Οκτωβρίου 22, 2015

Κοσσυφοπέδιο: Πέρασε και τον δεύτερο κάβο το αίτημα στην Ουνέσκο

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UNESCO αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να κάνει σύσταση προς τη Γενική Συνέλευση να δεχθεί το Κοσσυφοπέδιο στην οργάνωση.
Η πρόταση για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO, που κατατέθηκε από την Αλβανία, έγινε δεκτή με 27 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 14 αποχές.
Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κούβας, προσπάθησαν, με την υποστήριξη της Ινδονησίας να αναβάλουν την ψηφοφορία. Η Εκτελεστική Επιτροπή της UNESCO περιλαμβάνει 58 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 32 που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
Η τελική απόφαση για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου θα ληφθεί από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO, που θα συνεδριάσει στις 3 ως τις 18 Νοεμβρίου. Στη Γενική Συνέλευση μετέχουν 195 κράτη μέλη, 111 εκ των οποίων έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία δύο τρίτων των ψήφων.
Στην Πρίστινα, μετά την απόφαση, η πρόεδρος Ατιφέτε Γιαχάγκα είπε ότι, «ζει φανταστικές στιγμές» , ο πρωθυπουργός Μουσταφά, είπε ότι «αποτελεί απόδειξη ότι η ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσυφοπεδίου κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο ισχυρή» , και ότι αυτό,«δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε γειτονικής χώρας ή οποιωνδήποτε εθνοτικών κοινοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο». Ο κ. Μουσταφά είπε ακόμη: « Η συμμετοχή μας στην UNESCO θα ωφελήσει όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, ανεξάρτητα από τις εθνοτικές ή θρησκευτικές διαφορές και θα βελτιώσει περαιτέρω την παράδοση της συνύπαρξης, που διατηρούμε και καλλιεργούμε για αιώνες».
Ο υπουργός Εξωτερικών ,(και πρόεδρος σε αναμονή), Χασίμ Θάτσι, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν, «ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστα για το Κοσσυφοπέδιο».
 Ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κοσσόβου Μπεκίμ Τσόλακ είπε ότι «η σημερινή σύσταση είναι ένα πρώτο βήμα προς την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς.
 Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Πετρίτ Σελίμι, πριν την συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO δήλωσε στο Παρίσι ότι η κυβέρνηση του Κοσσόβου έχει δώσει στην UNESCO γραπτές εγγυήσεις για τα σερβικά μνημεία, και ότι πολλές χώρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε με τις εκκλησίες ούτε με τα τζαμιά. Είμαστε μια προοδευτική κοσμική χώρα», δήλωσε ο κ. Σελίμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου