Μαρτίου 18, 2016

Αλβανία : Ξαφνικά εκλογές στον ορίζοντα

Ενώ ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, επισκέπτεται τα «Κεντρικά», πίσω στο σπίτι, στο Κόμμα, κάνει κουμάντο ο «έμπειρος» κ. Επίτιμος, ο Σάλι Μπερίσα, ο οποίος δίνει τη «μάχη» με τους σοσιαλιστές για τη δικαστική μεταρρύθμιση.
Ο Μπάσα από την Ουάσιγκτον δήλωσε χθες ότι, οι επόμενες προκλήσεις της Αλβανίας είναι η εκκαθάριση της πολιτικής από την εγκληματικότητα, οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Μετά την έκκληση του Σαλί Μπερίσα για την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από τη βουλή, οι Σοσιαλιστές, δήλωσαν ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει , είτε να ψηφίσει τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης ή να δεχτεί πρόωρες εκλογές. «Προσπαθείτε να καθυστερήσετε τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, αλλά θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Εάν δεν ψηφίσετε δεν θα λάβετε ένα εκατομμύριο χαστούκια αντί για ψήφους, αλλά 1,1 εκατομμύρια χαστούκια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των σοσιαλιστών, Ταουλάντ Μπάλλα.
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, ανταπάντησε από την Ουάσιγκτον ότι «δεν υπάρχει θέμα επιλογής μεταξύ της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και των πρόωρων εκλογών.
 Η επιλογή είναι να έχουμε και τα δύο. Και τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», είπε. Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι ίσως η πιο σημαντική πολιτική απόφαση της αλβανικής ηγεσίας των τελευταίων 25 ετών. Μεταξύ των άλλων τροποποιήσεων, θα μεταβληθεί το 40% του Συντάγματος. Το πακέτο με τις τροποποιήσεις στο δικαστικό σύστημα συντάχθηκε από μια ομάδα Αλβανών τους οποίους καθοδηγούσαν αμερικανοί εμπειρογνώμονες.
Ο πρωθυπουργός Ράμα όταν παρέλαβε το πακέτο των προτάσεων αποφάσισε να το υποβάλει στην Επιτροπή της Βενετίας για να εκφράσει τη γνώμη της. Οι συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας προβλέπουν αλλαγές σε 89 σημεία.
Η αντιπολίτευση δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση σε 11 σημεία.
Η πιο σημαντική διαφορά είναι η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών, ένα αντίγραφο του FBI.
Η κυβέρνηση θέλει η υπηρεσία να βρίσκεται υπό τον κυβερνητικό έλεγχο ενώ η αντιπολίτευση θέλει να είναι ανεξάρτητη ή να ελέγχεται από το Γενικό Εισαγγελέα.
Η γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ελέγχει αυτή την Υπηρεσία. Ένα άλλο σημείο στο οποίο η αντιπολίτευση και η κυβερνητική πλειοψηφία διαφωνούν είναι η εκλογή των δικαστών στα κύρια δικαστήρια της χώρας, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει οι επιλογές να γίνουν με τα 3/5 των ψήφων των 140 βουλευτών, ενώ η κυβέρνηση λέει ότι τα 2/3 αρκούν.
Σε όλη αυτήν την πολιτική αντιπαράθεση , το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση του προέδρου του Κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα, λέει, ότι «θα ψηφίσει το πακέτο με τις μεταρρυθμίσεις μόνον εφόσον υπάρχει πολιτική συναίνεση».
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα δεν επαρκεί για να περάσει τις τροπολογίες με τους ψήφους του και ως εκ τούτου, απειλεί με πρόωρες εκλογές.
Η πρωτοβουλία προήλθε από τον πρώην πρωθυπουργό Παντελή Μάικο, που είναι υποστηρικτής του Ράμα, και ο οποίος τόνισε ότι θα προτείνει στο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα γίνει αύριο, «να ψηφιστεί απόφαση για πρόωρες εκλογές». Υπέρ της πρότασης Μάικο τάχθηκε και ο βουλευτής Μπράτσε , ο οποίος είναι επίσης υποστηρικτής του Ράμα.
Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατών, Έντι Παλόκα, απάντησε ότι «οι πρόωρες εκλογές είναι αναγκαίες, αλλά όχι επειδή το ζήτησε ο Μάικο, αλλά επειδή η χώρα έχει βυθιστεί σε μια μη αναστρέψιμη κρίση».
Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε οι εκλογές να γίνουν από υπηρεσιακή κυβέρνηση, προκειμένου να διεξαχθούν ελεύθερες και τίμιες εκλογές.
  Ο Σαλί Μπερίσα κάλεσε το λαό να ανατρέψει τον Ράμα, «μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικής επανάστασης, προκειμένου να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές μετά την αποχώρησή του». Λίγες ώρες μετά τον Μπερίσα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μίλησε για πρώτη φορά για πρόωρες εκλογές. Μετά το Συνέδριο των «Σοσιαληστων», τη Δευτέρα , ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Στην ατζέντα των συνομιλιών του θα περιλαμβάνεται και το προσφυγικό που, «ενδιαφέρει άμεσα την Αλβανία διότι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν σε περιοχές όπως η Κόνιτσα, κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα».
Εκτός από το ζήτημα των προσφύγων, Κοτζιάς και Μπουσάτι θα συζητήσουν όλα τα θέματα που απασχολούν τις διμερείς σχέσεις.
Εν τω μεταξύ ,η Χαλυβουργία «Κουρούμ» του Ελβασάν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Αλβανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα των Βαλκανίων και ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Αλβανίας, υπέβαλε χθες αίτημα για την κήρυξη πτώχευσης.
Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και την αλβανική κυβέρνηση. Στην ετήσια έκθεση του τουρκικού Ομίλου «Kurum» του 2015 η χαλυβουργία στο Ελβασάν χαρακτηριζόταν ως η πλέον στρατηγική επένδυση στο εξωτερικό και οκτώ μήνες μετά κατατέθηκε το αίτημα για χρεοκοπία . Η Χαλυβουργεία Κουρούμ του Ελβασάν είχε έσοδα 195 εκατομμύρια ευρώ το 2014. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, η «Kurum» ξεκίνησε απολύσεις του προσωπικού και από 700 άτομα κατέβηκε στα 200. Η πτώχευση της «Κουρούμ» θα βαρύνει τις αλβανικές τράπεζες ενώ περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ είναι τα δάνεια από την EBRD και την IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Οι Τούρκοι ιδιοκτήτες αποδίδουν την χρεοκοπία στον έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα, η οποία πωλεί σε χαμηλότερη τιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου