στο Γκρατς της Αυστρίας και εκεί ανακατεύτηκε με τις αντιστασιακές οργανώσεις χωρίς ποτέ να μάθουμε όλη την διαδρομή του.
Οι αμερικανοί επέμεναν να τον μπερδευουν με τα ξαδέλφια τους που ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ και να τον συνδέουν με τον Τσίμα και τον Σήφη Βαλυράκη, δηλαδή το ένοπλο ΠΑΚ, χωρίς ποτέ να μπορεσουν να αποδείξουν τις πληροφορίες τους. Από τα στοιχεία που διέρρεε η ελληνική αστυνομία φαίνεται ότι εντάχθηκε στον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα (ΕΛΑ), και ότι συμμετείχε τον Οκτώβριο του 1977 στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς έξω από τις εγκαταστάσεις της γερμανικής AEG στου Ρέντη, όπου σκοτώθηκε ο Χρήστος Κασσίμης και στη οποία συμπλοκή η αστυνομία τοποθετούσε και τον Γιάννη Σερίφη, αλλά τα δικαστήρια δεν πείστηκαν ποτέ από τις αποδείξεις τις αστυνομίας.
Ο ΕΛΑ είχε ως στρατηγική να χτυπάει «εγκαταστάσεις» και να βάζει «εμπρηστικές βόμβες» . Αυτό έκανε η «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» την οποία την αποδίδουν στον Τσουτσουβή και η οποία έκαψε στις 19 Δεκεμβρίου 1980 τα πολυκατάστηματα της Αθήνας, «Μινιόν» και «Κατράντζος». Πριν από αυτό, ο Τσουτσουβής, ως «Ομάδα Ιούνης '78», ανέλαβε την ευθύνη για την «τιμωρία» του απότακτου αξιωματικού της Ασφάλειας Πέτρου Μπάμπαλη το 1979. Τον έτερο κατηγορούμενο για βασανισμούς κομμουνιστών τον Ευάγγελο Μάλλιο τον είχε δολοφονήσει στις 22:15 το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 1976, στο Παλαιό Φάληρο, η 17Ν.
Ο Τσουτσουβής δολοφόνησε επίσης την 1η Απριλίου 1985, στις 8 παρά 10΄ το βράδυ στην Καλλιθέα τον εισαγγελέα Γιώργο Θεοφανόπουλο. 30 μέρες μετά μας άφησε κι εκείνος χρόνους. Από πού είχε η κρατική ασφάλεια την «πληροφορία» για τη μοτοσυκλέτα δεν μάθαμε ποτέ.

1988. Άρχισε η απόσυρση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν.

1991.  Στη Γαλλία, ο Φρανσουά Μιτεράν διόρισε την Εντιθ Κρεσσόν ως πρωθυπουργό.

1992. Η Βουλή αποφάσισε την αναστολή της ποινικής δίωξης του Α. Παπανδρέου και για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Στη Γερμανία, η δικαιοσύνη κατηγόρησε τον Εριχ Χόνεκερ ότι, είχε δώσει εντολή να πυροβολούνται οι Ανατολικογερμανοί φυγάδες.Στην Τούζλα οι Μουσουλμάνοι επιτεθήκαν σε φάλαγγα του Γιουγκοσλαβικού Στρατού , (JNA) και σκότωσαν τουλάχιστον 200 άοπλους νεοσύλλεκτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου