Οκτωβρίου 21, 2015

Τα κομμούνια δεν ξεχνούν τον σύντροφο Τίτο

Στην πόλη Ούζιτσε της Σερβίας ομάδα κατοίκων ζήτησε από το δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί ξανά στην κεντρική πλατεία της πόλης το άγαλμα του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, που αφαιρέθηκε πριν από 24 χρόνια και τώρα βρίσκεται στο Μουσείο της πόλης.
Ο διευθυντής του Μουσείου κ. Γκόγκιτς που μετέχει στην πρωτοβουλία δήλωσε ότι «αυτό θα επέτρεπε στην πόλη της Ούζιτσε αλλά και σε όλη την περιοχή να αναγνωρίσει το έργο του Τίτο και της Κομμουνιστικής περιόδου όταν έγιναν πολλά για το Ούζιτσε και από ένα μικρό χωριό εξελίχθηκε σε μια πόλη με εργοστάσια».
Προσπάθειες για να επανατοποθετηθεί το ύψους 5 μέτρων έχει κάνει και η ένωση των Παρτιζάνων , που ζήτησε από τον Πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς την επαναφορά του , αλλά η προσπάθεια τους απέτυχε.
Η νέα πρωτοβουλία έγινε στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μουσείου για την «Δημοκρατία του Ούζοτσε», που δημιούργησαν οι Παρτιζάνοι στα απελευθερωμένα από ους Γερμανούς. «Αν δεν καταφέρουμε να τοποθετήσει το άγαλμα στην κεντρική πλατεία, θα το βάλουμε έξω από το μουσείο», ανακοίνωσε ο κ. Γκόγκιτς. Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου, η πόλη ονομαζόταν «Ούζιτσε-Τίτο».
Ο Τίτο " θαυμάζεται" από πολλούς στη Δύση για τη διατήρηση της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των λαών της Γιουγκοσλαβίας.
Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα συγκροτήματα μνημεία για στον Τίτο βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου βρίσκεται και ο τάφος του.
Πολλά μνημεία του Τίτο σώζονται στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τρία εκ των οποίων στο Σεράγεβο, ενώ στα Σκόπια, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μικρό άγαλμα έξω από ένα σχολείο που εξακολουθεί να φέρει το όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου