Μαρτίου 21, 2017

πΓΔΜ-BJRM:Φοβούνται ότι ο «λαός» θα κάνει «μπούκα»

Αργά το βράδυ χθες έγινε σύσκεψη στελεχών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης που ανησυχούν ότι σήμερα θα εκδηλωθεί απόπειρα κατάληψης του Κοινοβουλίου από το «λαό».
Η «Πρωτοβουλία Πολιτών» έχει καλέσει τον «λαό» να αποκλείσει το κοινοβούλιο. Ο διευθυντής του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας, Μίτκο Τσάκοφ διαβεβαίωσε πάντως την «Deutsche Welle», ότι «η αστυνομία θα εγγυηθεί την ακώλυτη είσοδο των βουλευτών στο Κοινοβούλιο.
Η «Πρωτοβουλία Πολιτών» οργανώνει σήμερα διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε 43 πόλεις και περιμένει 100.000 διαδηλωτές στα Σκόπια για να υποδεχθούν τον Επίτροπό Χαν που ανακοίνωσε ότι δεν θα συναντηθεί με εκπροσώπους των διαδηλωτών.
Ο Ζάεφ είχε χθες συνεχείς επαφές με τους πρέσβεις των ΗΠΑ της Αγγλίας και της Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ οι «αδιάλλακτοι» κατηγορούν τον κ. Γκρουέφσκι ότι είναι έτοιμος να συμβιβαστεί και ένας από τους επικεφαλής της «πρωτοβουλίας» ο Γκ. Βελκόφκι τον αποκάλεσε γάιδαρο επικαλούμενος την παροιμία ότι, «είναι καλύτερα να έχουμε ένα λιοντάρι που οδηγεί γαϊδουράκια από ένα γαϊδούρι που οδηγεί λιοντάρια», και τόνισε πως η ηγεσία του VMRO-DPMNE μετακινείται γρήγορα από το «ψευτοπατριώτες» σε «Προδότες». Στο ίδιο μήκος κύματος μια έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικών Ερευνών των Σκοπίων έδειξε ότι μόνο το 26% των «Μακεδόνων» εμπιστεύεται τον Γκρούεφσκι, και τον Ζάεφ το 13,5%.
Στον πυρετό των εξελίξεων εμφανίστηκε και ο διαμεσολαβητής , Μάθιου Νίμιτς, «Είμαι ανήσυχος για την κατάσταση στη FYROM. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η χώρα βρίσκεται εκτεθειμένη σε υψηλό κίνδυνο, σε μια κατάσταση που θα επηρεάσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην πΓΔΜ», είπε. «Εγώ δεν θα μπορούσα να δώσω άλλες μορφές λύσεων, γιατί ο στόχος μου είναι μόνο το ζήτημα της ονομασίας, αλλά εκφράζω και πάλι τη μεγάλη ανησυχία μου για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην πΓΔΜ. Ελπίζω οι πολιτικοί και ο λαός θα αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα που προέκυψαν στη χώρα», δήλωσε ο Νίμιτς και πρόσθεσε πως «ελπίζει ότι η κατάσταση θα επιλυθεί και τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με ειρηνικά και δημοκρατικά μέσα, στο πλαίσιο του Συντάγματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου