Απριλίου 14, 2017

Αναμνήσεις από τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας

14 Απριλίου 1999. 22η ημέρα Κοντά στα μεσάνυχτα χτύπησαν τη σιδηροδρομική γέφυρα κοντά στη Νόβα Βάρος, και έναν «στόχο» στην Πρίστινα κοντά στο εργοστάσιο της Κοκα-Κολά, αλλά κατέστρεψαν δυο σπίτια. Αργότερα, στις 01:00 έριξαν 3 βόμβες στη Μπάιρα.
Περίπου στις 02:30 βομβάρδισαν με 6 πυραύλους το αεροδρόμιο της Σλάτινα και στις 03.00 χτύπησαν με δύο πυραύλους μια γέφυρα στη Ράσκα, και έριξαν βόμβες διασποράς στο Βαλιεβο, και προκάλεσαν ζημιές στο νοσοκομείο και τη γεωργική Σχολή. Στις 5:30 επανήλθαν στο Βάλιβο και βομβάρδισαν το στρατιωτικό εργοστάσιο «Κrusik». Στις 05:45 βομβάρδισαν ένα χωριό κοντά στο Πίροτ. Μετά έκαναν διάλειμμα και στις 9:30 βομβάρδισαν το Μνημείο των πεσόντων στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου, στο Γκαζημεστάν. Περίπου στις 11:00 βομβαρδίστηκε και το Πρίζρεν. Από τις 13:30 έως τις 15:30 χτύπησαν το κονβόι των Αλβανών κοντά στα χωρια Madanoj και Mei, και σκότωσαν 85 και 36 τραυματίστηκαν.
Το βράδυ, περίπου στις 21:30, βομβάρδισαν με 5 πυραύλους την Κουρσούμλια χτύπησαν μια γέφυρα και έριξαν βόμβες διασποράς-στη Βράνιε. Ένα άτομο σκοτώθηκε και ένας σοβαρά τραυματίας. Το ίδιο βράδυ η Γιουγκοσλαβία ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσεις τις επιθέσεις από το έδαφος της Αλβανίας. Ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός (VJ) με αντεπίθεση ανέκοψαν τις αλβανικές επιθέσεις στα συνοριακά φυλάκια στην Μάγια Γκλάβα και τη Ράσα Κόζαρετς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου