Απριλίου 14, 2017

Η 14 η Απριλίου στην Ιστορία. Το πλήρες Χρονολόγιο.

H 14η Απριλίου είναι η 104η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο. Υπολείπονται 261 ημέρες.

69. μΧ . Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Οθων Α΄, ηττήθηκε στην μάχη της Κρεμόνα, (Bedriacum), από τις λεγεώνες του Βιττέλιου, και αυτοκτόνησε δυο μέρες μετά. (16 Απριλίου). 

73. μχ. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του φρουρίου Μασάντα από τους Ρωμαίους εκατοντάδες Εβραίοι αυτοκτόνησαν για να μη συλληφθούν.

966. Ο ηγέτης των Πολωνών, Μιέσκο Α΄, ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

971. Μετά από πολιορκία που διήρκεσε δύο ημέρες, ο Βυζαντινός στρατός υπό τον Ιωάννη Τσιμισκή κατέλαβε τη Μεγάλη Πρέσλαβα και συνέλαβε τον Βούλγαρο τσάρο Μπόρις ΙΙ και την οικογένεια του.

972 . Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ο Όθων Β΄ παντρεύτηκε με την Βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ.

1028 .Ο Ερρίκος Γ΄, γιος του Κορράδου Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ‘έγινε βασιλιάς των Γερμανών.

1205. Η μάχη της Αδριανούπολης .Ο βούλγαρος Τσάρος Καλογιάν Ασσάν νίκησε τους ιππότες της Λατινικής Αυτοκρατορίας την Κωνσταντινουπόλεως τους οποίος διοικούσε ο Βαλδουίνος της Φλάνδρας.

1471. Κατά τον πόλεμο των Ρόδων στην Αγγλία, έγινε η μάχη του Μπαρνέτ μεταξύ του Οίκου του Γιόρκ του βασιλιά Εδουάρδου Δ και των Λάνκαστερ υπό τις διαταγές του Ριχάρδου του Βάρβικ.

1561. Το ουράνιο φαινόμενο της Νυρεμβέργης. Χιλιάδες αντικείμενα αγνώστου ταυτότητας πετούν πάνω από τον ουρανό της Νυρεμβέργης και τρομοκρατούν τον πληθυσμό

1803. Το καντόνι του Βω εντάχθηκε στην Ελβετική Συνομοσπονδία.

1814. Δημιουργήθηκε το Πριγκιπάτο του Έλβα με μονάρχη τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

1849. Η Ουγγαρία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της,υπό τον Λάιος Κόσουθ.

1864. Ο Μαξιμιλιανός των Αψβούργων με την σύζυγό του Σαρλότ του Βελγίου αναχώρησαν για το Μεξικό.

1865. Ο Τζων Ουίλκες Μπουθ πυροβόλησε στο κεφάλι τον πρόεδρο των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν φωνάζοντας «Sic semper tyrannis! » . Ο Λίνκολν, πέθανε την επόμενη στις 07.22 το πρωί.

1877. Στο πλαίσιο των τουρκικών αντιποίνων κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο εκδόθηκε φιρμάνι του Βεζύρη για την εξορία στη Μικρά Ασία του Έξαρχου της Βουλγαρικής Εκκλησίας Αντίμ (Άνθιμος Α΄ (Αντίμ, κατά κόσμο Ατανάς Σακαλόφ),

1879. 14/26 Απριλίου. Απόπειρα δολοφονίας του Τσάρου Αλεξάνδρου Β στην Αγία Πετρούπολη. Ο δολοφόνος πυροβόλησε 5 φορές αλλά αστόχησε. 

1900. Ξέσπασε ένοπλη εξέγερση αγροτών εναντίον της δεκάτης στο Νεγκότινο.

1909. Στο Λονδίνο ιδρύθηκε η αγγλο-περσική εταιρεία πετρελαίου.(τώρα λέγεται BP). Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκίνησε η σφαγή των Αρμενίων της Κιλικίας. Εξαλείφθηκαν 40.000 Αρμένιοι που κατοικούσαν στα Άδανα. Η πόλη ήταν το κέντρο του βασιλείου της Μικρής Αρμενίας το 14ο αιώνα. 

1912. Ο Τιτανικός άρχισε να βάζει νερά στις 11.40 της 14ης Απριλίου και βυθίστηκε μετά από μερικές ώρες, τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου, παρασύροντας στον θάνατο 1503 επιβάτες.

1916. Στη Βουλγαρία ήταν η πρώτη ημέρα του Γρηγοριανού Ημερολόγιου.1η Απριλίου έγινε 14 Απριλίου.

1927. Στο Γκέτεμποργκ βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης, το πρώτο αυτοκίνητο της σουηδικής Βόλβο.

1929. Αποφασίστηκε η διεξαγωγή του Ποδοσφαιρικού Βαλκανικού Κύπελλου Εθνών .

1931. Στην Ισπανία το Κορτές εκθρόνισε τον βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ και προκήρυξε τη Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία1939. Η  Αλβανία αποχώρησε από την Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ).

1940. Οι αγγλοι αποβιβάστηκαν στη Νορβηγία

1941. Κατελήφθη η Κοζάνη από τους Γερμανούς. Ο νεαρός Βασιλιάς Πέτρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και δραπέτευσε με αεροπλάνο από το Νικσιτς του Μαυροβουνίου και αφού προσγειώθηκε για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο της Παραμυθιάς, το βράδυ προσγειώθηκε στο Τατόι. Βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τη δεύτερη αεροπορική επιδρομή κατα της Σόφιας χωρίς να υπάρξουν απώλειες. Ο Τσώρτσιλ έδωσε μυστική διαταγή για να μην αναφέρονται οι απώλειες του Βρετανικού Ναυτικού για να προστατευθεί το ηθικό του πληθυσμού.
1942. Μετά το λιμό του  χειμώνα του 41, από το Κεντρικό Ταχυδρομείο (στην άλλοτε πλατεία Κοτζιά), ξεκίνησε η απεργία των «τριατατικών»   (τηλεφωνία, τηλεγραφία, ταχυδρομείο), με κύριο και βασικό αίτημα την επιβίωση, που επεκτάθηκε και στις άλλες τριατατικές υπηρεσίες και  στους άλλους δημοσιοϋπαλληλικούς χώρους. Και έληξε στις 22 Απριλίου.


1942. Το αντιτορπιλικό «Roper» του αμερικανικού ναυτικού βύθισε το γερμανικό υποβρύχιο U-85 στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Ιαπωνικά υδροπλάνα βομβάρδισαν το Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια


1944. Στο Κάιρο, παραιτήθηκε η εξόριστη κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού που εκτός από πρωθυπουργός, ήταν υπουργός Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας, Γεωργίας και Εθνικής Οικονομίας. Στην βασιλική κυβέρνηση μετείχαν ο Στυλιανός Δημητρακάκης ως υπουργός Δικαιοσύνης και Εργασίας, ο Βύρων Καραπαναγιώτης ως υπουργός Στρατιωτικών, ο Σοφοκλής Βενιζέλος ως υπουργός Ναυτικών, ο Πέτρος Βούλγαρης ως υπουργός Αεροπορίας, ο Εμμανουήλ Σοφούλης ως υπουργός Προνοίας και Κρατικής Αντιλήψεως, ο Σταύρος Θεοφανίδης ως υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και ο Γεώργιος Μαντζαβίνος ως υφυπουργός Οικονομικών.
-1944. Μετά την παραίτηση Τσουδερού ανέλαβε την ίδια ημέρα, στις 14 Απριλίου 1944, η τετραμελής εξόριστη κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου που την αποτελούσαν οι: Σοφοκλής Βενιζέλος, πρωθυπουργός, υπουργός Εξωτερικών, Στρατιωτικών, Ναυτικών, Αεροπορίας και Δικαιοσύνης Γεώργιος Μαντζαβίνος, υφυπουργός Οικονομικών Ε. Τζανακάκης, υπουργός Προνοίας και Κρατικής Αντιλήψεως και Εργασίας Ιωάννης Δεμέστιχας, υπουργός Εσωτερικών, Παιδείας και Υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.
-1944. Η Μεγάλη Παρασκευή του Αγρινίου.  Οι Γερμανοί  σε αντίποινα για το σαμποτάζ  της αμαξοστοιχίας που μετέφερε  καύσιμα προς  το Αγρίνιο  στις 9 Απριλίου κρέμασαν τρείς στην πλατεία Μπέλλου, (τη σημερινή πλατεία Δημοκρατίας), και εκτέλεσαν δια τυφεκισμού 117 στην Αγία Τριάδα.


1945. Στις 14/15 Απριλίου 1945, τρεις εβδομάδες πριν την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρετανικός βομβαρδισμός από περισσότερα από πεντακόσια βρετανικά βομβαρδιστικά κατέστρεψε σχεδόν το ιστορικό κέντρο κατέστρεψε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου του Πότσνταμ με κτίρια μοναδικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως το βασιλικό ανάκτορο. Η πόλη κατελήφθη από τα σοβιετικά στρατεύματα στις τις 30 Απριλίου 1945. Οι συμμαχικές δυνάμεις κατέλαβαν την Ίμολα στην Ιταλία. Οι αμερικανοί συνέλαβαν τον Ιππότη του τάγματος της Μάλτσας Φραντς φον Πάπεν.

1947. Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ ιδρύσε το «Συναγερμό του Γαλλικού Λαού».(RPF).

1961. Ξεκίνησαν από τη Νικαράγουα οι αμεριακνο-κουβανέζοι που αποβιβάστηκαν στον κόλπο των Χοίρων στην Κούβα.

1962. Ο πρόεδρος Ντε Γκωλ ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Ζωρζ Πομπιντού.

1966 . Η κυβέρνηση των Αποστατών του Στεφ-Στεφ, εξασφάλισε την δεδηλωμένη με την αποσκίρτηση από την Ένωση Κέντρου του βουλευτή Ημαθίας Ιωάννη Γιαμά. Ο Γεώργιος Παπανδρέου κατήγγειλε απόπειρα χρηματισμού δύο ακόμα βουλευτών της Ένωσης Κέντρου για να αποστατήσουν.

1976. Ο Πόλποτ έγινε πρωθυπουργός της Καμπότζης.

1986.Σε απάντηση βομβιστικής επίθεση στο Δυτικό Βερολίνο, ο Πρόεδρος Ρήγκαν διέταξε τον βομβαρδισμό της Λιβύης.

1988. Η ΕΣΣΔ υπόγραψε στη Γενεύης τη διεθνή συμφωνία για έναν πολιτικό διακανονισμό στο Αφγανιστάν

1999. Στο Κοσσυφοπέδιο αεροπλάνα του ΝΑΤΟ, έπληξαν στο δρόμο Τζακιβίτσα-Πρίζρεν, δυο φάλαγγες αλβανών προσφύγων, που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το Κοσσυφοπέδιο. Τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν ΝΑΤΟ

2003. Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Κεμπέκ κέρδισε στις Γενικές εκλογές του Κεμπέκ

2008. Ιταλικές γενικές εκλογές. Κέρδισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι για 3η φορά. Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε επικεφαλής τον Βάλτερ Βελτρόνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου