Δεκεμβρίου 12, 2016

τα γεγονότα της 12 ης Δεκεμβρίου/29 Νοεμβρίου

627. Στη μάχη της Νινευή ο βυζαντινός στρατός που τον διοικούσε ο αυτοκράτορας Ηράκλειου νίκησε τον περσικό του Χοσρόη Β'

1096. (Α 'Σταυροφορία): Οι Στυαροφόροι του Γοδεφρείδου του Μπουιγιόν κατέστρεψαν τα περίχωρα της Σηλυβρίας στη θάλασσα του Μαρμαρά.

1388. Η Μαρία ντ΄ Ενγκιέν η Κυρά του Άργους και της Ναυπλίας πούλησε τα τιμάρια Άργους και Ναυπλίας στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

1443. H μάχη στην Κλεισούρα της Ζλάτιτσα. Εδώ σταμάτησε η Σταυροφορία του Βλάντισλαβ ΙΙ της Πολωνίας και του Ιωάννης Ουνιάδη της Ουγγαρίας που τυς υποστήριζε και το δεσποτάτο της Σερβίας. Οι Οθωμανοί με τον Σουλτάνο κράτησαν το πέρασμα και λόγω του χειμώνα ο Ουνιάδης αποφάσισε την επιστροφή στα πάτρια.

1574. Στην Κωνσταντινούπολη ο Μουράτ Γ διαδεχτηκε τον σουλτάνο Σουλεϊμάν ΙΙ

1806. Στις 30 Νοεμβρίου με το Ιουλιανό, (του Αγίου Ανδρέα), 12 Δεκεμβρίου σήμερα, οι Σέρβοι επαναστάτες υπό τον Καραγεώργη κατέλαβαν το Βελιγράδι κατόπιν εφόδου.

1815. Συνένωση των βασιλείων της Νάπολης και της Σικελίας, στο Βασίλειο των Δύο Σικελιών .

1830. Αναγνώστηκε δημόσια στο Βελιγράδι το διάταγμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το οποίο αναγνωρίστηκε η αυτονομία της Σερβίας.

1873 .Στη Σερβία εισήχθη ως εθνικό νόμισμα το δηνάριο για να σταματήσει το νομισματικό χάος από τη χρήση περισσότερων από 40 διαφορετικών νομισμάτων 1894. Τα ιαπωνικά στρατεύματα άρχισαν την εισβολή στην Κορέα.

1913.Βρέθηκε στη Φλωρεντία, η «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι δύο χρόνια μετά την κλοπή της από το Μουσείο του «Λούβρου» στο Παρίσι.

1918. Ο Σερβικός στρατός απελευθέρωσε το Ζέμουν, τερματίζοντας 200χρόνια Αυστριακής κατοχής.

1920 .Άρχισε η Συντακτική Συνέλευση του Βασιλείου των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων, της οποίας προήδρευε ο Κροάτης Ιβο Ρίμπαρ . Η συντακτική διήρκεσε περισσότερο από έξι μήνες και έληξε με την ψήφιση του Σύνταγματος του Βίντοβντάν στις 28 Ιουνίου, 1921

1935 . Ο Ρεζά Παχλεβί έγινε ο Σάχης του Ιράν.
1936. Ο Τσανγκ Κάι-σεκ συνελήφθη από τους στρατηγούς του, που τον υποχρέωσαν να κάνει ειρήνη με τους κομμουνιστές και να στραφεί κατά της Ιαπωνίας.
1937. Στην ΕΣΣΔ έγιναν οι πρώτες γενικές εκλογές μετά την επανάστασηγια την εκλογή του Ανωτάτου Σοβιέτ με μόνο εναν υποψήφιο για κάθε έδρα. Στην Κίνα. Ιαπωνικό αεροσκάφος βύθισε το αμερικανικό πολεμικό USS Panay στον ποταμό Γιανγκτσέ.
1939 . O φινλανδικός στρατός νίκησε τις σοβιετικές δυνάμεις στη μάχη του Tolvajarvi.

1940.Ηταν Πέμπτη, του Αγίου Σπυρίδωνος και η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε τη Λευκάδα . Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας , υπέγραψε με την Ουγγαρία σύμφωνο αιώνιας φιλίας.

1941. Οι σύμμαχοι του άξονα Ουγγαρία και η Ρουμανία κήρυξαν τον πόλεμο στις ΗΠΑ, η Βουλγαρία κήρυξε τον πόλεμο στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Ινδία κηρύξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

1942. Στο ανατολικό μέτωπο εξαπολύθηκε από την γερμανική 4η τεθωρακισμένη υπό την διοίκηση του Εριχ φον Μάνσταϊν η επίθεση με την ονομασία «Χειμερινή Θύελλα», με στόχο να απεγκλωβιστεί η 6η Στρατιά του Φον Πάουλους που είχε περικυκλωθεί στο Στάλινγκραντ από το Νοέμβριο.

1948. Η μάχη της Καρδίτσας. Ο Δημοκρατικός Στρατός του ΚΚΕ επιτέθηκε με 4000 -4500 άνδρες, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να πάρει προμήθειες και αιχμαλώτους. Την Καρδίτσα υπεράσπιζαν δύο διλοχίες του 612 ΤΠ το 15ο και τ25ο Τ.Ε., των ΜΑΥ η δύναμη της Χωροφυλακής και εθελοντές πολίτες. Γύρο στους 1200. Την 9η βραδινή της 12ης Δεκεμβρίου, έφθασαν στην πόλη ένας ουλαμός τεθωρακισμένων υπό τον Στυλιανό Παττακό και μια διλοχία πεζικού.

1963.Η Κένυα απόκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1969.Η Ελλάδα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης πριν το Συμβούλιο εκδώσει την απόφασή του για αποκλεισμό της Ελλάδας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1979. Εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα στη Νότια Κορέα

1981. Η πολωνική κυβέρνηση κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο.

1983. Σιίτες εξτρεμιστές ανατίναξαν αυτοκίνητα-βόμβες μπροστά από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας στο Κουβέιτ. 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 86 τραυματίστηκαν.

1984. Πραξικόπημα στη Μαυριτανία.

1993. Οι Ρώσοι στο πρώτο ελεύθερο δημοψήφισμα από το 1917, ενέκριναν το νεο σύνταγμα της προεδρικής Δημοκρατίας του Μπόρις Γέλτσιν.

2000. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την απόφαση των δικαστηρίων της Φλόριντα και ανακήρυξε τον Τζορτζ Μπους νικητή των προεδρικών εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου