Μαρτίου 21, 2017

Ρουμανία :Ο δύσκολος βίος της πλειοψηφίας

Εσωκομματική κρίση ενέσκηψε στον κυβερνητικό εταίρο, τους Φιλελευθέρους (ALDE) με την αποχώρηση του συμπροέδρου κ. Ντάνιελ Κωνσταντίν και των φίλων του από την συνεδρίαση της Κομματικής Ηγεσίας.
Αμέσως ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών κ. Ντραγκνέα τόνισε ότι οι προσωπικές επιλογές του κ. Κωνσταντίν δεν επηρεάζουν την κοινοβουλευτική υποστήριξη της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο «δράστης» δήλωσε αργότερα ότι επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Γκριντεάνου και τον διαβεβαίωσε ότι «ανεξαρτήτως από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο εσωτερικό της ALDE, όλοι οι συνάδελφοι θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση του».
Μετά ταύτα, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών κ. Ντραγκνέα υποχρεώθηκε να ανακαλέσει δημοσίως στην κομματική τάξη τον υπουργό οικονομικών Βιορέλ Στεφάν , ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει τις δαπάνες για να μην υπάρξει υπέρβαση του στόχου του ελλείμματος του προϋπολογισμού .
Ο υπουργός Οικονομικών, (χωρίς την άδεια του ηγέτη της πλειοψηφίας), είπε ότι, «η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει τη δέσμευσή της να κρατήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού εντός των ορίων που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», και ότι, «εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων για τη μείωση των δαπανών αν η χώρα βρεθεί σε κίνδυνο υπέρβασης του στόχου για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ».
«Πολύ εμπνευσμένη η δήλωση του υπουργού. Μόλις δύο μήνες μετά τον διορισμό του μιλάει για περικοπές», δήλωσε ο Ντραγκνεα και τόνισε ότι, «ο υπουργός Οικονομικών. δεν έχει λόγους να ανησυχεί αν ακολουθεί και υλοποιεί βήμα με βήμα το κυβερνητικό πρόγραμμα» και, πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει μια πολιτική συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου