Δεκεμβρίου 11, 2016

Τα γεγονότα της 11ης Δεκεμβρίου/29 Νοεμβρίου

969. Ο Aυτοκράτορας Νικηφόρος Β´ Φωκάς δολοφονήθηκε από την 28χρονη σπαρτιάτισσα σύζυγό του Θεοφανώ , που το πραγματικό της όνομα ήταν Αναστασία ή Αναστασώ, και τον εραστή της και μετέπειτα αυτοκράτορα στρατηγό Ιωάννη Α' Κουρκούα ή Τζιμισκή. Η συνωμοσία ήταν πασιφανής και ο Πατριάρχης δήλωσε στον Τζιμισκή ότι δεν θα τον έχριζε αυτοκράτορα αν δεν απομάκρυνε τη Θεοφανώ από το παλάτι.

1618. Ο τσάρος Μιχαήλ Ρομάνοφ, υπέγραψε την ανακωχή του Ντεουλίνο με την οποία έληξε ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία. Με τη συνθήκη παραχωρήθηκε στους Πολωνούς το Σμολένσκ, ενώ μετά την Ανακωχή απελευθερώθηκε από τους πολωνούς και επέστρεψε στη Μόσχα ο πατέρας του Μιχαήλ Πατριάρχης Φιλάρετος.

1688 . Στην Αγγλία, κατά την Ένδοξη Επανάσταση, ο Ιάκωβος Β΄ Στούαρτ , εγκατέλειψε το Λονδίνο και αποπειράθηκε να διαφύγει στη Γαλλία ενώ πέταξε τη Μεγάλη Σφραγίδα του Βασιλείου στον Τάμεση. Συνελήφθη στο Κεντ λίγες μέρες αργότερα και τέθηκε υπό κράτηση αλλά τον απελευθέρωσε στις 23 Δεκεμβρίου ο Γουλιέλμος Γ΄ της Οράγγης.

1792. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση άρχισε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης η δίκη για Εσχάτη Προδοσία του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄.

1813. Με τη Συνθήκη του Βαλενσέ ο Ναπολέων αναγνώρισε τον αιχμάλωτο τους Φερδινάνδο Ζ΄ ως νόμιμο βασιλιά της Ισπανίας .

1858 . Η Σερβική Συνέλευση απομάκρυνε από το θρόνο τον Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς και επανέφερε στο θρόνο τον Μίλος Ομπρένοβιτς.

1888 .Το σερβικό κοινοβούλιο ενέκρινε το Σύνταγμα που προτείνε το Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, που ακλουθούσε το μοντέλο του βελγικού συντάγματος του 1831.

1868. Ο Βασίλι Λέφσκι ξεκίνησε την πρώτη περιοδεία του στη Βουλγαρία.

1881. Στην Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας άνοιξε τις πύλες του το πρώτο βουλγαρικό επαγγελματικό θέατρο.

1899. Κατά τον δεύτερο πόλεμο των Μπόερς, οι επαναστάτες νίκησαν το σώμα του στρατηγού λόρδου Παύλου Μέθουεν που έσπευδε για να λύσει την πολιορκία του Κιμπερλέυ.

1894. Στο Παρίσι, άνοιξε η πρώτη έκθεση αυτοκινήτων στον κόσμο, στην οποία μετείχαν εννέα κατασκευαστές.

1920.Σε αντίποινα για μια ενέδρα του ΙΡΑ, οι βρετανικές δυνάμεις έκαψαν και λεηλάτησαν το Κορκ της Ιρλανδίας.

1926. Δημοσιεύτηκε ο δεύτερος τόμος του Mein Kampf.

1930. Στη διάρκεια της κρίσης χρεοκόπησε η Bank of United States της Νέας Υόρκης. Η Τράπεζα που ιδρύθηκε από τον Joseph S. Marcus το 1913 είχε πάνω από 400.000 πελάτες. Οι New York Times έγραψαν ότι οι καταθέσεις στην τράπεζα είχαν μειωθεί από 212 εκατομμύρια δολάρια στις 17 Οκτωβρίου 1930 σε 160 εκατομμύρια στις 11 Δεκεμβρίου. Το μεσημέρι της 11ης Δεκεμβρίου , 20.000 έως 25.000 καταθέτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από την τράπεζα και μέχρι το τέλος της ημέρας 2.500 έως 3.000 καταθέτες είχαν αποσυρθεί 2.000.000 από το υποκατάστημα του Μπρονξ. 

1937 .Το Βασίλειο της Ιταλίας αποχώρησε από την Κοινωνία των Εθνών, εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τον διεθνή οργανισμό, μετά την εισβολή στην Αιθιοπία.

1940.Η IV Μεραρχία κατέλαβε με ηρωική έφοδο τα υψώματα νότια του Μάλι Σπατ. Το 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, που επιχειρούσε στην ανατολική πλευρά της κοιλάδας του Δρίνου απέναντι από τα χωριά της Κάτω Δρόπολης επιτέθηκε προς το Άνω Λάμποβο. Στην επίθεση έπεσαν μαχόμενοι οι στρατιώτες ΜΠΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΦΟΥΤΖΟΥΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ και ΧΑΛΑΖΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

1941.Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ναζιστική Γερμανία και Φασιστική Ιταλία ως σύμμαχοι της Ιαπωνίας κήρυξαν τον πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σειρά τους, κήρυξαν τον πόλεμο στη Γερμανία και την Ιταλία. Η εξόριστη κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία.

1943. Ολοκαύτωμα των τριών ορεινών χωριών των Πιερίων ορέων Παλαιογράτσανο, Καταφύγι και Αγία Κυριακή με την ολική καταστροφή τους. Εκτελεστήκαν από τυς Γερμανούς 13 άνθρωποι στο Παλαιογράτσανο, 22 στο Καταφύγι και 7 στην Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη).

1944 .Η τελευταία κομμουνιστική επίθεση στου Μακρυγιάννη .Την 11η Δεκεμβρίου προσγειώθηκε λίγο πριν μετά τα μεσάνυχτα στο Χασάνι, (Έλληνικό), προερχόμενος έξ Ιταλίας, ο νέος ανώτατος διοικητής του θεάτρου επιχειρήσεων Μεσογείου Στρατάρχης Αλεξάντερ, μετά του υπουργού Χάρολδ Μάκ Μίλλαν και του Στρατηγού Αϊρευ, αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών. 

1958 . Η Άνω Βόλτα ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Γαλλία

1960. Μεγάλες διαδηλώσεις στο Αλγέρι για την ανεξαρτησία της Αλγερίας

1964. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα μίλησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

1973 . Ο Γερμανός καγκελάριος Βίλι Μπραντ και Πρωθυπουργός της Τσεχοσλοβακίας Λιούμπομιρ Στρουγκαλ υπέγραψαν την ακύρωση της Σύμφωνίας του Μονάχου του 1938, με το οποίο το οποίο δόθηκε στη Γερμανία η Σουδητία. 1981. Ο περουβιανός Χαβιέ Πέρεζ ντε Κουέγιαρ έγινε Γενικος Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

1991.Στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας έγινε το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΟΚ που ενέκρινε το κείμενο της νέας Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1992.Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε την αποστολή 800 κυανοκράνων στην ΠΓΔΜ.
1993. Ο Εντουάρντο Φρει , κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Χιλή.

1994. Ο Μπόρις Γέλτσιν διέταξε την εισβολή του Ρωσικού στρατού στην Τσετσενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου