Νοεμβρίου 22, 2015

22 Νοεμβρίου. Το χρονολόγιο των γεγονότων

1307.Ο Πάπας Κλήμης 5ος εξέδωσε από την Αβινιόν την παπική βούλα Pastoralis Praeeminentiae οποία καλούσε όλους τους χριστιανούς μονάρχες στην Ευρώπη να συλλάβουν όλους τους Ναΐτες και να κατάσχουν τα περιουσιακά στοιχεία.

1354 . Ο Αυτοκράτωρ Ιωάννης ΣΤ’ Καντακουζηνός παραιτήθηκε από κάθε εξουσία και εκάρη Μοναχός. Στο μοναστήρι έζησε έως το 1383 στον Μυστρά.

1757. Στον επταετή πόλεμο οι Αυστριακοί νίκησαν τους Πρώσους στην μάχη του Μπρεσλάου. (Βρόκλαβ σήμερα στην Πολωνία).

1842. Εξερράγη το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης στις ΗΠΑ 1897 22 Νοεμβρίου/4 Δεκεμβρίου υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη η Ελληνοτουρκική συνθήκη ειρήνης, με τον οποίο έληξε ο άτυχος για την Ελλάδα πόλεμος του 1897. Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει
4 εκατομμύρια χρυσές λίρες ως αποζημίωση στην Τουρκία και να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Για να πληρωθεί η αποζημίωση , η Ελλάδα αναγκάσθηκε να λάβει ένα ακόμη δάνειο και τέθηκε υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο. Αυτό είχε ως συνέπεια να εκχωρήσει πηγές των δημοσίων εσόδων στους πιστωτές της και να δημιουργηθούν έτσι τα μονοπώλια στο τσιγαρόχαρτο, το αλάτι, το πετρέλαιο, τον καπνό, τα σπίρτα και τα τραπουλόχαρτα, που διατηρήθηκαν μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ το 1981.

1908. Στο σπίτι του Φεχίμ Zavalani, στο Μοναστήρι, έληξε το συνέδριο των Αλβανών  διανοουμένων που είχε αρχίσει στις 14 Νοεμβρίου με την απόφαση για την τυποποίηση του λατινικού αλβανικού αλφάβητού. Στο  Κογκρέσο του  Μοναστηρίου συμμετείχαν ο καθολικός ιερέας Gjergj Fishta, ο Μιντάτ Φάσερ , ο Λουίτζι Γκουραγκούγκι , ο Γιωργος Κυριαζής  , ο  Νάντρε Μιέντια ,ο Γ. Γκίλκα , o Τάκη Μπούντα , ο Σαχίν Κολόνια , ο Σωτήρ Πέτσι , ο Βαίος Τόπουλλης, ο Νιζέτ Βρυώνης και ο Φεχιμ Zavalani.

1920. Στις 22 Νοεμβρίου /5 Δεκεμβρίου 1920, έγινε το δημοψήφισμα για την του Βασιλιά Κωνσταντίνου στον Ελληνικό Θρόνο. Οι Φιλελεύθεροι του Βενιζέλου έκαναν αποχή, θεωρώντας μη έντιμες τις συνθήκες διεξαγωγής του. Το κυρίαρχο σύνθημα της Κωνσταντινικής παράταξης ήταν "Ψωμί, ελιά και Κώτσο Βασιλιά!". Το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε ήταν 98% υπέρ της επιστροφής . Ο αριθμός των ψηφοφόρων που ανακοινώθηκε ήταν κατά 30% αυξημένος σε σχέση με τις εκλογές του προηγούμενου μήνα.
1940. Το Α’ Σώμα Στρατού ανακαταλαμβάνει στην Ήπειρο τους Φιλιάτες και την περιοχή της Μέρτζανης.Το Β’ Σώμα Στρατού μπήκε στην Βόρεια Ήπειρο και απελευθέρωσε το Λεσκοβίκι και το Γ’ Σώμα Στρατού αφού κατέλαβε τους ορεινούς όγκους Μόραβα, Ιβάν εισήλθε στην Ελληνική Κορυτσά Κορυτσά.18 αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας επιτέθηκαν στην Ιταλική φάλαγγα μήκους οκτώ χλμ. που υποχωρούσε από την Κορυτσά προς το Πόγραδετς.. Κατά την επιστροφή στο αεροδρόμιο ένα Henschel χτυπήθηκε από ιταλικά καταδιωκτικά στο λέβητα βενζίνης, έπιασε φωτιά και το πλήρωμα το εγκατέλειψε. Ο χειριστής υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ ο παρατηρητής επέζησε.

1942. Ο στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους, που πολιορκεί το Στάλινγκραντ, ενημερωσε στον Χίτλερ ότι η 6η Στρατιά περικυκλώθηκε από τους Σοβιετικούς.

1943.Διάσκεψη του Καΐρου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Κινέζος Πρωθυπουργός Τσιάνγκ Κάι-Σεκ συζήτησαν το σχέδιο για να νικηθεί την Ιαπωνία.Ο Λίβανος απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.

1945.Μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Κανελλόπουλου σχηματίστηκε η Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη, (22 Νοεμβρίου 1945 – 4 Απριλίου 1946) , που την αποτελούσαν οι: Θεμιστοκλής Σοφούλης πρωθυπουργός, Γεώργιος Καφαντάρης αντιπροέδρος, Εμμανουήλ Τσουδερός Β΄Αντιπροέδρος και υπουργός Συντονισμού, Ιωάννης Σοφιανόπουλος υπουργός Εξωτερικών και προσωρινά Τύπου και Πληροφοριών,Κωνσταντίνος Ρέντης υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Δικαιοσύνης, Θεόδωρος Μανέτας υπουργός Στρατιωτικών και προσωρινά Αεροπορίας,Θεόδωρος Χαβίνης υπουργός Δημοσίων Έργων,Δημήτριος Μαχάς υπουργός Μεταφορών,Λεωνίδας Ιασωνίδης υπουργός Κοινωνικής Προνοίας Γεώργιος Βοραζάνης υπουργός Εθνικής Οικονομίας,Γεώργιος Καρτάλης υπουργός Εφοδιασμού,Χρυσός Ευελπίδης υπουργός Γεωργίας,Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας υπουργός Παιδείας,Σταμάτης Μερκούρης υπουργός Δημοσίας Τάξεως,Αλέξανδρος Μερεντίτης υπουργός Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος,Αλέξανδρος Μυλωνάς υπουργός Οικονομικών

1951. Ο Έλληνας αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Γ. Μαύρος ζήτησε να αναγνωριστεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης υπέρ της Κύπρου .Κατόπιν αξιώσεως του Βρετανού αντιπροσώπου Ίντεν, διαγράφηκε από τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης η αναφορά του Γ. Μαύρου στην Κύπρο.

1957.Το απολυτήριο του Δημοτικού έγινε απαραίτητο για οποιαδήποτε εργασία στην Ελλάδα.

1962. Πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του προέδρου της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος, στρατηγός Γκιουρσέλ, διέθεσε στον Μακάριο το προσωπικό του αεροπλάνο για να τον μεταφέρει στην Άγκυρα, ενώ τον υποδέχθηκε ο ίδιος στο αεροδρόμιο, μαζί με τον πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού και τον φιλοξένησε στην προεδρική κατοικία. Από την πλευρά του, ακολουθώντας το πρωτόκολλο, ο πρόεδρος Μακάριος κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

1963 . Στο Ντάλας του Τέξας, δολοφονήθηκε ο Ιρλανδικής καταγωγής, και πρώτος καθολικός Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. 1971.Η Ινδία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Μπανγκλαντές.

1975. Μετά το θάνατο του Φρανθίσκο Φράνκο, ο Χουάν Κάρλος έγινε βασιλιάς της Ισπανίας.

1989. Ενώ στην Αθήνα οι Μητσοτάκης, Παπανδρέου και Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφάσισαν τη δημιουργία οικουμενικής Κυβέρνησης, υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα στη Δυτική Βηρυτό δολοφονήθηκε ο Προέδρος του Λιβάνου Ρενέ Μουαβάντ.

1990. Μετά από 11 χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας η Μάργκαρετ Θάτσερ παραιτήθηκε αφού έχασε την ηγεσία των Συντηρητικών.

1995. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανέστειλε το εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας που κράτησε 1.253 ημέρες.


2001. Το κοινοβούλιο της Τουρκίας  αναγνώρισε την ισότητα ανδρών και γυναικών.

2004. Στην Ουκρανία άρχισε η «Πορτοκαλί Επανάσταση» .


2005.Το Γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Άνγκελα Μέρκελ στο αξίωμα του καγκελάριου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου