Μαρτίου 22, 2017

πΓΔΜ-BJRM : Ο Ιβάνοφ έριξε... πόρτα στον Ευρωκομεσαρότ

Ο θρυλικός (πλέον) πρόεδρος της Μπουγιουρουμού Γκιόργκι Ιβάνωφ, (ο Μέγας), δια του εκπροσώπου του, δήλωσε χθες , ότι επειδή θα γύριζε στα Σκόπια από τη Βουδαπέστη, πολύ αργά, δεν θα προλάβαινε να συναντηθεί με τον Επίτροπο «Καλής Γειτονίας» κ. Χαν.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου είπε ακόμα ,ότι δεν υπάρχει λόγος για τη συνάντηση Ιβάνωφ-Χαν διότι ,«οι απόψεις του δεν έχουν αλλάξει», και συνέστησε στον Κομισάριο να συναντηθεί με εκπροσώπους των Πολιτών που διαμαρτύρονται για 22 ημέρες , «για να εξοικειωθεί με τα επιχειρήματα τους». Στη Βουλή, συναντήθηκαν χθες στις 12.00 οι εκπρόσωποι των κομμάτων χωρίς την παρουσία του «λαού» αλλά με την προστασία της αστυνομίας. Αποφάσισαν να συγκροτηθεί η κοινοβουλευτική Επιτροπή υποψηφιοτήτων, που θα προτείνει στην ολομέλεια τις υποψηφιότητες του Προεδρείου. Στηξν Επιτροπή θα μετέχουν 6 βουλευτές του VMRO- DPMN , 5 της SDSM, και δύο Αλβανοί. Μετά διέκοψαν, επειδή έφτασε ο «Ευρωκομεσαρότ» . Θα συνεχίσουν σήμερα με τα ονόματα των βουλευτών.

Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Καλή Γειτονία προσγειώθηκε στα Σκόπια στις 13.00 και άρχισε αμέσως τις επαφές. Πρώτα είδε τους τρεις Αλβανούς, μετά τον Ζάεφ και στο τέλος τον Γκρουέφσκι. Ο «λαός», άρχισε να μαζεύεται στην «Καμάρα» ,(που έστησε ο Γκρουέφσκι στα Σκόπια) κατά τις 17.00. Μέχρι το βράδυ ξεπέρασαν τις 100.000 οι μετέχοντες στο «λαϊκό χάπενιγκ» σε μια πρωτοφανή συγκέντρωση, που θύμισε τον παλμό του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, του 1992.
Ο Νίκολα Γκρουέφσκι, δεν έκανε καμιά δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Επίτροπο και δεν δέχτηκε να μπουν τα συνεργία τη τηλεόρασης στη συνάντηση. Μετά τις συναντήσεις ,ο Χαν προέτρεψε τον Πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, «να σεβαστεί το σύνταγμα» και να «επιτρέψει στην πλειοψηφία να σχηματίσει κυβέρνηση». «Έκανα μια πρόταση .Να σέβονται τους δημοκρατικούς κανόνες και πρότυπα τα οποία, παρεμπιπτόντως, είναι γραμμένα στο Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρχει πλειοψηφία από οποιονδήποτε, αυτό πρέπει να είναι σεβαστό από όλους», είπε ο Χαν αργά το βράδυ κατά τη διάρκεια συνέντευξης.
Ο Χαν δεν είπε τίποτα για την πλατφόρμα των Τιράνων, είπε ότι «ο δρόμος για την ΕΕ είναι ανοιχτός» και τόνισε πως «ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των συνεχιζόμενων εντάσεων στη χώρα είναι η ταχεία λειτουργία του κοινοβουλίου που θα βοηθήσει να βρεθεί μια ειρηνική λύση στο πλαίσιο των θεσμών. Σχολιάζοντας την ακύρωση της συνάντησης με τον Ιβάνοφ, ο Επίτροπος Χαν είπε ότι «θα ήταν πιθανόν καλύτερο αν έμενε στη χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της τεταμένης Περιόδου» και πρόσθεσε : «Νομίζω ότι ο καθένας αναμένεται να συμμετάσχει ενεργά και να συμβάλει σε μια ειρηνική λύση».
Ο αρχηγός του κινήματος «Μπέσα» μετά τη συνάντηση με τον Χαν είπε ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος «έδωσε την υποστήριξή του για σχηματισμό κυβέρνησης, από την πλειοψηφία που διαθέτει 67 βουλευτές» και είπε επίσης ότι «δεν υπάρχει πλατφόρμα των Τιράνων». Ο Αλί Αχμέτι του DUI,μετά τη συνάντηση με τον Επίτροπο δήλωσε: «Είμαστε μέρος της πλειοψηφίας και δεν σκοπεύουμε να πάρουμε πίσω την υπογραφή μας». Ο επικεφαλής της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της πΓΔΜ (SDSM), Ζόραν Ζάεφ είπε ότι ο Επίτροπος της ΕΕ «τον προέτρεψε για την προσεκτική επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης από την πλειοψηφία» και εξέφρασε τιην αισιοδοξία του ότι το κοινοβούλιο θα επαναλάβει τη σύνοδό του για να εκλέξει νέο πρόεδρο και ότι ο ίδιος θα καταφέρει να λάβει την εντολή.
«Αφού η πλειοψηφία εκλέξει νέο πρόεδρο της Βουλής, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν θα έχει δικαιολογίες για να μην μου αναθέσει την εντολή», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου