Νοεμβρίου 16, 2016

Ο Σέσελι υποψήφιος πρόεδρος

Μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ ο ηγέτης του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Σερβίας (SRS) Βόισλαβ Σέσελι, ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Σερβίας πρόεδρος στις εκλογές του 2017.Πριν την ανακοίνωση προωταγωνίστησε σε μια επίθεση εθνικής αξιοπρέπειας στο Κοινοβούλια κατά του βρετανού πρεσβευτή της ΕΕ στο Βελιγράδι Ντέιβιντ Ντάβενπορτ. Ο Σέσελι, τον οποίο οι φίλοι αποκαλούσαν Σέρβο Μαντέλα, έμεινε προφυλακισμένος σχεδόν 12 χρόνια στις φυλακές του Δικαστηρίου της Χάγης και στο τέλος αφέθηκε ελεύθερος για λόγους υγείας, αλλά στη συνέχεια οι δικαστές έκριναν ότι η εισαγγελία δεν απέδειξε τις εναντίον του κατηγορίες.
Ο Σέσελι σε δηλώσεις τους είπε ότι είναι σίγουρος για τη νίκη του εκτός εάν ο πρωθυπουργός κ.Βούτσιτς διεκδικήσει την προεδρία. Στην περίπτωση αυτή «η μονομαχία θα είναι πολύ σκληρή», είπε.
Ο Σέσελι είπε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης σχετικά με έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο. «Το Ριζοσπαστικό Κόμμα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και δεν θα αφήσουμε τα μικρότερα να κινήσουν τέτοιες διαδικασίες . «Αν είναι έτοιμοι να με υποστηρίξουν θα είμαστε μια χαρά σύμμαχοι αλλά αν κάποιος θέλει να ψάξει για άλλον κοινό υποψήφιο, δεν θα υπάρξουν συνομιλίες», δήλωσε ο Σέσελι που είπε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ που, «αντιπροσωπεύει την ελπίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα», θα επισκεφθεί τη Σερβία αν εκείνος κερδίσει τις εκλογές.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν από τις Βρυξέλες δήλωσε ότι, «τον φοβίζει η έξαρση του εθνικιστικού κλίματος επί τη ευκαιρία των προεδρικών εκλογών στη Σερβία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου