Απριλίου 07, 2017

Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Το ΔΝΤ πάγωσε τα λεφτά Το Κρατικό Κοινοβούλιο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αντιστάθηκε στη διαδικασία του «κατεπείγοντος» με την οποία το ΔΝΤ ήθελε να ψηφιστούν οι νόμοι για την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και για τις συντάξεις. Από τους 39 παρόντες ψήφισαν μόνο οι 19 για το «κατεπείγον» , και οι νόμοι θα συζητηθούν με την τακτική διαδικασία. Σε «αντίποινα» το ΔΝΤ πάγωσε την εκταμίευση της «δόσης», και ανακοίνωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, θα καθυστερήσει «σημαντικά». Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ , Nadeem Ilahi, δήλωσε χθες ότι «αφού το Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις», «αυτό θα έχει επιπτώσεις στην κινητοποίηση της εξωτερικής χρηματοδότησης για έργα υποδομών και τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του τραπεζικού τομέα». Το 2016, το Ταμείο ενέκρινε ένα τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 563.3 εκ. ευρώ για να στηρίξει την ατζέντα οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας. Σχολιάζοντας την απόφαση του Κοινοβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να μην συζητήσει την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με ταχεία διαδικασία, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι «δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα επειδή χάνονται οι προθεσμίες», και ότι «τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα υπέυθυνόττηας». Ο Υπουργός Οικονομικών, της Σερβικής Δημοκρατίας Ζόραν Τεγκέλτιγια , δήλωσε ότι η Σερβικη Δημοκρατία θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς τις πιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι τα αναγκαία κονδύλια θα «βρεθούν από άλλες πηγές με κάπως δυσμενέστερους όρους».

Το Κρατικό Κοινοβούλιο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αντιστάθηκε στη διαδικασία του «κατεπείγοντος» με την οποία το ΔΝΤ ήθελε να ψηφιστούν οι νόμοι για την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και για τις συντάξεις.
Από τους 39 παρόντες ψήφισαν μόνο οι 19 για το «κατεπείγον» , και οι νόμοι θα συζητηθούν με την τακτική διαδικασία. Σε «αντίποινα» το ΔΝΤ πάγωσε την εκταμίευση της «δόσης», και ανακοίνωσε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, θα καθυστερήσει «σημαντικά». Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ , Nadeem Ilahi, δήλωσε χθες ότι «αφού το Κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις», «αυτό θα έχει επιπτώσεις στην κινητοποίηση της εξωτερικής χρηματοδότησης για έργα υποδομών και τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού του τραπεζικού τομέα».
Το 2016, το Ταμείο ενέκρινε ένα τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 563.3 εκ. ευρώ για να στηρίξει την ατζέντα οικονομικής μεταρρύθμισης της χώρας. Σ
χολιάζοντας την απόφαση του Κοινοβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να μην συζητήσει την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης με ταχεία διαδικασία, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι «δημιουργείται ένα σοβαρό πρόβλημα επειδή χάνονται οι προθεσμίες», και ότι «τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα υπευθυνότητας».
Ο Υπουργός Οικονομικών, της Σερβικής Δημοκρατίας Ζόραν Τεγκέλτιγια , δήλωσε ότι η Σερβικη Δημοκρατία θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς τις πιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ότι τα αναγκαία κονδύλια θα «βρεθούν από άλλες πηγές με κάπως δυσμενέστερους όρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου