Μαΐου 10, 2017

Τι εγινε στις 10/22 Μαίου στον κόσμο

1166.Στέψη του βασιλιά της Σικελίας Γουλιέλμου Β του «Καλού», στον καθεδρικό ναό του Παλέρμο.

1329. Η μάχη του Πελεκάνου στην ασιατική ακτή της Προποντίδος κατά την οποία ο Ανδρόνικος Γ' νικήθηκε από τους Τούρκους του Ορχάν ηττάται

1525 . Υπογράφηκε η Συνθήκη του Ταμασίου (στο σημερινό χωριό Ανάβρα), μεταξύ του πασά της Λάρισας Βεγλέρ Βέη και των προυχόντων των χωριών των Αγράφων. Με τη Συνθήκη τα χωριά των Αγράφων κηρύσσονταν αυτόνομα και θα διοικούνταν από τοπικό συμβούλιο με έδρα το Νεοχώρι.
Καμία τουρκική οικογένεια δεν θα κατοικούσε μόνιμα στα χωριά με εξαίρεση το Φανάρι. Η επικοινωνία των κατοίκων των Αγράφων με την πεδιάδα της Θεσσαλίας ήταν ελεύθερη. Οι κάτοικοι των Αγράφων υποπνεόντουσαν να πληρώνουν ετήσιο φόρο 50.000 γρόσια. Η ασφάλεια της περιοχής ανατέθηκε από τους Τούρκου σε τοπικούς οπλαρχηγούς που συγκρότησαν τα σώματα των αρματολών. Το αρματολίκι των Αγράφων ηταν το σημαντικότερο.

1559. Οι Σκωτσέζοι Προτεστάντες υπό τον Τζον Νοξ επαναστάτησαν κατά της Βασίλισσας Μαρίας Στούαρτ.
1768. Ο δημοσιογράφος Τζων Ουίλκς φυλακίστηκε για εν άρθρο του στην εφημερίδα «North Briton», που ασκούσε κριτική εναντίον του βασιλιά Γεωργίου Γ'. και που χαρακτηρίστηκε λιβελλογράφημα.
1773 .Το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας ψήφισε νόμο, με τον οποίο δόθηκε μονοπώλιο εμπορίου τσαγιού στη Βόρεια Αμερική στην Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών.
1774. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ' και η Μαρία Αντουανέτα στέφθηκαν γίνονται βασιλιάς και βασίλισσα της Γαλλίας.
1794. Η νεότερη αδελφή του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ Ελισσάβετ Ελένη Μαρία των Βουρβόνων, 7 ημέρες μετά τα 30α της γενέθλια , καταδικάστηκε σε θάνατο από το επαναστατικό δικαστήριο στο Παρίσι και εκτελέστηκε την ίδια ημέρα.
1796. Κατά την πρώτη ιταλική εκστρατεία ο Ναπολέων με 17000 άνδρες καταδίωκε τους Αυστριακούς που υποχωρούσαν. Οι Αυστριακοί για να καλύψουν την υποχώρηση έστησαν τα πυροβόλα τους και 3 τάγματα σε μία γέφυρα πάνω από τον ποταμό Άντα στο χωριό Λόντι της Λομβαρδίας. O Nαπολέων διέταξε χωρίς δισταγμό μία κατά μέτωπο επίθεση δοκιμάζοντας την αποφασιστικότητα των ανδρών του. Ύστερα από λυσσαλέες κατά κύματα επιθέσεις, οι Γάλλοι, που είχαν 1000 νεκρούς κατέλαβαν τη γέφυρα από τους Αυστριακούς που έχασαν 2000.

1801 .Οι Βερβερίνοι πειρατές της Τρίπολης της Λιβύης κήρυξαν τον πόλεμο στις Η.Π.Α.


1821. Ο Θεόφιλος Καΐρης , προερχόμενος από τα Ψαρά, ύψωσε στην Άνδρο το λάβαρο της Επαναστάσεως. στις 10/22 Μαΐου 1821, σε πανηγυρική δοξολογία στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Την ίδια ημέρα, ο βοεβόδας της Θεσσαλίας Κώστας Στεργιόπουλος, (Βελής) υπέγραψε στο Κεράσοβο της Ευρυτανίας προκήρυξη για την Επανάσταση στην οποία ανέφερε:
«Αδελφοί, Ήλθε η ώρα με το θέλημα του Θεού να ελευθερώσουμε την πατρίδα από την τυραννία την τουρκική• λοιπόν άμα λάβετε το παρόν μου, να πάρετε τα άρματα σας και να ερθήτε όπου σας περιμένω εδώ, εντός τριών ημερών διότι ο καιρός δεν μας περιμένει περισσότερο• να είμαστε έτοιμοι να κάμουμε το χρέος μας στην πατρίδα».


1825. στις 10/22 Μαΐου 1825, η Προσωρινή Διοίκηση της Ελλάδας, δημοσίευσε το Νόμο «Περί Απογραφικής Στρατολογίας», και διόρισε ως επικεφαλής των τακτικών στρατευμάτων τον πράκτορα των Ρότσιλντ Φαβιέρο.

1837.Η Οικονομική κρίση του 1837 στις ΗΠΑ. Στις 10 Μαΐου 1837, οι τράπεζες στην πόλη της Νέας Υόρκης κατέρρευσαν και ανέστειλαν την πληρωμή σε χρυσό των τραπεζογραμματίων και ανακοίνωσαν ότι στο εξής δεν θα τα πλήρωναν στην ονομαστική τους αξία. Προκλήθηκε Πανικός.
Η ύφεση κράτησε μέχρι το 1844 και η ανεργία ξεπέρασε το 25%.

1844 . Ο υπουργός Παιδείας στην Κυβέρνηση της Σερβίας Γιόβαν Στέργιος Πόποβιτς υπέγραψε την εντολή προς όλα τα Επαρχιακά Γραφείαγια να αποστελουν κάθε είδους αρχαιότητες στο Εθνικό Μουσείο. Η ημερομηνία αυτή θεωρείται η ημέρα της ίδρυσης του Εθνικού Μουσείου Βελιγραδίου.

1859. Τα Σκιαδικά. Συγκρούσεις στην Αθήνα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας για τα «Σκιάδια». Ο Κλέων Ραγκαβής υιός του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή και οι φίλοι του έκαναν προμόσιον στο Πεδίο του Άρεως στις 10/22 Μαΐου σε ψάθινα καπέλα από τη Σίφνο, που ονομάζονταν σκιάδια. Ό εισαγωγέας καπέλων από το εξωτερικό που πλήττονταν από την πρωτοβουλία, έστειλε μπράβους στο Πεδίο του Άρεως που επιτέθηκαν στην παρέα του νεαρού Ραγκαβή .Κλήθηκε η αστυνομία η οποία στράφηκε κατά των φοιτητών και των μαθητών και συνέλαβε ορισμένους εξ αυτών. Την επόμενη ημέρα 11/23 Μαΐου φοιτητές και πλήθος «λαού» συγκεντρώθηκαν μπροστά στα προπύλαια του Πανεπιστημίου, και Ακολούθησε διαδήλωση η οποία κατέληξε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί οι διαδηλωτές απαίτησαν από τον υπουργό να παύσει του διευθυντή της αστυνομίας Δημητριάδη. Ο κόσμος επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο και ο φρούραρχος της Αθήνας, Μιχαήλ Σούτσος έδιωξε τους συγκεντρωμένους με στρατιωτική δύναμη. Την ίδια μέρα παύθηκε ο Δημητριάδης και αποφυλακίσθηκαν οι συλληφθέντες

1866 . Ο Κάρολος Α' στέφθηκε βασιλιάς της Ρουμανίας.

1871. Υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης της Φρανκφούρτης με την οποία τελείωσε ο Γαλλο-Πρωσικός . Γαλλία παραχώρησε την Αλσατία και μέρη της Λωρραίνης στη γερμανική αυτοκρατορία.

1906. Στις 27 Απριλίου/10 Μαίου στο ανάκτορο της Ταυρίδας άρχισαν με την ομιλία του θρόνου που εκφώνησε ο τσάρος Νικόλαος Β οι συνεδριάσεις της πρώτης εκλεγμένης κρατικής Δούμας της ρωσικής αυτοκρατορίας.

1923. Το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων και η Ελλάδα συνήψαν τη σύμβαση για την ίδρυση της Ελεύθερης Ζώνης Θεσσαλονίκης, η οποία είχε διάρκεια 50 ετών.

1929.Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια από καταθετες εναντίον της διοίκησης της Αγγλο-Αμερικανικής Τράπεζας, η οποία κήρυξε πτώχευση . Η Αγγλοαμερικανική Τράπεζα, διέκοψε τις εργασίες της το 1929 κατά τη διάρκεια της πιστωτικής και της οικονομικής κρίσης. Η Διοίκησή της κατηγορήθηκε για ατασθαλίες, ενώ από την πτώχευσή της οι καταθέτες της ζημιώθηκαν περίπου 32 εκατομμύρια δραχμές.

1933. Ο Αυστριακός καγκελάριος Ένγκελμπερτ Ντόλφους ανέστελλε την λειτουργία της Βουλής και την ισχύ του Συντάγματος εγκαθιδρύοντας δικτατορία. Στη Γερμανία οι φοιτητές σε περισσότερες από 20 πόλεις άρχισαν να καίνε τα βιβλία των διεφθαρμένων των εβραίων και των κομμουνιστών. Παράλληλα ιδρύηκε το Γερμανικό Μέτωπο Εργασίας, (DAF) στο οποίο παραχωρήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία των συνδικάτων που απαγορεύτηκαν. Η Παραγουάη κήρυξε τον πόλεμο κατά της Βολιβίας.

1936 . O Μανουέλ Αζάνα εξελέγη Πρόεδρος της Ισπανίας

1940 . Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί εισβάλλαν στο Βέλγιο, την Ολλανδία το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Στο Λονδίνο παραιτήθηκε ο Νέβιλ Τσάμπερλεν. και ο βασιλιάς διόρισε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ ως πρωθυπουργό, ο οποίος σχημάτισε «οικουμενική κυβέρνηση». Αεροσκάφη της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν λανθασμένα το Φράιμπουργκ . Σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι Το Ηνωμένο Βασίλειο είσεβαλλε και κατέλαβε την ουδέτερη Ισλανδία για να αποτρέψει μια πιθανή Γερμανική εισβολή.

1941. Οι αρχές Κατοχής απαγόρευσαν την προβολή αμερικανικών και αγγλικών ταινιών στις αθηναϊκές αίθουσες, και ζήτησαν την παράδοση των ραδιοφωνικών πομπών. Οι Γερμανοί αποβιβάστηκαν στην Κέα . Ο Ρούντολφ Ες, το «δεξί χέρι» του Χίτλερ, περαπλανημένος από τις αγγλικές μυστικές υπηρεσίες έκλεψε ένα αεροπλάνο, και έπεσε με αλεξίπτωτο στη Σκωτία, σε μια προσπάθεια να υπογραφεί συνθήκη ειρήνευσης μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας.


1942. Ο Άξονας ανέστειλε τις επιθέσεις κατά της Μάλτας 1955. θεσπίστηκε το «πάγιο» στους λογαριασμούς του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΟΥΛΕΝ1955. θεσπίστηκε το «πάγιο» στους λογαριασμούς του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ΟΥΛΕΝ
1956. απαγχονίστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας από τους Άγγλους ο Μιχαήλ Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου.

1959. Έληξε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, που επήλθε μεταξύ μετά την υπογραφή των προδοτικών συμφωνιών Ζυρίχης Λονδίνου για το Κυπριακό.

1964.Απολύθηκαν από τις φυλακές 420 κομουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι.

1966 .Εγκαινιάστηκε το διυλιστήριο πετρελαίων της Έσσο-Πάπας .

1968. Στο Παρίσι, φοιτητές και αστυνομία πέρασαν την πρώτη νύχτα στα οδοφράγματα του Μαΐου 68. Στην Αθήνα καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους ο Λεωνίδας Κύρκος για τον ρόλο του στην εξέγερση των σταφιδοπαραγωγών του Ηρακλείου τον Ιούλιο του 1962.

1969. Ο στρατός των ΗΠΑ ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στον λόφο 937 κοντά στα καμποτζιανά σύνορα.

1972. Στην Ελλάδα διαλύθηκαν από την εισαγγελία η Ελληνοευρωπαϊκή Κίνηση Νέων και η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικών Προβλημάτων.

1973. Ιδρύθηκε το Πολισάριο με στόχο την ανεξαρτησία της ισπανικής Σαχάρα.
1981. Ο Γεώργιος Ράλλης ανέλαβε Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο Φρανσουά Μιτεράν εκλέχτηκε Πρόεδρος της Γαλλίας με 51,75% των ψήφων έναντι των 48,24% του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν.

1988. Ο Μισέλ Ροκάρ ανέλαβε την πρωθυπουργία της Γαλλίας.

1993. Στην Αθήνα, έγινε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του Κ. Καραμανλή που συμφώνησε ότι η πολιτική της Ελλάδας είναι αντίθεση σε οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής εμπλοκής στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

1994. Στην Νότια Αφρική , ο Νέλσον Μαντέλα ορκίστηκε ως Πρόεδρος. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίστηκε για πρώτη φορά Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

1996. Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να απαγορευθούν τα ρατσιστικά κόμματα και να απομονωθούν οι πολιτικοί τους ηγέτες.

1999. Κατά την 48η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας βομβαρδίστηκαν, η Νις , το Τσάτσακ, το Ουρόσεβατς, το Πετς και η Σούμποτιστα. Στη Νις καταστραφήκαν 20 σπίτια και 100 έμειναν ακατάλληλα για κατοίκιση. Κατά τον βομβαρδισμό της βιομηχανικής ζώνης το Τσατσακ ισοπεδώθηκαν πολλά σπίτια και σκοτώθηκαν δύο κάτοικοι. Στο Μπάριτς χτύπησαν το εργοστάσιο «Prva Iskra». Στη Σούμποτίτσα κατέστρεψαν τους πομπούς της τηλεόραση και του ραδιόφωνου. Στο Κόσσοβο και το Μετόχι επιτεθήκαν κοντά στο Ουρόσεβατς. Τέσσερεις πύραυλοι έπεσαν στο χωριό Βρέλο του δήμου Ιστοκ.
Στη συνέχεια έπληξαν με αρκετους πυραύλους την περιοχή του χωριού Στίμλιε, ενώ τρεις επιθέσεις έγιναν κοντά στο Ντέτσανι. Βομβαρδίστηκε και η ευρύτερη περιοχή του Πετς. Στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου-Μοράβα, στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ ήταν το χωριό Πασιάν που δέχτηκε πολλούς πυραύλους.

Την ίδια ημέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Κλίντον ζήτησε συγγνώμη για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας από το ΝΑΤΟ, ενώ οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας Τζιάνγκ Ζεμίν και Μπόρις Γιέλτσιν ζήτησαν τον τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη λεγόμενη. κρίση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Γιέλτσιν τηλεφώνησε στον Τζιάνγκ και εξέφρασε «τη οργή του για την βάρβαρη επίθεση του ΝΑΤΟ της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι».
Ο Πρόεδρος Τζιάνγκ τόνισε ότι η επίθεση του ΝΑΤΟ, στην κινεζική πρεσβεία «αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας, και δημιουργεί ένα προηγούμενο στην ιστορία της διπλωματίας». 
Η Κίνα ανέστειλε τη στρατιωτική συνεργασία και τις συνομιλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω του βομβαρδισμού της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

Ο ηγέτης του UCK, Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι « Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου» δεν έχει απορρίψει την ειρηνευτική πρωτοβουλία του G-8, αλλά επιμένει στην ανεξαρτησία της επαρχίας και δήλωσε στο BBC «ότι η πραγματικότητα εξακολουθεί να ξεπερνάει ορισμένες από τις προτεινόμενες θέσεις» και ότι «μετά από όσα συνέβησαν, το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να οικοδομηθεί εντός της τη Γιουγκοσλαβίας».

2002. Έφτασαν στην Κύπρο οι 13 Παλαιστίνιοι που ελευθερώθηκαν από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ τους οποίους το Ισραήλ κατηγορούσε για τρομοκρατία. Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Χάνσεν, γιατί πούλησε κρατικά μυστικά στη Μόσχα αντί του ποσού του 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

2005. Στην Ελλάδα αναστάλθηκε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου η εφαρμογή του νόμου για τον «βασικό μέτοχο».

2006. Ο κομμουνιστής Τζώρτζιο Ναπολιτάνο εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

2007. Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλαίρ ανακοίνωσε την παραίτησή του. 2010. Τα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει να δημιουργήσει ένα Ταμείο 750 δις, ευρώ. για τη διάσωση των Τραπεζών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου