Απριλίου 12, 2017

Σερβία: 18 χρόνια από την ανθρωποσφαγή της Γκρεντέλιτσα

Η 12η Απριλίου δεν συνοδεύεται από καλές αναμνήσεις στη Σερβία.
Το 1941 παραδόθηκε το Βελιγράδι σε 7 γερμανούς στρατιώτες υπό τον 26χρονο λοχαγό των Waffen SS Captain Φριτς Κλινγκενμπεργκ, και πριν από 18 χρόνια , κατά τη διάρκεια των νατοϊκών βομβαρδισμών της Σερβίας , στις 12 Απριλίου, οι πιλότοι του ΝΑΤΟ χτύπησαν στο φαράγγι της Γκρντέλιτσα , (περίπου 300 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου), την επιβατική αμαξοστοιχία 393 που έκανε το δρομολόγιο Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 55 άτομα.
Τότε, ήταν Δευτέρα, η δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Στις 11 και 40 πρωί , (τοπική ώρα), ένα αμερικανικό F-15E Strike Eagle έπληξε με δύο πυραύλους AGM-130 την επιβατική αμαξοστοιχία, ενώ περνούσε τη σιδηροδρομική γέφυρα πάνω από τον Νότιο Μοράβα . Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν μικρά παιδιά και μια έγκυος.
Ο πύραυλος χτύπησε το τρένο, αλλά δεν κατέστρεψε τη γέφυρα, που το ΝΑΤΟ έλεγε, μετά, ότι ήταν ο στόχος.

Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάγια Γκόικοβιτς συγκάλεσε το Σερβικό Κοινοβούλιο τη στη δεύτερη συνεδρίαση της πρώτης τακτικής συνόδου για τις 19 Απριλίου, αλλά λίγο μετα άλλαξε γνώμη και κάλεσε τους βουλευτές την παρασκευή 21 Απριλίου.
Στο Βελιγράδι και το Νόβι Σάντ συνεχίστηκαν για 9η ημέρα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των «πολύχρωμων». Ως απάντηση σε αυτούς θεωρήθηκε από την πλευρά Βούτσιτς το αποτέλεσμα στα εκλογικά τμήματα που επαναλήφτηκε η ψηφοφορία. Ο Βούτσιτς έλαβε το 71%. Χθες, στο πλευρό των «φοιτητών» εμφανίστηκε το εργατικό συνδικάτο «Sloga» για να υποστηρίξει την αλλαγή «των αντεργατικών νόμων του Βούτσιτς», (που όμως είναι του ΔΝΤ). 

Ο Πρόεδρος του συνδικάτου , Ζέλικο Βεσελίνοβιτς, είπε ότι η «Sloga» θα φέρει περισσότερα από 1.000 άτομα γστο Βελιγράδι, και θα απαιτήσουν, «να μπει τέλος στα πολιτικά παιχνίδια στις κρατικές επιχειρήσεις» και «την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς πήγε στο Κράγκουγιεβατς μαζί με τη συζυγό του και είπε ότι η αστυνομία δε μπήκε ποτέ στους χώρους του Ιδρύματος της σύζυγου του και ότι το Ίδρυμα «είναι απολύτως Καθαρό». Ο Νίκολιτς, στο Κράγκουγιεβατς, παρακολούθησε τα εγκαίνια του «Δημιουργικού Πάρκου», που χρηματοδότησε το ίδρυμα, και που το εγκαινίασε η σύζυγός του. 
Με τη ευκαιρία , ο Νίκολιτς αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις των «αγανακτισμένων» και είπε ότι «είναι καλό πράγμα ότι επικρατεί ειρηνική ατμόσφαιρα στις αντι-Βούτσιτς διαδηλώσεις», και «ότι η αστυνομία δεν επεμβαίνε» και σημείωσε πως «υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαμαρτυρομένων στις διαδηλώσεις», ενώ σημείωσε οτι, «υπάρχουν πολλοί άνεργοι, πολλοί απλήρωτοι, και εκείνοι που θα ήθελαν να κερδίσει άλλος αλλά και μερικοί που είναι νέοι και γεμάτοι από πάθος» .
Ο Νίκολιτς τόνισε ότι, ¨»ο καθένας έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί για το δικαίωμά του», Και ότι «κανείς δεν πρέπει να τους αγγίξει». «Είναι πολύ καλύτεροι από κάποιους άλλους που προστατεύει η αστυνομία, και που δεν το αξίζουν», είπε,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου